Τόπος φιλοξενίας των Μικρασιατών Προσφύγων ο Δαράτσος, εξελίσσεται σήμερα σε μια από τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές του νομού Χανίων.
Μεταξύ των προσφυγικών οικογενειών που κατοίκησαν εκεί και η οικογένεια της προέδρου της αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” Στέλλας Γκοζάνη Χαριτάκης. «Ο παππούς μου δεν μίλαγε ποτέ για την καταστροφή, μόνο η γιαγιά μου η Παγώνα. Το σπίτι τους μοσχοβολούσε με τα αρώματα των διαφόρων μπαχαρικών της υπέροχης μικρασιατικής κουζίνας», σχολιάσε η κα Χαριτάκη.
Με ρίζες από την Μικρά Ασία και δύο ακόμα άνθρωποι που συναντήσαμε στο χωριό να μας καλωσορίζουν στο φιλόξενο σπιτικό τους. Πρόκειται για τα αδέρφια Νίκο Μπελώνη και την κυρία Αναστασία Ματθαίου που μας είπαν:
«Ο αδερφός μου γεννήθηκε το 1932 κι εγώ το 1939. Έχουμε ρίζες από την Μικρά Ασία γιατί εδώ όπως και στα γύρω χωριά κατοίκησαν πολλοί πρόσφυγες. Με τον ντόπιο πληθυσμό οι σχέσεις μας ήταν άριστες μάθαμε από εκείνους πολλά και έμαθαν και εκείνοι αρκετά από τον δικό μας πολιτισμό τα ήθη και τα έθιμα. Περάσαμε όμως ως παιδιά δύσκολα χρόνια γιατι μας βρήκε η κατοχή αλλά δόξα τον Θεό μεγαλώσαμε και κάναμε κι εμείς τις δικές μας οικογένειες», ανέφερε η κα. Αναστασία.
Η ίδια διαπιστώνει πως «μεγάλο χωριό ήταν ο Δαράτσος αλλά σήμερα όλα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο και το παλιό χρώμα του χωριού δεν υπάρχει. Ήμασταν και μένουμε ως κοινωνία αγαπημένη και αυτό ευχόμαστε να συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές».
Από μεριάς του ο κ. Νίκος θυμάται πως «στο χωριό μας τα παλιά τα χρόνια παίρναμε το νερό από ένα παλιό πηγάδι με θόλο από πάνω που δίπλα του είναι ένας πλάτανος. Μεγαλώσαμε για πολλά χρόνια χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα αλλά έτσι ήταν τότε για όλους. Στην πλατεία του χωριού λειτουργούσαν τα καφενεία που ήταν πάντα γεμάτα από κόσμο. Σήμερα με την επέκταση του χωριού έγινε ένα σχεδόν με την πολιτεία και τα καφενεία αποτελούν παρελθόν γιατί αντικαταστάθηκαν με τις καφετέριες όπως λένε τα παιδιά μας».