Εκθεση με θέμα: “Αλληλεγγύη και Αντίσταση. Η στήριξη της ελληνικής αντίστασης ενάντια στη στρατιωτική χούντα από τα γερμανικά κόμματα, συνδικάτα και πολιτικά ιδρύματα (1967-1974)” εγκαινιάζεται την Δευτέρα 3 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ).
Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου με ώρες λειτουργίας από 10 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 7 έως 9 μ.μ., καλούν το Ίδρυμα Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ) και το Goethe-Zentrum Χανιά.
Στα εγκαίνια θα απευθύνουν χαιρετισμό η κ. Αργυρώ Γαναδάκη, Διευθύντρια του Goethe-Zentrum Χανιά και ο κ. Ulrich Storck, Διευθυντής του Ιδρύματος Friedrich-Ebert-Stiftung στην Αθήνα και η κ. Monika Frank, μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Ελλάδα. Θα ακολουθήσει δεξίωση.
Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «50 χρόνια και πλέον από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η έκθεση επικεντρώνεται στον ξεχασμένο εν πολλοίς αγώνα των χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών και μεταναστριών στη Δυτική Γερμανία εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος στην Αθήνα. Παράλληλα αναδεικνύει την υποστήριξη που παρείχε η γερμανική κοινή γνώμη στις ελληνικές αντιδικτατορικές δράσεις: γερμανικά κόμματα, συνδικάτα, πολιτικά ιδρύματα, μέσα ενημέρωσης στάθηκαν αλληλέγγυα και στήριξαν έμπρακτα τον αντιδικτατορικό αγώνα, συμβάλλοντας στον διεθνή αποκλεισμό της χούντας. Η έκθεση αποτίει φόρο τιμής στην ελληνική αντίσταση και παράλληλα επιδιώκει να στρέψει το βλέμμα – στη συγκυρία της σημερινής πολιτικής και οικονομικής κρίσης – σε μια άγνωστη αλλά αξιομνημόνευτη σελίδα των ελληνογερμανικών σχέσεων».
Η έκθεση χρηματοδοτήθηκε από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Εξωτερικών από πόρους του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.