Την ικανοποίησή της για τις εργασίες του 9ου Θερινού Σχολείου Περιβαλλοντικής Δημοσιογραφίας, το οποίο διεξήχθη από 24-29 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου στους Άγιους Πάντες Αποκορώνου (Ίδρυμα Αγία Σοφία), εκφράζει η Οργανωτική Επιτροπή.
Το Θερινό σχολείο διοργανώθηκε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κρήτης και τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, με αρωγό τον Δήμο Αποκορώνου. Την διοργάνωση στήριξαν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων. Χορηγοί ήταν το Βοτανικό Πάρκο Κρήτης, το ΚΤΕΛ Χανίων – Ρεθύμνου, το Κτήμα Λουπάκη και το Μουσείο Τυπογραφίας «Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη».
Το φετινό πρόγραμμα, περιελάμβανε ημερίδες, βιωματικά εργαστήρια, ασκήσεις υπαίθρου, επισκέψεις σε περιβαλλοντικούς οργανισμούς και ομιλίες από ειδικούς σε θέματα περιβάλλοντος.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Οκτωβρίου παρουσιάστηκαν εισηγήσεις από τον πρώην Πρύτανη Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Φίλη, τις δικηγόρους και συνεργάτιδες του Παρατηρητηρίου Περιβαλλοντικού Δικαίου Δυτικής Κρήτης, Μαρία Μανιαδάκη και Ευτέρπη Τζινευράκη και τον Γιώργο Μπαζδάνη, επιστημονικό συνεργάτη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης. Την ημερίδα συντόνισε ο Βαγγέλης Κακατσάκης ενώ παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν , ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων Μαρία Μανιαδάκη, ο Νίκος Παπαδάκης, Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών Ελευθέριος Βενιζέλος και ο πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε υβριδικό εργαστήριο με τίτλο: “Δημοσιογραφία για την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Κοινωνική Αλλαγή” με ομάδα υποψηφίων διδακτόρων του ΑΠΘ.
Την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε παραδοσιακό κρητικό τρύγο στο Κτήμα Λουπάκη ενώ αργότερα επισκέφθηκαν το Μουσείο Ελιάς στις Βούβες.
Την Δευτέρα 27/9 το πρωί πραγματοποιήθηκε εργαστήριο με θέμα Αειφόρος Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Δημοσιογραφία ενώ το μεσημέρι επισκέφθηκαν το Ρέθυμνο προσκεκλημένοι του Δήμαρχου Ρεθύμνης Γιώργου Μαρινάκη και ξεναγήθηκαν στην παλαιά πόλη από την αρχαιολόγο κ. Ματίνα Αρβανίτη.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εισήγηση για τις επιπτώσεις στη κλιματική αλλαγή από τον επιστημονικό Συνεργάτη του Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Ιωάννη Βουρδουμπά.
Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς στον Ομαλό αλλά και επίσκεψη στο Βοτανικό Πάρκο όπου ενημερώθηκαν από τον διευθυντή του Πέτρο Μαρινάκη για την χλωρίδα της Δ. Κρήτης.
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη και ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας “Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Τοπική Δημοσιογραφία και το Περιβάλλον» στο οποίο μίλησαν για τις εμπειρίες του οι δημοσιογράφοι Ευτυχία Πενταράκη, προϊσταμένη της ΕΡΑ Χανιών, Γιάννης Ξυγκάκης, Γενικός Διευθυντής του flashnews.gr, Μιχαήλ Λαμπαθάκης, ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ και Γιώργος Κώνστας δημοσιογράφος των Χανιώτικων νέων. Την συζήτηση συντόνισε ο Παρασκευάς Περάκης, διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”.
Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στην Αρχαία Κυδωνία στον Λόφο Καστέλι όπου ενημερώθηκαν για την σημασία της περιοχής από την αρχαιολόγο και επίτιμη διευθύντρια ελληνικών αρχαιοτήτων, Μαρία Βλαζάκη.
Ξεχωριστή ήταν και η επίσκεψη τους στο Εθνικό Ίδρυμα Μελετών και Ερευνών Ελευθέριος Βενιζέλος όπου τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε ο Γενικός Διευθυντής του ιδρύματος Νίκος Παπαδάκης.
Τέλος, κατά την διάρκεια της επίσκεψης στο ΚΠΕ Βάμου στον Κεφαλά αναδείχθηκε, από τον υπεύθυνο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου Φώτη Ποντικάκη η σημασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και η ανάγκη στήριξης και στελέχωσής τους.
Το θερινό σχολείο ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Ερευνητή του ΙΤΕ, Δημήτρη Αλεξάκη.