Την Κυριακή 2 Αυγούστου ολοκληρώθηκε το 29ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας με πρώτο νικητή με 6/7 τον 15χρονο Χρήστο Κράλλη. Στην 2η – 3η θέση με 5,5/7 ισοβάθμησαν ο 14χρονος Ινδός Leon Mendonca και ο Ολλανδός Sipke Ernst. Στην 4η – 6η θέση με 5/7 ισοβάθμησαν ο Τσέχος Vojtech Plat, ο Λάμπρος Γιαννουλάκης και ο Βασίλης Κασιούμης. Ακολούθησαν με 4,5/7 η Σταυρούλα Τσολακίδου (1η γυναίκα), ο Κώστας Μαρκίδης, ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος και ο Ζήσης Τσακνάκης. Στους νικητές μοιράσθηκαν χρηματικά έπαθλα 5.000 ευρώ.
Στον Β’ Όμιλο στην 1η – 2η θέση με 6/7 ισοβάθμησαν ο Στέφανος Καζαντζόγλου και ο Ευάγγελος Μιξάκης ενώ στην 3η – 5η θέση με 5,5/7 ισοβάθμησαν ο Νίκος Πούπαλος, ο Νίκος Γεωργιάδης και ο Θεόφιλος Συμεωνίδης.
Στον Γ’ Όμιλο 1η νικήτρια με 6,5/7 αναδείχθηκε η Ευαγγελία Σίσκου ενώ στην 2η – 4η θέση με 5/7 ισοβάθμησαν η Αντωνία Χριστοδουλοπούλου, η Στέλλα Βαρδάκα και ο Νίκος Κυπαρισσόπουλος.
Φέτος οι αγώνες έγιναν με αρκετά δύσκολες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού και της αυστηρής τήρησης των υγειονομικών κανόνων, γεγονός που επηρέασε αισθητά τον αριθμό των συμμετοχών και ιδιαίτερα των ξένων σκακιστών. Αγωνίστηκαν συνολικά 147 σκακιστές από 9 χώρες, χωρισμένοι σε 3 Ομίλους ανάλογα με την δυναμικότητά τους και ανάμεσά τους λίγοι τιτλούχοι (3 GM και 3 IM) σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο και μόνο ότι η χρονιά δεν χάθηκε και το τουρνουά πραγματοποιήθηκε ήταν μια επιτυχία και ως αθλητική εκδήλωση αλλά και με την προσφορά του στην οικονομία και στον χειμαζόμενο τουρισμό της πόλης με τις περίπου 2.000 διανυκτερεύσεις που έφερε στην Καβάλα.
Η απονομή των επάθλων με τις επικρατούσες συνθήκες λόγω της πανδημίας έγινε χωρίς την παρουσία επισήμων και εκπροσώπων των αρχών της πόλης.
Το 29ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά της Καβάλας που διεξήχθη στο φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου, διοργάνωσαν για μία ακόμη φορά με επιτυχία ο Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Καβάλας, η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και το Επιμελητήριο Καβάλας που στήριξαν οικονομικά και οργανωτικά το Τουρνουά.
Τούρκικες μπαγαποντιές…
‘Όπως είναι γνωστό το ρωσικό σκακιστικό περιοδικό 64 διοργάνωνε κάθε χρόνο την ψηφοφορία για το Όσκαρ του κορυφαίου σκακιστή της χρονιάς. Κάθε χρόνο λοιπόν εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο ψήφιζαν για την ανάδειξη των κορυφαίων. Το 2006 όμως οι διοργανωτές της ψηφοφορίας είδαν έκπληκτοι να συμμετέχουν στην ψηφοφορία ούτε λίγο ούτε πολύ 160 περίπου Τούρκοι «δημοσιογράφοι» σκακιού οι οποίοι λες και τους «φώτισε» ο Αλλάχ ψήφιζαν όλοι με την ίδια σειρά τρεις συγκεκριμένους σκακιστές. Δηλαδή ως κορυφαίο του κόσμου τον Τούρκο γκραν μέτρ Σουάτ Αταλίκ (νο 82 στην παγκόσμια κατάταξη με 2632) και ως δεύτερο τον Μίκαελ Γκούρεβιτς (Νο 67 στον κόσμο με 2643) ο οποίος είχε μόλις εγκατασταθεί στην Τουρκία και θα έπαιζε στο εξής με την εθνική ομάδα της γείτονας χώρας. Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Βέσελιν Τοπάλοβ (Νο 1 στον κόσμο με 2804) ψηφιζόταν από του Τούρκους στην 8η θέση!
Βέβαια οι διεύθυνση του περιοδικού μόλις πήρε είδηση το γεγονός απέρριψε όλες τις Τουρκικές ψήφους και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας χωρίς αυτές.
Σκακιστικές συμβουλές για το άνοιγμα
Μία συμβουλή του μεγάλου Ούγγρου σκακιστή Λάγιος Πότρις ήταν « Το μόνο σου καθήκον στο άνοιγμα είναι να φτάσεις στο μέσον της παρτίδας με μία θέση που να παίζεται»
Δεν είναι άσχημο λοιπόν ακολουθώντας τη συμβουλή του Πόρτις να δώσουμε σε όσους μαθαίνουν τώρα σκάκι μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να σκέφτονται οι παίκτες στο ξεκίνημα μιας σκακιστικής παρτίδας. Έτσι ώστε να φτάσουν στο μέσον του παιχνιδιού όπου μπορούν να ξεδιπλώσουν όλες τους τις δυνατότητες.
Έχουμε και λέμε λοιπόν !
1. Στο άνοιγμα παλεύουμε για να α. ελέγχουμε το κέντρο, β. να αναπτύξουμε τα κομμάτια μας σε καλά τετράγωνα και γ. να βάλουμε τον Βασιλιά μας σε ασφαλή θέση. Κάθε κίνηση μας στο άνοιγμα πρέπει να συσχετίζεται με την τήρηση των παραπάνω τριών αρχών. Αν δεν έχουν να κάνουν με αυτές, τότε η κίνηση μας είναι αδύνατη ή λανθασμένη
2. Μην παίζετε μηχανικά στο άνοιγμα, ανεξάρτητα από το πόσο καλά το γνωρίζετε. Βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τι συμβαίνει στη σκακιέρα. Αν ο αντίπαλός σας παίξει μία παράξενη κίνηση αφιερώστε λίγο χρόνο να την αναλύσετε. Να παλεύετε για το πλεονέκτημα στη σκακιέρα από την αρχή.
3. Αν ο αντίπαλός σας παίξει ασυνήθιστη κίνηση προσπαθήστε να την κατανοήσετε πριν παίξετε την δική σας κίνηση. Καλύψτε όλες τις απειλές.
4. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε να πέσετε σε παγίδες είναι να αναπτύσσετε τα κομμάτια σας σε ασφαλείς θέσεις όπου δεν απειλούνται άμεσα.
5. Το να αναπτύσσουμε τα κομμάτια μας κατάλληλα δεν έχει να κάνει μόνο με την αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση, αλλά και με την δυνατότητά τους να περιορίζουν την αποτελεσματικότητα των κομματιών του αντιπάλου μας.
6.Αν ο αντίπαλός σας παίξει ξαφνικά μία απρόσμενη κίνηση στο άνοιγμα και σας αιφνιδιάσει, μην πανικοβληθείτε και μην απαντήσετε στην κίνηση αμέσως. Πάρτε μία ανάσα και προσπαθήστε να αναλύσετε την καινούρια κίνηση όσο πιο αντικειμενικά μπορείτε. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νέα κίνηση δεν είναι κάτι καλύτερο από αυτή που δίνει η θεωρεία. Η κύρια δύναμη μιας νέας κίνησης στο άνοιγμα έγκειται στο πόσο μπορεί να σας ξαφνιάσει και να μην σκεφθείτε σωστά.
7. Μην τρομάζετε αν ο αντίπαλός σας θεωρείται ειδικός σε ένα συγκεκριμένο άνοιγμα. Παίξτε λογικές κινήσεις και θα φτάσετε σε μία θέση στο μέσον της παρτίδας που θα μπορείτε να παίξετε άνετα.
8.Σε κάθε περίπτωση διαλέξτε ένα άνοιγμα που πιστεύετε ότι θα ξαφνιάσει τον αντίπαλο σας, αλλά βεβαιωθείτε ότι στη συνέχεια δεν θα ξαφνιαστείτε εσείς.
9. Οι κινήσεις των πιονιών σας έχουν σαν σκοπό να ελέγξουν το κέντρο, να δώσουν τη δυνατότητα στα κομμάτια μας να αναπτυχθούν, να υπερασπίσουν κάποιο κομμάτι μας και να σχηματίσουν τη δομή των πιονιών μας παράλληλα με την προσπάθεια να παρεμποδίσουμε την καλή ανάπτυξη πιονιών και κομματιών του αντιπάλου.
10. προσπαθήστε να φτιάξετε το ιδανικό κέντρο. Τα δυο κεντρικά σας πιόνια να είναι ασφαλή το ένα δίπλα στο άλλο στην 4η οριζόντια γραμμή και να υπερασπίζονται από τα κομμάτια σας.
***1.Β:ε5 Ρδ8 2.Αε7+ Ρε8 3.Ιδ6+#