Η έκθεση µε τίτλο “Daedalus, Legends of Crete – ∆αίδαλος: Μύθοι της Κρήτης”, την οποία οργάνωσε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου σε συνεργασία µε το κινεζικό µουσείο και το Υπουργείο Πολιτισµού, εγκαινιάστηκε πριν λίγες ηµέρες στο Palace Museum του Πεκίνου, παρουσία της Ελληνίδας υπουργού Πολιτισµού Λίνας Μενδώνη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ του ertnews.gr η έκθεση αποτελεί κορυφαία εκδήλωση για τον εορτασµό των 100 ετών του Μουσείου του Παλατιού.
Σε αυτήν εκτίθενται 172 αρχαία αντικείµενα από τις συλλογές του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου -πολλά εκ των οποίων δεν είχαν εκτεθεί και άλλα δεν έχουν ταξιδέψει, εκτός συνόρων- καλύπτοντας ένα ευρύ χρονολογικό φάσµα από τα προϊστορικά χρόνια ως και τις ιστορικές περιόδους της Κρήτης.
Η Λίνα Μενδώνη στην τελετή των εγκαινίων, στον χαιρετισµό της, σηµείωσε ότι η συγκεκριµένη έκθεση «αποτελεί απόδειξη των διαχρονικών και διαρκώς αναπτυσσόµενων πολιτιστικών δεσµών µεταξύ Ελλάδας και Κίνας. Οι δύο χώρες µας συνιστούν πυλώνες του παγκόσµιου πολιτισµού, µε ένα ένδοξο παρελθόν που χαρακτηρίζεται από λαµπρά επιτεύγµατα στη φιλοσοφία, την τέχνη, την επιστήµη και την τεχνολογία. Στην µεγάλη ιστορική διαχρονία, οι πολιτισµοί µας καθορίστηκαν από τη διαρκή αναζήτηση της γνώσης, το πνεύµα της έρευνας και τη βαθιά εκτίµηση της δηµιουργικής ιδιοφυΐας, που γεννά την καινοτοµία… Τα τελευταία χρόνια ένας, διαρκώς, εµπλουτιζόµενος και αυξανόµενος αριθµός εκθέσεων ελληνικών αρχαιοτήτων φιλοξενούνται σε διακεκριµένα κινεζικά µουσεία. Αυτές οι εκθέσεις προσφέρουν στο κινεζικό λαό µια µοναδική ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τη δεξιοτεχνία, τα επιστηµονικά επιτεύγµατα και τις φιλοσοφικές ιδέες που διαµόρφωσαν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό… Η έκθεση που εγκαινιάζουµε, συνεχίζει αυτή τη σηµαντική παράδοση, προσκαλώντας τους επισκέπτες να ανακαλύψουν τον συναρπαστικό κόσµο της τεχνολογίας, η οποία αναπτύχθηκε στην αρχαία Κρήτη. Το όνοµα του ∆αίδαλου είναι συνώνυµο της επινοητικότητας. Στην ελληνική µυθολογία, ο ∆αίδαλος ήταν ένας αριστοτέχνης, ένας καινοτόµος, του οποίου η ευφυΐα και η δεξιοτεχνία ξεπερνούσαν τα όρια της εποχής του. Σχεδίασε τον σύνθετο και χαώδη λαβύρινθο για τον βασιλιά Μίνωα, ένα θαύµα της µηχανικής, που συµβόλιζε τη δηµιουργικότητα και την πολυπλοκότητα. Η κληρονοµιά του ∆αίδαλου είναι βαθιά ριζωµένη στα τεχνολογικά επιτεύγµατα της Μινωικής και Μυκηναϊκής Κρήτης».
Ακολούθησε διάλεξη της γενικής διευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου και επιµελήτριας της έκθεσης “∆αίδαλος”, στο Palace Museum, ∆ρ Στέλλας Χρυσουλάκη µε θέµα “Στη χώρα του Λαβύρινθου. Μινωικά Ανάκτορα της 2ης π.Χ. χιλιετίας”, όπου παρουσιάστηκε ο Μινωικός Πολιτισµός, τα επιτεύγµατά του οι πολιτισµικές του επαφές µε το µεσογειακό κόσµο και ιδιαιτέρως την Αίγυπτο και την Ανατολή.
Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε µε ξενάγηση της Λίνας Μενδώνη στην έκθεση µε θέµα “Κινεζικοί κήποι – ∆υτικοί κήποι” στο Μουσείο του Παλατιού. Την Υπουργό Πολιτισµού συνόδευαν σε όλες τις εκδηλώσεις ο πρέσβης της Ελλάδος στο Πεκίνο Ευγένιος Καλπύρης και η γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς Ολυµπία Βικάτου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης, η υπουργός Πολιτισµού Λίνα Μενδώνη είχε συνάντηση εργασίας µε τον διευθυντή του Μουσείου Wang Xudong. Η Λίνα Μενδώνη εξέφρασε την ιδιαίτερη τιµή που αποδίδεται στην Ελλάδα από την απόφαση του Μουσείου του Παλατιού να εορτάσει την εκατονταετηρίδα του µε µία έκθεση αφιερωµένη στον αρχαίο ελληνικό πολιτισµό. Ο Wang Xudong δήλωσε εντυπωσιασµένος από την έκθεση και επισήµανε ότι αυτή επιβεβαιώνει τη βαθιά και ουσιαστική συνεργασία Ελλάδας – Κίνας στον τοµέα του πολιτισµού. Ευχαρίστησε τη Λίνα Μενδώνη για την υφιστάµενη συνεργασία και εξέφρασε την πρόθεσή του για περαιτέρω κοινές δράσεις, προτείνοντας συγκεκριµένες εκθέσεις µοναδικών αντικειµένων από τις πολύτιµες συλλογές του Μουσείου σε ελληνικά µουσεία.