Το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο δημιουργήθηκε μεταπολεμικώς για την προάσπιση κοινών συμφερόντων των Δυτικών Χωρών, αλλά και για την αποτροπή απειλής από την τότε Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) Η συμμαχία, κοινώς ΝΑΤΟ, ενισχύθηκε από τις Ευρωπαϊκές χώρες για την ασφάλειά τους, επειδή ο ρόλος της Ρωσίας ήταν απρόβλεπτος, λόγω και της ανικανότητος των Ευρωπαίων, ν’ αντιμετωπίσουν μόνοι τους χωρίς τις ΗΠΑ την μεταψυχροπολεμική κρίση. Τούτο επιβεβαιώθηκε στο θέατρο της Γιουγκοσλαβικής διάσπασης.
Αυτή την περίοδο δοκιμάζεται το ΝΑΤΟ, ένεκα των απαράδεκτων μεταπτώσεων του προέδρου Τραμπ, όσον αφορά στη συμπεριφορά του στον Ευρωσκεπτικισμό, στη μείωση της συμμετοχής των ΗΠΑ στο Π/Υ της συμμαχίας και στην αποχώρηση απ’ τη συμφωνία των Παρισίων για την κλιματική αλλαγή.
Είναι κοινό μυστικό, ότι μέσα στη Νατοϊκή οικογένεια υπάρχουν μεταξύ των μελών εσωτερικές διαφορές και μακροχρόνιες διαμάχες σε θέματα γειτονίας, που δεν προσπαθούν, να τις λύσουν ειρηνικά, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ετσι δηλητηριάζονται οι βασικές αρχές της Συνθήκης της Ουάσιγκτον του 1949, δεν επιλύονται οι διαφορές με ειρηνικές διαπραγματεύσεις και γίνεται προσφυγή σε αυθαιρεσίες και σε χρήση βίας, όπως κάνει η Τουρκία.
Αυτά τα κατέθεσε σε συνέντευξή της στα “ΝΕΑ” η Αμερικανίδα λέκτορας στο Στάνφορντ κα Γκοτεμούλερ, η οποία διετέλεσε και υφυπουργός για την Ασφάλεια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πριν το διορισμό της στο ΝΑΤΟ ως αναπληρώτρια γενική γραμματέας. Οταν βρισκόταν σ’ αυτή τη θέση δεν έκανε κανένα σχόλιο για την αδράνεια της συμμαχίας στην παραβατικότητα και τις αυθαιρεσίες ενός μέλους της, της Τουρκίας, η οποία δεν αναγνώριζε Διεθνείς Συμβάσεις, πήγαινε κόντρα στο Δίκαιο παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα περιφερειακών χωρών, αλλά και μέλους της συμμαχίας.
Τώρα που αντικαταστάθηκε, όπως συμβαίνει κατά κανόνα με όλους, όταν χάνουν τη θέση τους, να τους λύνεται η γλώσσα και να ξεσπούν σχολιάζοντας τις παρατυπίες, που διαπίστωσαν, μίλησε κι αυτή υπογραμμίζοντας, ότι ο καταστατικός χάρτης του ΝΑΤΟ «αποτελεί βασική αρχή, οι σύμμαχοι να χειρίζονται τις διαφορές τους σύμφωνα με το κράτος δικαίου…». Ακίνδυνες άνευ σημασίας και ανταπόκρισης φρασεολογίες, που και άλλα Νατοϊκά στελέχη έχουν πει, αλλά η ηγεσία του ΝΑΤΟ υπεκφεύγει, περισσότερο δε από κάθε άλλον γ. γραμματέα ο τωρινός Γενς Στόλτενμπεργκ. Εχει φαίνεται υπό την προστασία του την Τουρκία, ομιλώντας υπέρ αυτής για την «αξία της ως συμμάχου» αλλά και ως «χώρας, που πάντα επιδεικνύει θέληση, να συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και παρέχει εξοπλισμό και στρατιωτικές ικανότητες»!. «Οταν έχεις τέτοιους φίλους (συμμάχους) τι τους θέλεις τους εχθρούς»!
Υπάρχει άτυπη διαμάχη μεταξύ Παρισίων και Αγκυρας στο ΝΑΤΟ, λόγω της παρενόχλησης Γαλλικού πλοίου απ’ το Τουρκικό Ναυτικό, που έπλεε στο Αιγαίο στο πλαίσιο του “Σχεδίου Ειρήνη” του ΟΗΕ και της Ε.Ε. Τούτο ανάγκασε αξιωματούχους του Γαλλικού ΥΕΘΑ να κατηγορήσουν την Τουρκία για “σκοτεινή πολιτική” στο θέμα της Λιβύης και να θέσουν θέμα επί υψηλού επιπέδου στο ΝΑΤΟ. Ο Γάλλος ΥΠΕΞ τόνισε, ότι η αποστολή μαχητών στη Λιβύη απ’ τους Τούρκους αποτελεί «απαράδεκτο στρατηγικό κίνδυνο», προκάλεσε δε την Ε.Ε. «να μην μείνει αδιάφορη;..
ΑΝ για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι “δύσκολος σύμμαχος” για τα μέλη του είναι ανύπαρκτος προστάτης!!