Από τις 6 Οκτωβρίου, θα προβληθεί στους κινηματογράφους το ντοκιμαντέρ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινηματογραφική παραγωγή με θέμα τη ζωή στη Μεσόγειο και τις απειλές που αντιμετωπίζει από την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση. Αξίζει να σημειωθεί πως ανάμεσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που συνεργάστηκαν για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων ήταν κι ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ.
Ειδικότερα, στο ντοκιμαντέρ πρωταγωνιστούν αντιπροσωπευτικά είδη θηλαστικών, ψαριών και πτηνών που ζουν σήμερα στην Μεσόγειο, όπως η φάλαινα-φυσητήρας, η μεσογειακή φώκια Monachus monachus, η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta, μια οικογένεια πελαργών, ένας θαλάσσιος αετός και μια γάτα από τις Κυκλάδες. Πώς αυτά τα πλάσματα συμβιώνουν μαζί μας; Πώς καταφέρνουν να γεννήσουν, να αναθρέψουν τα μικρά τους και να επιβιώσουν σε έναν κόσμο που βρίσκεται υπό συνεχή πολιορκία από την ανθρώπινη δραστηριότητα;
Η εντυπωσιακή κινηματογράφηση, με σκηνοθέτη τον πολυβραβευμένο Fred Fougea, μας παρουσιάζει για πρώτη φορά την Μεσόγειο μέσα από τα μάτια των ζώων που την κατοικούν και μεταφέρει το επείγον μήνυμα της ανάγκης να προστατεύσουμε το φυσικό πλούτο που κληρονομήσαμε. «Είναι σημαντικό οι κάτοικοι της Μεσογείου να δουν τη θάλασσα που τους περιβάλει, με έναν πρωτόγνωρο τρόπο», λέει ο Fougea. «Θα εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν τι συμβαίνει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας μόλις δέκα λεπτά μακριά από την πόλη τους – και πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο κόσμος. Υπάρχει μια γαλλική παροιμία που λέει ΄πρέπει να ακούμε την μακραίωνη θάλασσα’… και νομίζω ότι ήρθε η ώρα να το κάνουμε».
Τα γυρίσματα διήρκησαν δύο χρόνια και πραγματοποιήθηκαν σε δώδεκα χώρες αλλά εστίασαν στην Ελλάδα καθώς εδώ συνυπάρχουν πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη της Μεσογείου και σπάνιοι οικότοποι όπως τα υποθαλάσσια λιβάδια Ποσειδωνίας που είναι καθοριστικά για την επιβίωση των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Η Anemon Productions, που είναι συμπαραγωγός της ταινίας στην Ελλάδα, πραγματοποίησε γυρίσματα στον Κυπαρισσιακό κόλπο, την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, την Αμοργό, την Σαντορίνη, την Μακρόνησο, την Αλόννησο και την Γυάρο, σε συνεργασία με περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, η Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας MOm και το WWF Ελλάς.
Το ντοκιμαντέρ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΗ ΘΑΛΑΣΣΑ αποτελεί μια ευρωπαϊκή συμπαραγωγή της Boréales-Federation και της Anemon, σε συμπαραγωγή με τα κανάλια BBC, France Televisions, RAI, Terra Mater και ΕΡΤ και με την υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ. Η διανομή της ταινίας διοργανώνεται από το CineDoc σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund το οποίο γιορτάζει τα 5 ετών από την ίδρυση του με στόχο την προστασία των Κυκλάδων.
Σκηνοθεσία: Frederic Fougea | 90’ | 2022 | Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ελλάδα
Trailer: https://vimeo.com/722913554
Facebook Event: https://fb.me/e/2Y5ZTKx6m
Εισιτήρια: https://www.viva.gr/tickets/cinema/mesogeios-poliorkimeni-thalassa/
Πρόγραμμα προβολών
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου, 20:00, ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Σίνα 31, ΑΘΗΝΑ.
* Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη Fred Fougea, την διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund Άννυ Μητροπούλου και εκπροσώπους των Συλλόγων ΑΡΧΕΛΩΝ & MOm.
Σάββατο & Κυριακή 8 & 9 Οκτωβρίου, 16:00, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΔΑΝΑΟΣ, Λεωφ. Κηφισίας 109, ΑΘΗΝΑ (πλησίον Μετρό Πανόρμου)
*Θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ.
Σάββατο 08 Οκτωβρίου, ΑΧΙΛΛΕΙΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ, Αργοναυτών 54, ΒΟΛΟΣ.
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, Αποθήκη 1, Ν.Βότση 3, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.
ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: CINEDOC
Σε συνδιοργάνωση: Cyclades Preservation Fund | Anemon Productions | Κινηματογράφος ΔΑΝΑΟΣ | Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης | Δήμος Βόλου | Αχίλλειον Δημοτικό Κινηματοθέατρο Βόλου
Σε συνεργασία: ΑΡΧΕΛΩΝ Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας | MOm Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Xορηγός Επικοινωνίας: ΕΡΤ | Culture Now
Οι προβολές του CineDoc γίνονται υπό την Αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.