» Στον απόηχο της παγκόσμιας ημέρας λευκού μπαστουνιού (15 Οκτωβρίου)
Η 15η Οκτωβρίου αποτελεί τη διεθνή ημέρα λευκού μπαστουνιού, η οποία καθιερώθηκε, ώστε να τιμηθεί το λευκό μπαστούνι. Τι είναι όμως το λευκό μπαστούνι;
Ενας ορισμός για τον προαναφερθέντα όρο είναι ο ακόλουθος: Λευκό μπαστούνι ονομάζεται το λευκό μεταλλικό ραβδί από κράματα αλουμινίου, το οποίο χρησιμοποιούν οι τυφλοί και μερικώς βλέποντες για τις καθημερινές μετακινήσεις τους.
Υπάρχουν καταγεγραμμένες μαρτυρίες, πως στις παλιότερες εποχές οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ξύλινα ραβδιά, είτε επεξεργασμένα κλαδιά, είτε επεξεργασμένους κορμούς δέντρων.
Ισως εκείνα τα χρονιά το συγκεκριμένο εργαλείο να μην είχε το ίδιο χρώμα με σήμερα. Βεβαίως, το λευκό χρώμα του άψυχου συνοδού των ατόμων με πρόβλημα όρασης είναι αναγκαίο στις ήμερες μας, καθότι το λευκό χρώμα διακρίνεται τη νύχτα. Αυτό σημαίνει, πως οδηγοί οχημάτων και πεζοί βλέπουν το λευκό μπαστούνι και δεν θέτουν τη ζωή του χείριστη του σε κίνδυνο.
Στην προηγουμένη παράγραφο εξετάστηκαν περιγραφικά οι ιδιότητες του λευκού μπαστουνιού. Αντιθέτως, τώρα θα αναφερθούμε στη χρησιμότητα του αψύχου συνοδού των ατόμων με πρόβλημα όρασης. Ο άψυχος σύνοδος αποτελεί τα μάτια κάθε χείριστη του, διότι εφόσον γνωρίζεις να χρησιμοποιείς τούτο, έχεις τη δυνατότητα να πράττεις όλα όσα κάνει ο βλέποντας, δηλαδή ο κάθε άνθρωπος χωρίς πρόβλημα όρασης.
Με το λευκό μπαστούνι πηγαίνεις παντού δίχως να εξαρτάσαι από τη βούληση των υπολοίπων. Αρα, ο χείριστης του συγκεκριμένου εργαλείου δύναται να βαδίζει μόνος του δίχως να φοβάται πως θα εκτεθεί σε κάποιον κίνδυνο και αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος δεν θα επιφέρει τόσο επιβαρυντικές επιπτώσεις προσωπικά σε αυτόν.
Μέχρι στιγμής η σοβαρότερη δυσκολία, που έχω συναντήσει όλα αυτά τα έτη, που χρησιμοποιώ το λευκό μπαστούνι είναι να ακουμπήσω ή χτυπήσω χωρίς καμία επίπτωση, αφενός σε μόνιμα εμπόδια παράλειψης και κακοτεχνίες του κεντρικού κράτους και των υπηρεσιών του ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως είναι κολονάκι ή σήμα τροχαίας, δέντρο, κάγκελα, αφετέρου σε μη μόνιμα εμπόδια τοποθετημένα με την ανοχή του κράτους όπως είναι παράνομα παρκαρισμένα οχήματα, τραπέζια και καθίσματα καταστημάτων. Επιπλέον, η έλλειψη πεζοδρομίων ή τα κατεστραμμένα πεζοδρόμια δυσχεραίνουν την ομαλή μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία.
Επιπροσθέτως, ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εργαλείο μπορεί να επιβιβάζεται και αποβιβάζεται σε πλοία, αεροπλάνα, τρένα, λεωφορεία, τραμ, μέτρο, έχει την επιλογή να ζει, όπου θέλει και όπως θέλει.
Προσωπικά θεωρώ, πως κάθε άνθρωπος με πρόβλημα όρασης θα βοηθηθεί με την εκμάθηση του λευκού μπαστουνιού, το οποίο θα αποτελέσει το διαβατήριο για την ένταξή του στο κοινωνικό σύνολο, αλλά θα επιφέρει και την ανεξαρτησία του.
Κάνοντας, έναν απολογισμό, η χρησιμοποίηση του λευκού μπαστουνιού προσέδωσε σε εμένα περισσότερα οφέλη παρά δυσχέρειες.
Συμπερασματικά, τα ματιά των τυφλών είναι το λευκό μπαστούνι, δηλαδή ο άψυχος σύνοδος, ο οποίος οδηγεί παντού και πάντα τον χείριστη του στις καθημερινές μετακινήσεις. Γι’ αυτό δικαιούται να τιμάται από την ανθρωπότητα.
Τέλος, στο λευκό μπαστούνι συμβολίζεται η προσπάθεια των ατόμων με πρόβλημα όρασης για ισότιμη, ισόνομη μεταχείριση από την πολιτεία και τους συμπολίτες τους.
Δυστυχώς όμως στα Χανιά σε μερικούς πεζόδρομους ή πεζοδρόμια αυτός ο χρήσιμος βοηθός είναι άχρηστος, αφού ακόμα και οι βλέποντες μπορεί να σκοντάψουν. Αναφέρομαι ειδικά στην ΝΕΑ οδό Χάληδων που οι βοηθητικές λωρίδες για τους τυφλούς καταλήγουν σε καλαθάκια ή απλώς πουθενά. Μήπως οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μεριμνήσουν ώστε να ΜΗΝ συμβεί κάποιο ατύχημα;
Πολύ καλό και κατατοπιστικό το κείμενο σας!!Στην Χάληδων καλό είναι να αφαιρεθούν όλα τα κολονάκια!!