Για δυο νύχτες ο Ολιβιέ Μπερά βρισκόταν σε μια βάρκα κρατώντας έναν φακό στο ένα χέρι και ένα σχοινί στο άλλο περιμένοντας τον Σήφη, τον γνωστό πια σε όλη την Ευρώπη δραπέτη κροκόδειλο να βγει από την κρυψώνα του στο φράγμα των Ποταμών.
Όπως μετέδωσε η ηρακλειώτικη ιστοσελίδα Cretalive.gr, όταν βγήκε ο 50χρονος Γάλλος που έχει τη φήμη του σπουδαίοτερου εν ζωή κυνηγού κροκοδειλων έχοντας αιχμαλωτήσει περισσότερους από 100 ετοιμάστηκε να του επιτεθεί.
“Ήθελα να πηδήξω στην πλάτη του” ανέφερε στην Guardian ενώ πρόσθεσε ” κάποια στιγμή βρεθήκαμε πολύ κοντά αλλά κρυβόταν στη βλάστηση και δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω το σχοινί. Όταν κατάφερα να τον πιάσω με τα χέρια μου δεν τον συγκράτησα γιατί είναι πολύ δυνατός. Αφού έφαγε όλα αυτά τα κοτόπουλα, τους βατράχους και τα φίδια έχει γίνει πολύ παχύς”.
Από τότε που εμφανίστηκε στην τεχνητή λίμνη πρίν απο δυο μήνες το ερπετό μήκους 1.7 μέτρων έχει προκαλέσει προβληματισμό αλλά και … ευθυμία.
Οι αρχές υπό τον φόβο ότι το ερπετό μπορεί να δραπετεύσει από τη λίμνη κάλεσαν σε βοήθεια τον Γάλλο γητευτή των κροκοδείλων. “Ο κροκόδειλος είχε εγκαταληφθεί από τον ιδιοκτήτη του και η αιχμαλωσία του ειναι πρώτη μας προτεραιότητα” ανέφερε ο Βαγγέλης Μαμαγκάκης διευθυντής της διαχείρισης υδραυλικών έργων του ΟΑΚ “Έχει γίνει τουριστική ατραξιόν αλλά δεν μπορούμε να έχουμε έναν κροκόδειλο να κυκλοφορεί ελεύθερος.
Ο Σήφης όπως ονομάστηκε από τους θαυμαστές του που υπέθεσα ότι το ερπετό είναι γένους αρσενικού φαίνεται πως έχει πάρει σοβαρά την ελευθερία του. Μέχρι σήμερα έχει καταφερει να ξεφύγει από όλες τις παγίδες και τα σχέδια δράσης για τη σύλληψη του. Οι τουρίστες που έχουν σπεύσει για να τον δουν απο κοντά μάλιστα του έχουν λύσει το πρόβλημα με την ανεύρεση τροφής !
“Η λίμνη είναι πλούσια σε βιοποικιλότητα και νομίζω ότι είναι πολύ ευτυχισμένος που βρίσκεται εκεί” ανέφερε ο Μπερά προσθέτοντας ότι στα τόσα χρόνια που κυνηγά κροκόδειλους πρώτη φορά συναντά ένα τόσο μεγάλο ερπετό στην Ευρώπη.
Ετσι ο Σήφης δεν αποτελεί μόνο τοπική τουριστική ατραξιόν αλλά ένα φαινόμενο !
“Τη δεκαετία του 80 ένας κροκόδειλος είχε βρεθεί στο αποχετευτικό σύστημα του Παρισιού και είχε απομακρυνθεί από την πυροσβεστικής ενώ είχε μεταφερθεί στον ζωολογικό κήπο. “Ποτέ ωστόσο δεν είχα ακούσει στην Ευρώπη για κροκόδειλο να έχει απελευθερωθεί στη φύση” ανέφερε ο ίδιος.
Ο γνωστός ερπετολόγος ανέφερε επίσης ότι παρόλο που δεν είναι γνωστό το φύλο του είναι σίγουρα κροκόδειλος του Νείλου .
Ο Μπερά παραδέχτηκε ότι το ερπετό κέρδισε μια μάχη ωστόσο ανέφερε ότι θα επιστρέψει για να τον αιχμαλωτήσει ! “Θα περάσει μερικές ακόμα εβδομάδες στην υπέροχη λίμνη αλλά το σχέδιο μου είναι να επιστρέψω τον Οκτώβρη και να συνεχίσω την επιχείρηση αιχμαλωσία αν βρίσκεται ακόμα εκεί”
“Αντιλαμβανόμαστες ότι ο Σήφης έχει γίνει μεγάλη τουριστική ατραξιόν” αναφέρει ο κ. Μαμαγκάκης “Τηλεοπτικά συνεργεία από όλο τον κόσμο έχουν έρθει για να τον απαθανατίσουν. Για το λόγο αυτό προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κολυμπά ευχαριστημένος στα νερά της λίμνης ώστε και οι τουρίστες να μπορούν να απολαμβάνουν τις βουτιές του”.
Πηγή: www.theguardian.com