Δύο φωλιές στις 26 Μαΐου, μία στο Γέρακα και μία στα Σεκάνια, σηματοδότησαν την έναρξη των φετινών καταμετρήσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «δώδεκα φωλιές μαζί με αρκετά «δοκιμαστικά χνάρια» έχουν εντοπιστεί από τον ΑΡΧΕΛΩΝ στους διάφορους τομείς του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου, από τις 16 Μαΐου μέχρι σήμερα. Πρωταθλητής είναι μέχρι στιγμής η περιοχή Βουνάκι στον Κυπαρισσιακό με 5 φωλιές χθες το πρωί. Και είμαστε μόνο στην αρχή! Ο μέσος όρος των φωλιών που καταγράφονται στις 2 αυτές περιοχές συνολικά είναι περίπου 2000 ανά έτος.
Τις ολιγομελείς ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ στη Ζάκυνθο και τον νότιο Κυπαρισσιακό αποτελούν αυτή την περίοδο «χελωνάδες» που μετράνε αρκετά χρόνια σπουδών και εμπειρίας. Με τη βοήθειά τους ξεπερνούνται οι επιπτώσεις των ταξιδιωτικών περιορισμών από το εξωτερικό λόγω κορωνοϊού και της αναγκαστικής ακύρωσης συμμετοχών αρκετών εθελοντών. Τα μέλη των αρχικών ομάδων θα πλαισιωθούν σταδιακά από περισσότερους ερευνητές/ εθελοντές, λαμβάνοντας πάντα μέτρα για την προστασία τους από τον COVID19 στους χώρους διαμονής και δραστηριότητάς τους. Διατηρούμε τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, λαμβάνουμε ιδιαίτερα μέτρα υγιεινής, χρησιμοποιούμε ειδικούς κάδους απορριμμάτων.
Καθώς προχωράει η περίοδος ωοτοκίας, θυμίζουμε ότι στις δύο αυτές περιοχές έχουν θεσπιστεί από την Πολιτεία μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ώστε να διατηρηθεί κατά το δυνατόν ακέραια η φύση στην παράκτια ζώνη πίσω από τις παραλίες ωοτοκίας των χελωνών, Το 1999 δημιουργήθηκε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου και το 2018 η Περιοχή Προστασίας της Φύσης Κυπαρισσιακού Κόλπου. Επίσης έχουν τεθεί σε ισχύ προβλέψεις για την προστασία των θαλάσσιων χελωνών κατά την παραχώρηση αιγιαλού για όλες τις παραλίες ωοτοκίας στην Ελλάδα.
Αναμφίβολα τα προηγούμενα χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος σε πολλά θέματα στις δύο αυτές περιοχές αλλά υπήρξαν και κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή των διατάξεων προστασίας στην ακτή και το θαλάσσιο χώρο. Κατά καιρούς έχουν διαπιστωθεί αυθαίρετες κατασκευές, παράνομες διανοίξεις δρόμων, διεξαγωγή παράνομων αγώνων μότο κρος, παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας κίνησης σκαφών, παραβάσεις των αριθμών επίπλων θαλάσσης και έχουν καταγγελθεί στις αρμόδιες αρχές.
Αν και παραμένουμε σε επιφυλακή, ίσως φέτος έχουμε μια χρονιά διαφορετική από τις προηγούμενες: με περισσότερο χώρο και ησυχία για τις χελώνες στην παραλία το βράδυ χωρίς ξαπλώστρες, χωρίς συγκρούσεις χελωνών με ταχύπλοα, με λιγότερα ή και καθόλου φώτα και λιγότερα αποπροσανατολισμένα χελωνάκια. Δεν θέλουμε να βρούμε σκουπίδια και αποτσίγαρα στην παραλία και τροχοφόρα να κινούνται στην αμμουδιά. Θα επιδιώξουμε όπως κάθε χρόνο καλή συνεργασία με τους ξενοδόχους, τους υπόλοιπους επιχειρηματίες και τις αρμόδιες αρχές και φορείς, ώστε να εφαρμοστούν τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και τα μέτρα εναντίον της εξάπλωσης του COVID19! Θα μπορούσε ίσως να βρεθεί μια καινούργια στάση ως προς την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του τουρισμού.
Όπως σε όλα τα είδη, έτσι και για τις θαλάσσιες χελώνες, το μέλλον εξαρτάται πάντα και από την επιτυχία της αναπαραγωγής του. Αυτό καταγράφουν οι ομάδες του ΑΡΧΕΛΩΝ. Από τα χελωνάκια που θα εκκολαφθούν και θα φτάσουν σώα στη θάλασσα, ένα πολύ μικρό ποσοστό, λιγότερο από 1:1000, θα φθάσει στην ενηλικίωση και αν είναι θηλυκό, θα επιστρέψει μετά από 15-20 χρόνια να αφήσει τα αυγά του στην περιοχή που γεννήθηκε!
«Μπορούμε να ζήσουμε μαζί», άνθρωποι και χελώνες, είναι το κεντρικό μήνυμα του ΑΡΧΕΛΩΝ εδώ και 37 χρόνια και παραμένει επίκαιρο. Θυμίζουμε ότι η υποβολή αίτησης για εθελοντική συμμετοχή στις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ γίνεται on line από το www.archelon.gr!»