5.4 C
Chania
Κυριακή, 23 Φεβρουαρίου, 2025

Ο δοκησισοφισμός των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στο κόκκινο

«Είπαν και ελάλησαν» οι «ξερόλες» και «επί το αρχαιότερον» οι δοκησίσοφοι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.
Στο βωμό του δοκησισοφισμού, έτσι άκριτα, διαστρεβλώνουν την διαπιστωμένη από έρευνα και μελέτη των ειδικών αλήθεια για την κλιματική αλλαγή και μιλούν άκουσον άκουσον για «μύθο», για «κατασκεύασμα», για «δημιούργημα των συμφερόντων που οραματίζονται το τέλος των ορυκτών καυσίμων» και για «συνωμοσία κινέζικων πολυεθνικών» και μάλιστα ανήμερα της γιορτής για το περιβάλλον.
Λένε οι ψυχολόγοι πως οι «ξερόλες» μπορεί να εμπεριέχουν στο χαρακτήρα τους αλαζονεία, μεγαλομανία και ναρκισσισμό. Με άλλα λόγια ότι διέπονται από το «σύμπλεγμα ανωτερότητας» που εκφράζεται ολόπιστα σήμερα από το νέο φρούτο τον «τραμπισμό». Υποφέρουν δηλαδή από το «σύνδρομο του παντογνώστη». Δυστυχώς η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια. Κι αυτό γιατί η ημιμάθεια εχθρεύεται την γνώση, διότι περιορίζει τον άνθρωπο από το να εξελιχθεί, σε αντίθεση με την αμάθεια, η οποία κινητοποιεί τον άνθρωπο να προσπαθήσει να διευρύνει τις γνώσεις του.
Πάλι καλά που η ΔΕΗ σπεύδει να διαφοροποιηθεί από τις απόψεις αυτές των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ των οποίων ο Πρόεδρος άρχισε μπροστά στο θόρυβο που προκάλεσε η ανακοίνωση – πρόκληση να τα «αναμασάει». Κι έχει απόλυτα δίκαιο ο διευθυντής των Χανιώτικων νέων Παρακευάς Περάκης που σε σχετικό του σχόλιο ομιλεί για «κοντόφθαλμη λογική» για «αστεία και συνωμοσιολογικά επιχειρήματα» και για «ωδή»  στην εγωπάθεια, στο δογματισμό, στην φιλοδοξία και στην ημιμάθεια του Ντόναλντ Τραμπ.
Ας καταλάβουν κάποτε οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ πως η μετεξέλιξη με την ανθρώπινη παρέμβαση του φυσικού φαινόμενου του θερμοκηπίου σε υπερθέρμανση του πλανήτη συνοδεύεται με την κλιματική αλλαγή, που ήδη έχει ενσκήψει σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Από το 1860 μέχρι και το 2000 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης έχει αυξηθεί κατά 0.6-0.9ο C. Μεταξύ του 1990 και του 2100, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα διπλασιαστεί η ποσότητα του CO2 και η θερμοκρασία θα αυξηθεί στο 1.8-4ο C.
Οι περισσότεροι ερευνητές παραδέχονται πως η αλλαγή του κλίματος δεν προέρχεται από τα αέρια των φυσικών πηγών, όπως από τη μεταβολή της ηλιακής ενέργειας ή από τις ηφαιστιογενείς εκρήξεις.
Οφείλεται κατά κανόνα στην ανθρώπινη δραστηριότητα, που αυξάνει τον αριθμό και τη συγκέντρωσή τους στην ατμόσφαιρα. Οι δεσμεύσεις του Παρισιού κατά τον καθηγητή Γιάννη Φίλη δεν θα περιορίσουν τη μέση θερμοκρασία στους 2οC, αλλά θα φτάσει το 2100. Στους 2.7. Οι συνέπειες από μία τέτοια κλιματική αλλαγή στο σύνολο της οικονομίας και στο φυσικό περιβάλλον είναι τρομακτικές και επιστημονικά πλέον ακλόνητες και έχουν περιγραφεί κατά κόρον. Απειλούν μάλιστα όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής μη εξαιρουμένης και της επιβίωσης όλων των ζωντανών οργανισμών στον πλανήτη από τους κοραλλιογενείς υφάλους ως την Αρκτική.
Πράγματι με το θερμικό πλήγμα που θα υποστεί ο πλανήτης προβλέπεται η ανύψωση της επιφάνειας της θάλασσας με το λιώσιμο των πάγων και η γεωγραφική και χρονική αλλαγή της τυπολογίας των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων με εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινόμενων όπως βαρύ χειμώνα, πολύ θερμό καλοκαίρι, καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία. Οι ειδικοί επιστήμονες στα θέματα αυτά φοβούνται πως η κλιματική αλλαγή δεν θα αργήσει να φέρει μαζί της και την έκτη μαζική εξαφάνιση των ζωντανών οργανισμών. Παλαιότερα κάθε 1 εκατομμύριο χρόνια εξαφανίζονταν και 2 οργανισμοί. Τα τελευταία 500 χρόνια έχουν εξαφανιστεί 80 μόνο θηλαστικά. Τα στοιχεία, από τις πλέον πρόσφατες επιστημονικές διαπιστώσεις στις οποίες προέβη η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή επιβεβαιώνουν πέρα για πέρα από κάθε αμφιβολία τις αρνητικές επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.
Πρέπει να γνωρίζουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, πως αν η ανθρωπότητα δεν μεριμνήσει για τη διαφύλαξη του 82% του άνθρακα, του 50% του φυσικού αερίου και του 33% του πετρελαίου της Γης και η Ευρώπη του 78%, 20% και 11% αντίστοιχα, τότε η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ανεξέλεγκτη και σε καμιά περίπτωση δεν θα αποφευχθεί η επικίνδυνη κλιμάκωση της κλιματικής αλλαγής στη διάρκεια του 21ου αιώνα. Κι αυτό γιατί η αξιοποίηση όλων των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων του πλανήτη μας θα απελευθέρωνε στην ατμόσφαιρα περίπου 3.000 γιγατόνους δηλαδή τριπλάσια ποσότητα από τους 900 – 1.200 γιγατόνους που σύμφωνα με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, απαιτείται για να τηρηθεί ο στόχος της μέσης θερμοκρασίας στους 2ο C.
*Γεωπόνος Ερευνητής-οικοτοξικολόγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα