■ …και η υποκρισία του δήθεν προοδευτικού κόσµου
O προφανέστατα σηµερινός «άξονας του κακού», οι χώρες δηλαδή της BRICS µε τα δικτατορικά καθεστώτα και τις κυβερνήσεις που συνεχίζουν να παραβιάζουν αφειδώς στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώµατα, παραµένουν για πολλούς στην Ευρώπη και ειδικά για την άκρα δεξιά αλλά και την αριστερά στο απυρόβλητο και συχνά πριµοδοτούνται από τα κοµµουνιστικά κόµµατα όπως συµβαίνει µε την περίπτωση της Βόρειας Κορέας αλλά και της Ρωσίας.
Οι παραβιάσεις δεν είναι απλά συστηµατικές, κάτι που θα τις απάλλασσε από τις όποιες βαριές κατηγορίες, αλλά εντείνονται και επεκτείνονται σε όλα τα επίπεδα της πολιτικο-κοινωνικής ζωής.
Οι εκτελέσεις, οι «εξαφανίσεις» και οι πολυετείς φυλακίσεις αφορούν όχι µόνο αντιφρονούντες αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των καθεστώτων αυτών, κάτι που ζήσαµε πρόσφατα στη Ρωσία µε την προφανή εξόντωση Ναβάλνι, και τις αµέτρητες συλλήψεις πολιτών που διαµαρτύρονταν για την ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία αλλά και στην Κίνα µε την παρατεταµένη φυλάκιση ανθρώπων που σχετίζονται µε πολιτικές απόψεις οι οποίες δηµοσιοποιήθηκαν διαδικτυακά, αλλά και διαφωνούντες µε το σκληρό κινέζικο κοµµουνιστικό καθεστώς.
Οι χώρες αυτές έχουν ήδη συνασπιστεί και συνεργαστεί σε πολλά επίπεδα. Το Ιράν και η Βόρειος Κορέα, για παράδειγµα µε την Ρωσία σε στρατιωτικό επίπεδο, η Κίνα µε τη Ρωσία και το Ιράν µε οργανώσεις όπως η Χεσµπολάχ και η Χαµάς, οργανώσεις που τυγχάνουν όλως περιέργως αλλά όχι ακατανόητα της έµµεσης ή άµεσης υποστήριξης ή ανοχής της ευρωπαϊκής και διεθνούς αριστεράς.
Το Ιράν είναι µια ιδιάζουσα περίπτωση που η αριστερά «προσέχει πως θα συµπεριφερθεί» γιατί εκεί τα πράγµατα «ξεφεύγουν» σε ότι αφορά τις ατοµικές ελευθερίες και καθώς το σύνθηµα «free Palestine» δίνει και παίρνει παρασύροντας ή συµπεριλαµβάνοντας στην συνθηµατολογία και τις τροµοκρατικές οργανώσεις Χαµάς και Χεσµπολάχ, τα πράγµατα περιπλέκονται και υιοθετείται η βολική «αποστασιοποίηση» σε σηµείο ανοχής, όπως συµβαίνει µε την περίπτωση της Ρωσίας και της Κίνας.
Πολιτικές είναι αυτές και οι πολιτικάντηδες κάθε απόχρωσης γνωρίζουν καλά την δουλειά τους. Εν προκειµένου λοιπόν, στο Ιράν, συµβαίνουν φοβερά πράγµατα. Και δεν χρειάζεται ούτε το φόβητρο της ∆ύσης που καλλιεργείται προπαγανδιστικά από άκρα δεξιά και αριστερά για να δικαιολογηθούν εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας, ούτε κάποιες ενδελεχείς έρευνες µιας και οι ίδιοι οι Ιρανοί απεχθάνονται το καθεστώς τους και το έχουν αποδείξει ρητώς.
Τα τελευταία στοιχεία για το εν λόγω θεοκρατικό και δικτατορικό καθεστώς είναι σαφή: Σύµφωνα µε τα Ηνωµένα Έθνη, τουλάχιστον 901 άνθρωποι εκτελέστηκαν πέρυσι. Μόνο µέσα σε µία εβδοµάδα, τον ∆εκέµβριο, εκτελέστηκαν 40 θανατικές καταδίκες, δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του ΟΗΕ, Φόλκερ Τουρκ.
Είναι «βαθιά ανησυχητικό» το γεγονός ότι ο αριθµός των εκτελέσεων στο Ιράν αυξάνεται από χρόνο σε χρόνο. «Είναι καιρός το Ιράν να ανακόψει το διαρκώς αυξανόµενο κύµα εκτελέσεων», αξίωσε ο Αυστριακός επίτροπος.
Σύµφωνα µε στοιχεία του ΟΗΕ, οι περισσότερες εκτελέσεις το 2024 πραγµατοποιήθηκαν για αδικήµατα που αφορούσαν ναρκωτικά. Ωστόσο, θανατικές καταδίκες εκτελέστηκαν επίσης εναντίον αντιφρονούντων και ανθρώπων «που είχαν σχέση µε τις διαδηλώσεις του 2022». Τότε, ο θάνατος της κουρδικής καταγωγής Mahsa Amini, η οποία πέθανε υπό την κράτηση της οµάδας ηθών, προκάλεσε µαζικές διαµαρτυρίες στη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσµο.
Σύµφωνα µε τα Ηνωµένα Έθνη, αυξήθηκε επίσης ο αριθµός των γυναικών που εκτελέστηκαν πέρυσι. Η µη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), που εδρεύει στη Νορβηγία, δήλωσε ότι τουλάχιστον 31 γυναίκες εκτελέστηκαν πέρυσι στο Ιράν.
«Είµαστε σε κάθε περίπτωση αντίθετοι µε τη θανατική ποινή», δήλωσε ο Επίτροπος Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων του ΟΗΕ Türk, “Είναι ασύµβατη µε το θεµελιώδες δικαίωµα στη ζωή και ενέχει τον απαράδεκτο κίνδυνο να εκτελεστούν αθώοι άνθρωποι”. Κάλεσε τις ιρανικές αρχές να σταµατήσουν όλες τις περαιτέρω εκτελέσεις και να καταργήσουν µακροπρόθεσµα τη θανατική ποινή.
Η ιρανική νοµοθεσία τιµωρεί µε τη θανατική ποινή αδικήµατα όπως ο φόνος, η διακίνηση ναρκωτικών, ο βιασµός και η σεξουαλική κακοποίηση.
Η λεγόµενη «Ισλαµική ∆ηµοκρατία» πραγµατοποιεί κάθε χρόνο περισσότερες εκτελέσεις από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσµο – µε πιθανή εξαίρεση την Κίνα, όπου οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων λένε πως δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία.
Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων κατηγορούν την ιρανική ηγεσία υπό τον πνευµατικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαµενεΐ ότι χρησιµοποιεί τη θανατική ποινή για να εκφοβίσει τον πληθυσµό, ιδίως µετά τις µαζικές διαδηλώσεις του 2022.
Είναι σαφές βέβαια το νόηµα του εκφοβισµού. Όπως είναι και προφανές ότι µε τον τρόπο αυτό καταστέλλονται οι διαµαρτυρίες και διατηρείται αναλλοίωτη η κρατική τροµοκρατία.
Είπαµε όµως: Οι φωνές από την Ευρώπη και ειδικά από τον δήθεν προοδευτικό κόσµο εκδηλώνονται επιλεκτικά.
Αν δηλαδή δεν υπήρχε το «κακό» Ισραήλ – που σαφέστατα η κυβέρνησή του είναι ακροδεξιά και διαπράττει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωµάτων – δεν πρόκειται να υπήρχαν τα «Free Palestine», θα είχαν υιοθετηθεί δηλαδή άλλα συνθήµατα αλλά όχι αυτό.
Και φυσικά κανείς σε αυτή την περίπτωση δεν µιλά για τους ισραηλινούς ακτιβιστές που πάσχιζαν για την ειρήνη µεταξύ Ισραηλινού και Παλαιστινιακού λαού και οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Γάζα µε συνοπτικές διαδικασίες από την τροµοκρατική Χαµάς.
Αλλά οι πρακτικές αυτές είναι γνωστές και οι διάφοροι καλλιτέχνες ή οι πολιτικοί µε την µαντίλα που φιγουράρουν και αυτοδιαφηµίζονται δεόντως δεν θα µπορούσαν να κάνουν αλλιώς.
Στο Ιράν όµως υπάρχει προσοχή στον χειρισµό αλλά και περισσή πονηριά από την συστηµική αριστερά. ∆εν υπάρχει όµως και η καταδίκη του καθεστώτος ως προς τα πυρηνικά και την ενίσχυση της Ρωσίας µε drones.
Γιατί γεωπολιτικά η θέση αλλάζει µιας και υπάρχει το βολικό στον προοδευτικό κόσµο φόβητρο της ∆ύσης και των ΗΠΑ.
Βολικό γιατί µε τον τρόπο αυτό ξεκαθαρίζουν µια και καλή µε την υιοθέτηση ή µη των φωνών και συνθηµάτων για τα διαπραττόµενα εγκλήµατα των προαναφερθέντων δικτατορικών καθεστώτων. Η µέγιστη δηλαδή υποκρισία, µε το να υιοθετούνται τα γνωστά τσιτάτα και να αποσιωπούνται οι γενοκτονίες.