Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025

Ο αθλητικός Τύπος των Χανίων

Μία αναδρομή στις αθλητικές εφημερίδες των Χανίων κατά τον περασμένο 20ο αιώνα επιχειρούμε σήμερα στα “Χ.Ν.”. Μάλιστα για τις πιο πρόσφατες εκδόσεις που κυκλοφόρησαν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 υπάρχουν και σχετικό αφιέρωμα στις σημερινές “Διαδρομές”, στις οποίες μιλούν μερικοί από τους βασικούς συντελεστές τους. Στόχος στο μέλλον να αναφερθούμε περισσότερο και στις παλιότερες.
Η πρώτη αθλητική έκδοση ήταν το Αθλητικόν Ημερολόγιον Χανίων (φωτ.) το 1928 από τον Β.Χ. Μαλατάκη και όπως λέει και ο τίτλος ήταν ένα ημερολόγιο που κυκλοφόρησε στα τέλη του 1927 με σημαντικές όμως πληροφορίες για τα αθλητικά σωματεία της εποχής. Δηλαδή τον Τάλω, τον Απόλλωνα που μετρούσε μόλις δύο μήνες ζωή όπως αναφέρεται, την Ιωνία που περνούσε περίοδο ανασύνταξης, τον ΑΟ Κύδων και τον Γυμναστικό Σύλλογο Πλατανιά “Ιαρδανός”.
Η πρώτη τώρα αθλητική εφημερίδα ήταν η “Αθλητική Κρήτη” που κυκλοφόρησε με υπεύθυνο τον Νίκο Παιδάκη την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 1929 και γραφεία στην οδό Τριμάρτυρης. Μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια που πρόλαβε να τυπώσει 13 φύλλα μέχρι τις 31 Μαρτίου 1930. Η επόμενη εφημερίδα, τα “Αθλητικά Νέα” που πρωτοκυκλοφόρησαν στις 5 Οκτωβρίου 1931 πραγματικά εντυπωσιάζει με την πλούσια ύλη της για τα δεδομένα της εποχής. Δεν είναι τυχαίο ότι άντεξε για 81 ολόκληρα φύλλα πριν αναστείλει την έκδοσή της τον Απρίλιο του 1933 με τελευταίο φύλλο στις 18/4. Η ειρωνία είναι ότι ένα βασικό αίτημα του χανιώτικου ποδοσφαίρου και του εντύπου, η κατασκευή του Γυμναστηρίου -δηλαδή του Εθνικού Σταδίου Χανίων “Ελενας Βενιζέλου”- που άρχισε να υλοποιείται τότε οδήγησε μέχρι την ολοκλήρωση (σε περίπου τρία χρόνια), στη διακοπή των επίσημων αγώνων και μοιραία στην έλλειψη ενδιαφέροντος για τα αθλητικά οδηγώντας την εφημερίδα στον μαρασμό. Πάντως με διευθυντή τον Στάθη Κοτρώνη, διαχειριστή τον Κωνσταντίνο Σπετσάκη (παππού του αείμνηστου γνωστού επιθετικού του Κρ. Αστέρα, του Παγχανιακού κ.ά.), υπεύθυνο ύλης τον Πέτρο Μιχελιουδάκη (πατέρα και παππού των συνεργατών των “Χ.Ν.” Βασίλη και Γιώργο Μιχελιουδάκη) και διευθυντή τυπογραφείου τον Κανάκη Φραγκιαδάκη -παππούς και αυτός του γνωστού παράγοντα του Μινώταυρου- παρουσίασαν μία έκδοση ίσως την κορυφαία από αυτές που κυκλοφορούσαν την ίδια περίοδο στην περιφέρεια.
Από τότε για μία μακρά περίοδο δεν υπάρχει κάποιο άλλο αθλητικό έντυπο στα Χανιά μέχρι το 1967 που κυκλοφορούν τα “Σπορ – Θεάματα – εκδρομαί” ενώ στη συνέχεια το 1973 κυκλοφορεί η “Αθλητική Ενημέρωση” από τον κ. Πελεκανάκη για μία πενταετία. Δυστυχώς για τα δύο συγκεκριμένα έντυπα τα οποία αναφέρονται σε σχετικό αφιέρωμα των Σπορ της Κρήτης τον Απρίλιο του 1989, δεν βρήκαμε κάποια στοιχεία σε Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων.

ΤΡΕΙΣ ΝΕΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ’80
Στο ΙΑΚ αντίθετα υπάρχουν ορισμένα (5) τεύχη της επόμενης αθλητικής εφημερίδας που κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου 1980. Πρόκειται για την “Αθλητική Επιθεώρηση” με εκδότη – διευθυντή τον Στέλιο Αυγουσιανάκη, διευθυντή Σύνταξης τον Θεόδωρο Μαλαμά και αρχισυντάκτη τον Γιώργο Κουκλάκη, που τυπωνόταν στο Τυπογραφείο του Γεώργιου Πελεκανάκη στην οδό Κανεβάρο 2 και είχε γραφεία στην Ελ. Βενιζέλου 8. Εκεί έκανε τα πρώτα του βήματα και ο γνωστός δημοσιογράφος Νίκος Γρυλλάκης.
Μία έκδοση που δεν είχε συνέχεια μετά το καλοκαίρι του 1981.
Δύο χρόνια αργότερα (21/9/1983) κυκλοφορούν τα “Χανιώτικα Σπορ” με συνεκδότες τους Γιώργο Μπουράκη και Μιχάλη Σχοινά (ο τελευταίος ήταν και ο διευθυντής) που τυπωνόταν από τον Γιώργο Γιαννουδάκη και με την επιμέλεια του Ιωάννη Αναστασάκη.
Και αυτή η προσπάθεια παρ’ότι αρκετά πλούσια στο ποδοσφαιρικό ρεπορτάζ άντεξε ένα χρόνο και μέτρησε 36 φύλλα φθάνοντας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Μιλάμε για την α’ περίοδο της εφημερίδας αφού την επόμενη δεκαετία υπήρξε και δεύτερη με μεγαλύτερη διάρκεια.
Το… νερό είχε μπει λοιπόν στο αυλάκι και αρχίζουν να εμφανίζονται εκδόσεις που άντεξαν περισσότερο στο χρόνο. Αρχικά εμφανίστηκαν “Τα Σπορ της Κρήτης” (Εκδοτική Κρήτης ΕΠΕ και γραφεία Περίδου 10) με εκδότη τον Νίκο Ν. Αγγελάκη, διευθυντή τον Παντελή Χουλάκη και μετέπειτα τον Νίκο Χειλαδάκη (από τον οποίο και το χαρακτηριστικό σκίτσο της εποχής). Μία έκδοση που ξεκίνησε την Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 1987 και ανέστειλε την κυκλοφορία της μετά από μία επταετία (23/5/1994 το τελευταίο φύλλο). Μία πολύ αξιόλογη προσπάθεια με σημαντικούς συντάκτες όπως τον Βασίλη Ταμπακόπουλο και άλλους…
Από τις 9 Σεπτεμβρίου του 1991 επανεμφανίζονται και θα “Χανιώτικα Σπορ” με εκδότη πλέον τον Γιάννη Αναστασάκη, διευθυντή την Μαρία Κουτρούλη, υπεύθυνους τους Γιάννη Ντουντουνάκη, Αντώνη Νομικό και ειδικούς συνεργάτες τον εκ των ιδρυτών Μιχάλη Σχοινά και τον Αγγελο Καραϊσκάκη ενώ τυπωνόταν στην Τυποστύλ (Καραϊσκάκη 80) όπου και τα γραφεία της. Μετά από τρία χρόνια είχαμε σημαντικές ανακατατάξεις και οι περισσότεροι από τους προαναφερόμενους στις 13 Μαρτίου 1995 προχωρούν στην έκδοση μίας νέας αθλητικής εφημερίδας με την ονομασία “Αθλητής”. Ιδιοκτήτης ο Γιάννης Ντουντουνάκης που είχε και την ευθύνη της έκδοσης μαζί με τον Γιώργο Σταυριανουδάκη και τυπωνόταν στο τυπογραφείο “ΤΕΧΝΟΤΥΠ” του Γιώργου Γιαννουδάκη. Καθώς λίγο καιρό μετά ανέστειλαν την κυκλοφορία τους τα “Χανιώτικα Σπορ”, ο “Αθλητής” έγινε η μακροβιότερη αθλητική εφημερίδα καθώς έμεινε στα περίπτερα σχεδόν μία δεκαετία (το 2003-4).
Αντί επιλόγου ζητήσαμε από τον ιδιοκτήτη της τελευταίας αυτής εφημερίδας Γιάννη Ντουντουνάκη να μας πει πόσο έχουν αλλάξει από τότε στα Μ.Μ.Ε. και ειδικά τα αθλητικά:
«Σε ό, τι αφορά την τότε και την σημερινή εποχή, οι συνθήκες για την έκδοση μίας εφημερίδας έχουν αλλάξει προς το καλύτερο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, διαδίκτυο, φωτογραφίες κ.λπ., η δουλειά τώρα ασφαλώς είναι πιο εύκολη, θυμάμαι την διαδικασία για να έχουμε φωτογραφίες που ψάχναμε Κυριακάτικα φωτογραφείο για να τις τυπώσουμε, μετά να τις σκανάρουμε κ.λπ. και αφήστε τις ζημιές στα κομπιούτερ αφού τα προγράμματα δεν ήταν σύγχρονα, θυμάμαι ότι στην πρώτη έκδοση σταματήσαμε να γράφουμε στις 6 το πρωί, το ίδιο και στην πρώτη έκδοση όταν τυπώναμε στον “Κήρυκα». Δεν μιλάω βέβαια ότι με τον Γιώργο Σταυριανουδάκη είμαστε όχι μόνο δημοσιογράφοι – φωτογράφοι – ρεπόρτερ, αλλά και παράλληλα διανομείς, εισπράκτορες, διπλώναμε, γεμίζαμε εφημερίδες, ένα μελάνι από πάνω μέχρι κάτω, οι Κυριακές ήταν εξαιρετικά επίπονες, μπορώ να πω ότι δεν κοιμόμασταν, καθώς τελειώναμε την όλη διαδικασία γύρω στις 8 το πρωί με την βοήθεια δικών μας ανθρώπων, αφού επιστρατεύαμε και ταλαιπωρούσαμε τις οικογένειές μας και φυσικά του ακούραστου Ευτύχη Κοκκινάκη.
Τώρα όλα είναι πιο εύκολα σε δημοσιογραφικό και εκτυπωτικό επίπεδο, όχι όμως σε οικονομικό αφού η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και τα Μ.Μ.Ε. και υπάρχουν πολλοί άνεργοι, ή αν εργάζονται, απλήρωτοι δημοσιογράφοι.
Ενώ σε ερώτηση για το ποιες οι διαφορές σήμερα στον χανιώτικο αθλητισμό γενικότερα και στο ποδόσφαιρο ειδικότερα ο Ντουντουνάκης σημειώνει: «Σε ό, τι αφορά τον Αθλητισμό και ειδικότερα το ποδόσφαιρο των δύο εποχών, σίγουρα οι ομάδες δουλεύουν πλέον πιο οργανωμένα (ακαδημίες, δημόσιες σχέσεις κ.ά.) αλλά πλέον θα έλεγα το οικονομικό πρόβλημα είναι μεγαλύτερο ιδιαίτερα για τα ερασιτεχνικά σωματεία και Συλλόγους, αφού έχουν κοπεί οι επιχορηγήσεις από την Πολιτεία»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα