Φτάνοντας στο τέλος της, η προεκλογική περίοδος που διανύουμε, διεξήχθη κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες πολιτικής ηρεμίας, χωρίς ιδιαίτερους τακτικισμούς, πόλωση ή και λάσπη.
Aλλωστε, σε τοπικό επίπεδο, όπως είναι αυτό των Χανίων, το να διεξάγεις πολιτικό αγώνα και να έχεις διαλέξει τρόπο επικοινωνίας με το κοινό, εμπλουτισμένο με στοιχεία ρητορικής δεκαετίας ’80, μπαίνεις σε μια διαδικασία να διχάσεις μια κοινωνία, κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν ωφελεί σε κάτι. Ειδικά όταν έχεις μπροστά σου ένα μετεκλογικό τοπίο μπολιασμένο με την απλή αναλογική πρώτου γύρου, ένα εκλογικό νόμο ο οποίος είναι αντιπροσωπευτικός και προτάσσει συνεργασίες.
Λιγότερο δημοφιλείς, σε δημοσιότητα και συζητήσεις, δείχνουν να είναι οι Περιφερειακές εκλογές. Οι πολίτες ασχολούνται περισσότερο με τις δημοτικές εκλογές, αμέσως μετά με τις Ευρωεκλογές και τέλος με τις Περιφερειακές. Οι δημοτικές εκλογές βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας. Ιδιαίτερα ο Δήμος Χανίων έχει την τιμητική του, μιας και εμφανίζεται ένα 2% περίπου των μόνιμων κατοίκων, σε σχέση με αυτούς οι οποίοι πήγαν να ψηφίσουν στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, να θέτουν τον εαυτό τους στην κρίση του κοινού. Όποια πέτρα και εάν σηκώσεις, θα βρεις ένα υποψήφιο από κάτω ή τουλάχιστον μια κάρτα του. Αυτό είναι το κυρίαρχο στοιχείο το οποίο θα κρίνει το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στον Α γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μην ψάχνουμε άσους στο μανίκι, ούτε επικοινωνιακά τρικ ή όμορφα τηλεοπτικά σποτάκια και ατέρμονα debates. Κάθε επικεφαλής, προτάσσοντας τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ιδεολογικά, προσωπικότητας και γνωριμιών, κατάφερε και έκλεισε τους υποψήφιους του συνδυασμού του. Μέχρι και την πρώτη Κυριακή ο επικεφαλής, λειτουργεί και αυτός σαν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Από εκεί και πέρα κάθε ένας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος έχοντας το δικό του κύκλο γνωριμιών, την οικογενειακή του βάση, ενίοτε κάποια κομματική στήριξη, τις επαφές του στον εργασιακό του χώρο, τη συνδικαλιστική του δράση ή την παρουσία τους σε συλλόγους, αποκτά το δικό του ατομικό κοινωνικό αποτύπωμα. Η εμβέλεια αυτού του αποτυπώματος όσο μεγαλύτερη είναι, τόσο περισσότερο κόσμο κερδίζει. Σε αυτές τις εκλογές λοιπόν, η δυναμική κάθε συνδυασμού θα εξαρτηθεί από το άθροισμα των κοινωνικών αυτών αποτυπωμάτων. Με αποτέλεσμα, ακόμη και το μεγάλο εκλογικό σώμα του Δήμου Χανίων, σε κάποιες περιοχές περισσότερο και σε άλλες λιγότερο, να δείχνει περιορισμένα αντανακλαστικά, ως προς το ποσοστό επιρροής του από διαφορετικά εκλογικά κριτήρια επιλογής ψήφου.
* Ο Φραγκίσκος Γεωργιλάς είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Ερευνητής