Νέες προοπτικές ανοίγει για τον Αποκόρωνα η συµµετοχή του στο Ελληνικό ∆ίκτυο ∆ήµων µε Ποτάµια, µε τη σχετική εισήγηση να καταθέτει ο δήµαρχος Χαράλαµπος Κουκιανάκης στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Τρίτης 15 Οκτωβρίου.
Στην εισήγησή του θέµατος ο ∆ήµαρχος αναφέρει ότι ο ∆ήµος Αποκορώνου αποτελεί µια από τις πιο γόνιµες περιοχές της Κρήτης και ο λόγος είναι τα πολλά του ποτάµια, από τα οποία ο Ποταµός Κοιλιάρης είναι ο πιο σηµαντικός. Ο ποταµός Κοιλιάρης πηγάζει από τις κορυφές των Λευκών Ορέων και η κυριότερη πηγή τροφοδοσίας του είναι η πηγή του Στύλου. Το συνολικό µήκος του δικτύου του ποταµού είναι 36 χλµ και εκβάλουν σε αυτόν τέσσερεις παραπόταµοι. Ο Κεραµιώτης και η Αναβρετή οι οποίοι ξεραίνονται κατά τη θερινή περίοδο και ο Μυλαύλακας και ο Μανταµάς οι οποίοι έχουν νερό όλο το χρόνο. Ο Κοιλιάρης διασχίζει τον εύφορο κάµπο της ∆ηµοτικής Ενότητας Αρµένων και είναι ο µοναδικός ποταµός στην Κρήτη µε συνεχή ροή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το συνολικό µήκος του ποταµού από το Στύλο µέχρι την εκβολή του στην τοποθεσία «Κυανή Ακτή» στις Καλύβες είναι περί τα 5 χλµ και αποτελεί τον δεύτερο µεγαλύτερο ποταµό σε ροή νερού στην Κρήτη. Στην καθηµερινότητα, η αξιοποίηση του ποταµού Κοιλιάρη γίνεται µε την άρδευση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων, µέσα από ένα δίκτυο καναλιών τα οποία συνδέονται µε τον ποταµό.
Ο ∆ήµος Αποκορώνου µε µια σειρά από παρεµβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας και µε την προγραµµατική σύµβαση που έχει συνάψει µε το Υπουργείο Πολιτισµού, το Πολυτεχνείο Κρήτης, την 28η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και άλλους φορείς, στοχεύει στην ανάδειξη και αξιοποίηση του ποταµού Κοιλιάρη στο σύνολό του, µεταξύ των οποίων του παλιού παρόχθιου µονοπατιού και των µνηµείων που υπάρχουν στις όχθες του.
Τον ∆ήµο Αποκορώνου διασχίζουν, εκτός από τον ποταµό Κοιλιάρη και άλλοι ποταµοί όπως ο ποταµός Μπούτακας, ο Αλµυρός, ο ∆έλφινας, ο Ξυδάς κ.α. .
Ενδεικτικά ο δήµαρχος αναφέρει:
Ο ποταµός Μπούτακας (ή Βρυσσανός όπως είναι γνωστός) πηγάζει από τα νερά των Λευκών Ορέων και διασχίζει όλη σχεδόν την επαρχία Αποκορώνου. ∆ιασχίζοντας το χωριό Βρύσες, όπου υπάρχουν και άλλες µεγάλες πηγές, ο Μπούτακας αναµειγνύεται µε το αλµυρό νερό µέσα από µία υπόγεια είσοδο (υφάλµυρο) και εκβάλει στον ποταµό Αλµυρό της Γεωργιούπολης. Η λίµνη και το ποτάµι του Αλµυρού στην περιοχή της Γεωργιούπολης αποτελούν έναν από τους σπουδαιότερους υγροτόπους της δυτικής Κρήτης. Η λίµνη είναι φυσική και τροφοδοτείται από πηγές που µεταφέρουν νερό από τα Λευκά Όρη. Η όχθη έχει διαµορφωθεί για τη λειτουργία µικρού υδροηλεκτρικού σταθµού ισχύος 300kW, ο οποίος λειτουργεί από το 1956. Μετά τη λίµνη ο ποταµός συνεχίζει την σύντοµη πορεία του ως τη θάλασσα .
Η εκβολή του ποταµού ∆έλφινα βρίσκεται περίπου 2,2 χιλιόµετρα δυτικά βορειοδυτικά από τα ∆ράµια, στο δήµο Αποκορώνου. Πρόκειται για ένα ποτάµι που έχει εποχική ροή αλλά διατηρεί νερό στην εκβολή του καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Στο παρελθόν καταλάµβανε πολύ µεγαλύτερη έκταση, Τον υγρότοπο διασχίσει η εθνική οδός Ηρακλείου-Χανίων. Ο υγρότοπος βρίσκεται εντός των ορίων Ειδικής Ζώνης ∆ιατήρησης (GR4340010) ενώ τµήµα του προστατεύεται και από το Προεδρικό ∆ιάταγµα των µικρών νησιωτικών υγρότοπων (ΦΕΚ 229/ΑΑΠ/2012). Επίσης συµπεριλαµβάνεται στο Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης του ∆ήµου Γεωργιούπολης (ΦΕΚ 19/ΑΑΠ/2009), στη Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Γεωργιούπολης (ΦΕΚ 211/∆/1990) ενώ βρίσκεται και εντός περιοχής χαρακτηρισµένης ως Σηµαντική Περιοχή για τα Πουλιά (Πορτόλου και συν. 2009).
ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ
Συνεχίζοντας ο ∆ήµαρχος Αποκορώνου κ.Κουκιανάκης αναφέρει ότι οι ποταµοί του ∆ήµου Αποκορώνου από µόνοι τους δηµιουργούν µεγάλα υδάτινα οικοσυστήµατα καθώς σε όλη τους τη διαδροµή, δηµιουργείται πλούσια χλωρίδα και πανίδα µε µεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον. ∆υστυχώς όµως , χρειάζονται προστασία α) από τις µολύνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας και β) από πληµµυρικά φαινόµενα που συµβαίνουν κατά καιρούς στον ∆ήµο µε αποτέλεσµα την υπερχείλιση και την καταστροφή παρακείµενων υποδοµών και καλλιεργειών.
Είναι εποµένως κρίσιµης σηµασίας για τον ∆ήµο Αποκορώνου η συµµετοχή στην Αστική µη Κερδοσκοπική Εταιρία µε την επωνυµία: “ΕΛΛΗΝΙΚΟ ∆ΙΚΤΥΟ ∆ΗΜΩΝ ΜΕ ΠΟΤΑΜΙΑ”. Στο ∆ίκτυο συµµετέχουν σήµερα ως ισότιµα µέλη 35 ελληνικοί ∆ήµοι που έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό ότι διαρρέονται από ποτάµια, µεγαλύτερα ή µικρότερα.
ΣΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ
Ο βασικός σκοπός του ∆ικτύου σύµφωνα µε το καταστατικό του είναι η συνεργασία των µελών του προκειµένου να αντιµετωπισθούν από κοινού τα περιβαλλοντικά προβλήµατα και να επιτευχθεί η οικονοµική ανάπτυξη των δήµων – µελών, µε τον σχεδιασµό και την εφαρµογή κοινών δράσεων και στρατηγικών. Η εταιρεία είναι µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο πλαίσιο επίτευξης του σκοπού πρέπει: Να λειτουργήσει ως πρόσκληση – πρόκληση, ως καταλύτης, ως συντελεστής για την ανάπτυξη µιας αυξητικής συνεργασίας µεταξύ φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης δηµιουργώντας όργανα, λειτουργίες και υπηρεσίες που θα το εξυπηρετούν διαρκώς µε στόχο:
1. Η συνεργασία των µελών του δικτύου για την περιβαλλοντική προστασία, ανάδειξη, αξιοποίηση και βιώσιµη διαχείριση των ποτάµιων οικοσυστηµάτων, για την αντιµετώπιση περιβαλλοντικών προβληµάτων που αφορούν, τη µόλυνση των υδάτων, την ποιότητα των υδάτων, την επάρκεια των υδάτων, τη χλωρίδα και την πανίδα των υδάτων.
2. Η συνεργασία για την οικονοµική ανάπτυξη των µελών του µέσα από την τουριστική, πολιτιστική και ενεργειακή αξιοποίηση των ποταµών τους.
3. Η συµµετοχή σε ανάλογα ευρωπαϊκά δίκτυα πόλεων στην κοινή ευρωπαϊκή εκστρατεία για πόλεις πιο ανθρώπινες και πιο πολιτισµένες µε επίκεντρο τον άνθρωπο και έµφαση στην αειφορία.
4. Η δροµολόγηση διαδικασιών που θα ενθαρρύνουν τη συµµετοχή των , πολλών στους σχεδιασµούς και θα τους κάνουν πιο υπεύθυνους απέναντι στα προβλήµατα της ελληνικής πόλης.
5. Η συµµετοχή στη χάραξη και υποστήριξη εθνικών, περιφερειακών και τοπικών πολιτικών για το υδάτινο περιβάλλον µε ανταλλαγή εµπειριών και τεχνογνωσίας, µε διοργάνωση συνεδρίων και εκδόσεις σχετικού υλικού.
6. Η διάδοση κάθε σχετικής πληροφορίας και γνώσης µε διοργάνωση ηµερίδων, συνεδρίων, δηµόσιων συζητήσεων, έκδοση εντύπων, ηλεκτρονική αποστολή υλικού κλπ.
7. Η υποστήριξη των αµοιβαίων συµφερόντων των µελών στο πλαίσιο των συζητήσεων µε δηµόσιους φορείς για θέµατα σχετικά µε τους σκοπούς της εταιρείας.
8. Η συνεχή αξιολόγηση των πολιτικών για την προστασία και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, καταγραφή των αποτελεσµάτων τους και κοινοποίηση τους σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
9. Η προώθηση έργων βελτίωσης και επέκτασης των υποδοµών και των διαµορφώσεων για τον πεζό και τα άτοµα µε ειδικές ανάγκες.
10. Η συγκέντρωση πόρων µε την άσκηση και εµπορικών δραστηριοτήτων (π.χ. έκδοση και πώληση βιβλίων) υπό τον όρο ότι τα έσοδα θα διατίθενται αποκλειστικά για την προώθηση των παραπάνω στόχων.
11. Η συνεργασία για την αντιµετώπιση των συνεπειών της Κλιµατικής Αλλαγής και τη µετάβαση στην Κλιµατική Ουδετερότητα.
Οι συµµετέχοντες ∆ήµοι δεσµεύονται: Να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εφαρµογή των αποφάσεων του Ο.Η.Ε., για την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά των υδάτινων πόρων στα όρια του ∆ήµου. Να καταστήσουν την προστασία του περιβάλλοντος και των υδάτινων πόρων στοιχείο της πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονοµικής τους δραστηριότητας.