Ο σάκος του Αη Βασίλη είναι γεμάτος δώρα, εύγε και συγχαρητήρια που δεν δώσαμε και προκλήσεις που δεν αντιμετωπίσαμε…
Το 1ο σημείωμα της χρονιάς είναι τριθεματικό. Το πρώτο αφορά τα ‘Μπράβο’ που δεν είπαμε δημόσια. Το δεύτερο, είναι ένα θέμα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε – η επάρκεια του νερού. Και το τρίτο αφορά μια στόχευση, χιλιάδων Χανιωτών της 3ης και 4ης ηλικίας, την ευζωία! Η υιοθέτηση των προτάσεων δεν επιβαρύνει κανένα προϋπολογισμό, εμείς αρκεί να τις προβάλουμε στο μέλλον.
Οι εργαζόμενοι της χρονιάς
Έχω τη συνήθεια να είμαι οριακά ‘μη ενοχλητικά’ περίεργος παρατηρώντας εργαζόμενους σε ποικίλα περιβάλλοντα. Τι βλέπω; Συμπεριφορές, τρόπους εργασίας, μικρο-καινοτομίες. Ανακάλεσα τα ερεθίσματα τώρα, χρονιάρες μέρες, και σας παρουσιάζω τους Χανιώτες εργαζόμενους της χρονιάς. Αυτούς που ασκούν κι αντιπροσωπεύουν ντρέτες πρακτικές. Ευτυχώς είναι πολλοί…
- Πωλητές όλων των ηλικιών που με ειλικρινή διάθεση σε εξυπηρετούν, απαντούν στις απλοϊκές σου ερωτήσεις και σε βοηθάνε με κάθε τρόπο.
- Διευθυντές γνώστες της δουλειάς τους, που βάζουν πλάτη, εργάζονται υπερωριακά χωρίς αμοιβή. Προ εβδομάδων, μια εργαζόμενη μου εκμυστηρεύτηκε ΄Τον βλέπεις πως δουλεύει…’ δείχνοντας τον διευθυντή της ΄Σήμερα έχει ρεπό’. Δεν είναι μόνος του. Πολλοί Χανιώτες σε διευθυντικές θέσεις μεγαλώνουν το ωράριο τους. Βλέπεις, οι ψηφιακές αλλαγές δεν έφθασαν ακόμη σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης.
- Προϊστάμενοι κι αρχιμάστορες πάντα με τον καλό τους λόγο, που υποστηρίζουν τους υφισταμένους τους. Είναι άνθρωποι του πεδίου, κι όχι του γραφείου. Αυτοί που σβουρίζουν στο χώρο της δουλειάς και προλαβαίνουν κρίσεις και προβλήματα.
- Επαγγελματίες και εργαζόμενοι με αληθινό χαμόγελο και βελτιοδοξία μικρο-καινοτομούν, κάνουν τη σκέψη τους πράξη, διευκολύνουν και χαρίζουν ματιές χαράς. Το σπουδαιότερο είναι ότι ίδιοι αισθάνονται ευτυχισμένοι.
Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν τους απαντώ στην πόλη μας. Η σημερινή ανώνυμη αναφορά μου, ας είναι το ελάχιστο ευχαριστώ μιας και δεν έχουμε θεσμοθετήσει τον όρο ‘εργαζόμενος της χρονιάς’. Να τους δίναμε τουλάχιστον κάποιο ρεγάλο, υλικό ή ηθικό…
Κλιματική κρίση
Η λειψυδρία, λόγω της κλιματικής κρίσης, θα είναι μεγάλη πρόκληση για περιοχές της Κρήτης προειδοποιούν οι ειδικοί. Η ζήτηση νερού θα δημιουργεί τεράστια πίεση στις φυσικές πηγές νερού. Η έρευνα για τα αποθέματα μας που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στα ‘Χανιώτικα Νέα’ είναι αποκαλυπτική. Ο μετεωρολογικός μας σταθμός για τον Δεκέμβριο κατέγραψε 38.4 χιλιοστά βροχής και 25.4ο θερμοκρασία για την πόλη. Δεν είμαστε μόνοι. Ήδη το ¼ του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζει μεγάλα ελλείματα στο ετήσιο ισοζύγιο νερού. Ο Ο.Η.Ε. θεωρεί ότι η έλλειψη νερού είναι ένας από τους 5 τομείς δράσης κρίσιμους για την πρωτοβουλία ‘UN Global Compact’s Forward Faster initiative’. Η ιδιαιτερότητα για τα Χανιά είναι ότι οι πηγές μας καλύπτουν πολλαπλές ανάγκες, όπως αγροτική παραγωγή, αστικά κέντρα, βάσεις, τουριστική βιομηχανία… Πριν 35 χρόνια, ο αείμνηστος πρωτοπόρος μηχανικός Παύλος Παυλάκης μας είπε στην παρουσίαση της διδακτορικής του διατριβής στο Δημαρχείο, ότι τα Λευκά Όρη έχουν αποθέματα για 3 εκατομμύρια κατοίκους. Άλλες εποχές, άλλες ανάγκες θα πείτε. Όμως, η μελέτη του Παύλου Παυλάκη έχει χρήσιμα στοιχεία. Η τουριστική βιομηχανία μας καταναλώνει το 3,5%-5,8% του νερού σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC). Χρειαζόμαστε ένα αποτελεσματικό σχέδιο για την διαχείριση του νερού και αλλαγή νοοτροπίας για να μη ποτίζουμε τα πεζοδρόμια μας.
Καλοζώιτο το 2024
Τι πρέπει να κάνουμε για να γεράσουμε καλά; Το ερώτημα είναι διαχρονικό και διαγενεακό. Οι απαντήσεις των ειδικών ελάχιστα διαφέρουν στις εποχές.. Αντιγράφω από την ειδική έκδοση ‘Aging’ (New Scientist, 2023) Συνοπτικά:
1. Να διατηρούμε άσβεστη την περιέργεια της νεότητας μας, και να μαθαίνουμε κάτι νέο συνεχώς.
2. Να ξεσκονίσουμε τις γνώσεις μας στη μουσική και στις ξένες γλώσσες.
3. Να ασκούμεθα 3-5 μέρες την εβδομάδα για 45-60 λεπτά.
4. Να τηρούμε τη μεσογειακή διατροφή.
5. Να μεταδίδουμε τις εμπειρίες μας σε νεότερους!
6. Να φροντίζουμε την ακοή μας, τα δόντια μας και το άγχος μας..
7. Να βρούμε σκοπό στη ζωή μας και να τον υπηρετούμε δημιουργικά.
8. Να προβληματιζόμαστε για όσα μοιάζουν φυσιολογικά και προφανή.
9. Να είμαστε κοινωνικοί, με κριτικό πνεύμα και βελτιοδοξία.
10. Να κοιμόμαστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ.
Η μοναδικότητα των παραπάνω προτάσεων είναι ότι δεν στοιχίζουν ούτε ένα λεπτό του Ευρώ. Είναι ανέξοδες. Και μας εφοδιάζουν με δύναμη και αντοχή.
Συμπερασματικά
- Οι δίκαιες επιβραβεύσεις και αναγνωρίσεις των ανιδιοτελών εργαζόμενων που προσθέτουν πλούτο στην πόλη μας λειτουργούν πολλαπλασιαστικά.
- Η ειρήνη στην διαχείριση του νερού διατηρείται με σχέδιο και υιοθέτηση πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται στην Ευρώπη.
- Αν θέλετε το 2024 να μη σας επιβαρύνει, τότε υιοθετήστε την δική σας υποκειμενική ηλικία.
- Μικρότερη υποκειμενική ηλικία σημαίνει καλύτερη υγεία, ευζωία, και μακροβιότητα.
Το 2024 γίνεται χρονιά ειρήνης και ευημερίας για την περιοχή μας με σύνεση και προνόηση.