Οι περιορισμοί στις ατομικές και θρησκευτικές ελευθερίες, όπως είναι το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και στη συμπεριφορά των πολιτών κατά συνείδησιν είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα που συναντώνται στο τουρκικό κατεστημένο και συντηρούνται από τον “άρχοντα Ερντογάν”. Αν και έχουν θεσπισθεί ρυθμίσεις για μιαν ανεξάρτητη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση δεν τις εφαρμόζει. Δεν υπάρχει ελευθερία στον Τύπο ούτε συνδικαλιστικά δικαιώματα. Οι πολιτικές διακρίσεις ιδίως εναντίον των γυναικών είναι καθημερινό γεγονός. Η βία στις φυλακές άνευ προηγουμένου. Ολα αυτά εφάνηκαν απ’ τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για την καταστολή εξεγέρσεων στην Κων/πολη και στην Αγκυρα απ’ το καλοκαίρι του 2013 μέχρι προσφάτως.
Τα οικονομικά σκάνδαλα, οι αναιτιολόγητες απολύσεις αστυνομικών και δικαστών, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ως “διεφθαρμένοι”, οι αντιδράσεις των φυλακισμένων αξιωματικών των υποθέσεων “Ερκένεγκον” και “Βαριοπούλα”, που ζητούν αναθεώρηση της δίκης των, αφού έγινε από “διεφθαρμένους” δικαστές, η μη αντιμετώπιση στοιχειωδών προβλημάτων της τουρκικής κοινωνίας και οι προσπάθειες στροφής και αναζήτησης ταυτότητας νεοοθωμανισμού, δείχνουν ότι ο Ερντογάν έχει χάσει τον έλεγχο. Αντί για την εδραίωση ενός σύγχρονου κράτους, αποβλέπει στην αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, για να πάρει τον ρόλο του προστάτη, του ανά τον κόσμο μουσουλμανισμού και να ζωντανέψει την τουρκική παράδοση. Εχει μπερδέψει ο άνθρωπος την πολιτική με τη θρησκεία.
Πρωθυπουργός απ’ το 2003 ο κ. Ερντογάν δεν κατάφερε να βγάλει τη χώρα απ’ τη στασιμότητα, ώστε να προωθηθεί η ενταξιακή της πορεία στην Ε.Ε., που έχει γίνει υποψήφια στο Ελσίνκι απ’ το 1999. Δεν αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ε.Ε., του οποίου κατέχει το 40% του εδάφους του, παρά τα ψηφίσματα του Σ.Α. και κατά παράβασιν του χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Διατηρεί το Casus Belli για την Ελλάδα(;) σε περίπτωση άσκησης του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.(;) πράγμα που έχει κάνει η ίδια στη Μ. Θάλασσα και στις νότιες ακτές της.
Τελευταία θέλει να τροποποιήσει τους κανόνες του δικαστικού συστήματος για να προασπίσει τα νώτα του, μετά την αποκάλυψη ότι ο γιος του κλήθηκε να καταθέσει στη δικαιοσύνη κατηγορούμενος για σκάνδαλα διαφθοράς. Την προσπάθεια αυτή αντέκρουσε όχι μόνο η αντιπολίτευση, αλλά και μέλη του κόμματός του.
Μετά και την παραίτηση του 7ου στη σειρά Υπ. Δικαιοσύνης και με αφορμή Ν/Σ που δίνει υπερεξουσίες στον Υπ. Δικαιοσύνης και στο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, άναψαν τα αίματα. Δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο στο Κοινοβούλιο με πρωτοφανείς σκηνές, όταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αντιπολίτευσης αποκάλεσε τον Ερντογάν “δικτάτορα”. Στη συνέχεια αρνήθηκε να κατέβει από το βήμα λέγοντας ότι “οι κλέφτες φώναζαν περισσότερο απ’ τους νοικοκύρηδες”. Βουλευτής της συμπολίτευσης τον άρπαξε και τον κατέβασε από το “βήμα”. Επακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις κατά τις οποίες πολλοί βουλευτές μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Το Ν/Σ, που αυξάνει την επιρροή του Υπ. Δικαιοσύνης στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, ψηφίστηκε τα ξημερώματα.
Ο γεωπολιτικός χάρτης στην περιοχή αλλάζει. Με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο η Τουρκία έχασε το ενδιαφέρον των υπερδυνάμεων, που την ήθελαν τοποτηρητή σ’ αυτόν τον χώρο. Αφού η Δύση ξεκαθάρισε τις θέσεις της με τις χώρες του Μαγκρέμπ, τον Λίβανο και τη Συρία, τώρα έρχεται και η σειρά του Ερντογάν, του οποίου η πολιτική σταδιοδρομία φθάνει στο τέλος της. Λόγω του μεγαλοϊδεατισμού του χάνει τα σημαντικά ερείσματά του και αφήνεται στη μοίρα του.
Τίποτα δεν είναι όπως χθες. Η Τουρκία κλυδωνίζεται και δεν θα μπορέσει ν’ αποφύγει ένα ντόμινο που επεκτείνεται προς αυτήν. Δεν αποκλείεται με τις υπερεξουσίες που συγκεντρώνει να απλωθεί η κατακραυγή του κόσμου και να ξεσπάσουν έκτροπα που δεν θα μπορέσει να τα ελέγξει. Σκεφθείτε ότι “όταν τσακώνονται τα βουβάλια στο βάλτο την πληρώνουν τα βατράχια” και πως όταν καίγεται του διπλανού σου το σπίτι κινδυνεύει να πάρει φωτιά και το δικό σου!