Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Ο διοικητής του ΙΚΑ για ρευστότητα των Ταμείων και ασφαλιστικό

«Είναι μία κατευθυντήρια οδηγία απολύτως ορθή. Άλλωστε το ΙΚΑ αξιοποιεί αυτήν τη διαδικασία εδώ και τρία χρόνια» δήλωσε στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 984» ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε ερώτηση για δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, στο οποίο αναφέρεται ότι το υπουργείο Εργασίας, με επιστολές προς τις διοικήσεις 15 ασφαλιστικών οργανισμών, προτείνει τα Ταμεία «να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος δανείζοντας έτσι το Δημόσιο για να αντιμετωπιστούν προβλήματα ρευστότητας της οικονομίας» και εξήγησε: «Τι λέει αυτή η διάταξη; Τα ταμεία έχουν ομόλογα του ελληνικού δημοσίου στα χέρια τους, τα οποία θα μπορούσαν να τα πουλήσουν. Δεν τους λέει να τα πουλήσουν, τους λέει ότι “μπορείτε να τα μετατρέψετε σε ρέπος για να αντλήσετε ρευστότητα από τις τράπεζες”. Δηλαδή, τους λέει να δώσουν μέσω του ΟΔΔΗΧ ένα τμήμα των ομολόγων τους σε μία τράπεζα ή να γίνει μία προκήρυξη καλύτερης προσφοράς ανάμεσα στις τράπεζες, για 7, 10 ή 15 ημέρες. Τα δίνουμε στις τράπεζες, αντλούμε ρευστότητα και αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα cash flow που έχουμε. Με αυτό τον τρόπο δεν εκποιούμε τα ομόλογά μας, δεν τα ρευστοποιούμε, τα παίρνουμε πάλι πίσω. Είναι μία απολύτως συμφέρουσα διαδικασία αξιοποίησης των ομολόγων που έχουμε, μετατρέποντας τα σε ρευστό μέσα από τη διαδικασία των ρέπος για να αντιμετωπίσουμε μεσοπρόθεσμα ταμειακά προβλήματα».
Ο διοικητής του ΙΚΑ ανέφερε, επίσης πως «πρέπει να μελετήσουμε το ασφαλιστικό σύστημα και να προχωρήσουμε σε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές» και πρόσθεσε: «Ωστόσο, το προτεινόμενο μέτρο είναι ένα μέτρο άμεσης απόδοσης, αντιμετώπισης πολύ σημαντικών προβλημάτων σε αυτή την κρίσιμη φάση που περνάει η χώρα. Το επιτόκιο φτάνει στο 2,2% και είναι συμφέρον. Είναι απολύτως ορθή η επιλογή αυτή. Θαρρώ ότι ο υπουργός το έκανε για να διευκολύνει τα διοικητικά συμβούλια των ταμείων να κάνουν αυτές τις επιλογές με απόλυτη ασφάλεια, καθώς κάποια ταμεία δεν προχωρούσαν σε αυτή την επιλογή που το ΙΚΑ έχει κατοχυρώσει εδώ και 3- 4 χρόνια».
Εξάλλου, ο κ. Σπυρόπουλος τάχθηκε υπέρ της νέας ρύθμισης για τις οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι έτσι το ΙΚΑ θα μπορέσει να συμβάλει στην καταβολή ποσού για την 13η σύνταξη. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το 2014 έκλεισε μέσα στις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Το 2015 πιστεύω ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα κλείσει μέσα στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Υπάρχει ένα θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα. Αν θα εγκριθεί, αν θα τεθεί σε άμεση εφαρμογή νομοθετική ρύθμιση των ασφαλιστικών οφειλών. Αν γίνει αυτή η ρύθμιση, θα εισρεύσουν στα ταμεία του ΙΚΑ 1,5 δισ. ευρώ. Άρα, με αυτές τις εισροές, το ΙΚΑ δεν θα έχει κανένα πρόβλημα για όλη τη χρονιά, και ενδεχομένως να μπορεί να προσφέρει γύρω στα 300 με 350 εκατομμύρια ευρώ -ίσως και παραπάνω- προκειμένου να εξευρεθούν οι πόροι για την απόδοση της λεγόμενης 13ης σύνταξης. Υπάρχει ρύθμιση, αλλά η παρούσα είναι δυσχερής».
Για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού υπογράμμισε: «Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, τα οποία προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με ασπιρίνες. Θεωρώ, όμως, ότι μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε το 2015, και ταυτόχρονα μέσα στο 2015 να λάβουμε πολύ τολμηρές και πολύ ολοκληρωμένες αποφάσεις για να διασφαλίσουμε τη μακρόχρονη βιωσιμότητα του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Πιστεύω ότι πρέπει να διευρύνουμε τον δρόμο της ενοποίησης των ταμείων. Όχι με απόλυτο τρόπο, αλλά με έναν τρόπο όπου όλοι οι μισθωτοί, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και όλοι οι αγρότες να ανήκουν σε ένα Ταμείο. Από τους αυτοαπασχολούμενους πρέπει να εξαιρεθούν οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι γιατροί και οι δημοσιογράφοι, να έχουν τα δικά τους ταμεία, τα οποία να είναι είτε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου ή επαγγελματικά, κατά την κρίση τους. Έχουμε επιλογές. Μετά να ενοποιηθούν όλα τα επικουρικά ταμεία σε ένα ταμείο, όλα τα ταμεία εφάπαξ σε ένα ταμείο και να δημιουργηθεί ένας εθνικός φορέας που θα αξιοποιεί όλα τα ακίνητα των ταμείων. Θα μπορούσαμε, ίσως, να τα δώσουμε προς αξιοποίηση στον εθνικό φορέα δημόσιας περιουσίας».
Στην ερώτηση εάν μπορούμε να συζητάμε, εν έτει 2015, σε μία πτωχευμένη χώρα, για συνταξιοδοτήσεις στα 50, στα 55 ακόμα και στα 60 απάντησε: «Όχι βέβαια. Υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις οι οποίες χρονικά εκπνέουν- δεν ισχύουν αυτά πλέον» και συμπλήρωσε: «Αν μου ζητάτε να διατυπώσω πολιτική άποψη, ως διοικητής του ΙΚΑ, για το τι πρέπει να γίνει με όλα αυτά, δεν έχω δικαίωμα να το κάνω, διότι δεν είμαι ούτε υπουργός, ούτε πρωθυπουργός. Αυτές είναι σοβαρές πολιτικές αποφάσεις. Πρέπει να υπάρξει κοινωνικός διάλογος και να γίνει διάλογος με τους φορείς. Χρειάζονται προσεκτικές κινήσεις γιατί μία ορθή επιλογή μπορεί να καεί, αν τελικά δεν ωριμάσει μέσα από διαδικασία συνεννόησης. Το ενθαρρυντικό στοιχείο για μας είναι ότι έχουμε μπροστά μας, έχουμε σαν απόθεμα, να διορθώσουμε σφάλματα και ελλείψεις. Αυτό είναι το μυστικό μας χαρτί. Αρκεί να τολμήσουμε να κάνουμε ολοκληρωμένο διάλογο, και με τη συναίνεση ή την ανοχή όλων των πλευρών -αν είναι δυνατόν- και να προχωρήσουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα αναζωογονήσουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Αυτό μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε όλο το 2015 για να το κάνουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα