Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

O άνθρωπος που μπαίνει στην… καρδιά του χιονιού

4Το χιόνι έχει μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας τις τελευταίες μέρες. Νιφάδες άλλωστε είδαμε και χθες στο κέντρο της πόλης, ενώ στην ενδοχώρα των Χανίων ο χιονιάς έκανε πολύ πιο αισθητή την παρουσία του. Είναι όμως το χιόνι μία μικρή άσπρη… μπίλια όπως βλέπουμε ή κάτι περισσότερο; Την απάντηση μάς δίνει ο Michael Peres, καθηγητής φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Ρότσεστερ.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που μπαίνει στην… καρδιά της νιφάδας. Οχι δεν είναι κάποιος “περίεργος” επιστήμονας κλεισμένος μέσα σε ένα εργαστήρι. Λίγα βασικά πράγματα χρειάζεται. Ξεκινώντας από το βασικό, δηλαδή το χιόνι και συνεχίζοντας με ένα μικροσκόπιο και μία φωτογραφική μηχανή.
Ο Peres, που ζει μόνιμα στο Ρότσεστερ στις βορειοανατολικές Η.Π.Α. και κοντά στα σύνορα με τον Καναδά, συλλέγει τις νιφάδες σε ένα κομμάτι μαύρου βελούδου και στη συνέχεια κατευθύνεται στο γκαράζ του σπιτιού του, όπου με… ευλάβεια τις τοποθετεί κάτω από ένα μικροσκόπιο πριν αυτές λειώσουν. “Κουμπώνοντας” τον φωτογραφικό του φακό πάνω στο μικροσκόπιο και με φόντο έναν φάκελο ή μία εφημερίδα, καταφέρνει να αποτυπώσει εντυπωσιακά χρώματα που αντανακλώνται μέσα στις μεγεθυμένες νιφάδες.
Οπως εξήγησε ο ίδιος στο CNN, το χόμπι του ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια. «Εχω μία σχέση αγάπης και μίσους με τον χειμώνα. Εκνευρίζομαι όταν πρέπει να καθαρίζω το χιόνι από το αυτοκίνητό μου και να φτυαρίζω. Αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φωτογραφίζεις το χιόνι, αν δεν ζεις σε μία περιοχή που χιονίζει συχνά!».
Ο Peres μοιράζεται τις φωτογραφίες του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο κοινωνικό δίκτυο Instagram (http://instagram.com/michael_peres) με το hashtag #tinythings.
Δείγματα της δουλειάς του παρουσιάζουμε ενδεικτικά σήμερα στα “Χ.Ν.”, αλλά σίγουρα αξίζει να περάσετε μια “βόλτα” από την προσωπική του σελίδα.

Πέντε αξιοσημείωτα πράγματα για το χιόνι
1. Η μεγαλύτερη νιφάδα χιονιού που έχει καταγραφεί στο ρεκόρ Γκίνες είχε πλάτος 38,1 εκατοστά και πάχος 20,32.

2. Το χιόνι δεν είναι άσπρο όπως νομίζουμε. Είναι άχρωμο. Η σύνθετη δομή των κρυστάλλων χιονιού οδηγεί σε αμέτρητες μικροσκοπικές επιφάνειες από τις οποίες αντανακλάται το φως. Το λίγο φως του ήλιου απορροφάται ομοιόμορφα πάνω από τα μήκη κύματος του ορατού φωτός, δίνοντας του έτσι τη λευκή του εμφάνιση.

3. Το 80% του φρέσκου νερού στον πλανήτη υπάρχει με τη μορφή πάγου ή χιονιού.

4. Θα έχετε διαβάσει κάπου πως οι Εσκιμώοι έχουν περίπου εκατό λέξεις για το χιόνι. Πρόκειται περί μύθου καθώς έχουν περίπου τις ίδιες λέξεις με κάθε άλλη γλώσσα για το χιόνι, απλά οι τοπικές διάλεκτοι ηχούν διαφορετικά στα αυτιά μας δημιουργώντας έτσι την εντύπωση ότι ακούμε διαφορετικές λέξεις.

5. 5Ο μεγαλύτερος χιονάνθρωπος που έχει φτιαχτεί είχε ύψος 35 μέτρα και για τη δημιουργία του χρειάστηκαν περίπου 5 τόνοι χιονιού. Τον έφτιαξαν στην πόλη Μπέθελ στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1999.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα