Στο 1ο Συμπόσιο που διοργάνωσε ο ΕΟΤ “Ελλάδα, η χώρα του ευ ζην” παραβρέθηκε την Τρίτη 12 Απριλίου ο Route Manager του Πολιτιστικού Οργανισμού Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Γιώργος Λοβέρδος.
Το Συμπόσιο είχε θέμα «η αειφόρα οικονομία της φιλοξενίας σε σύνδεση με την ελληνική διατροφή και τον πολιτισμό» και αφορούσε στη σημασία της προβολής διεθνώς της ελληνικής φιλοξενίας και των ελληνικών προϊόντων.
Παρόντες στο Συμπόσιο ήταν οι: Άντζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ, Γιάννης Χρυσουλάκης, γενικός γραμματέας του Απόδημου ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του ΥΠΕΞ, Χαράλαμπος Βούλγαρης, Μέλος ΔΣ ΣΕΤΕ, Ειρήνη Μαντζαβελάκη Βασιλοπούλου, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνίδων στον Τουρισμό, Τάσος Πρωτοψάλτης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Ελλάδας, Κωνσταντίνος Μουζάκης, Πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων «Ακρόπολης, Αγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Διαδικτυακά χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Ο κ. Λοβέρδος συνομίλησε με την Πρόεδρο του ΕΟΤ, κα Άντζελα Γκερέκου, η οποία είναι πάντοτε αρωγός στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του Δρόμου Ιστορικών Καφέ.
Στο πλαίσιο του Συμποσίου διοργανώθηκαν τρία εξειδικευμένα πάνελ, με οικοδέσποινα την κα Γκερέκου.
Στο 1ο πάνελ, με θέμα “Πολιτικές συνέργειες στο τρίπτυχο: Φιλοξενία – Διατροφή -Πολιτισμός” εξετάστηκαν οι δράσεις της πολιτείας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την ένταξη της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και διατροφής στο αειφόρο τουριστικό μοντέλο, η σύνδεσή της με τον πολιτισμό και τα ενδεχόμενα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και τον αγροδιατροφικό τομέα. Συζήτησαν η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού, Ελένη Δουνδουλάκη, η ΓΓ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστιάνα Καλογήρου, καθώς και ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος και Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, Απόστολου Τζιτζικώστα.
Το 2ο πάνελ με θέμα “Ο κόσμος του τουρισμού αγκαλιάζει τον πολιτισμό της γεύσης” επικεντρώθηκε στις δυνατότητες τοποθέτησης των τοπικών αγροτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα της τουριστικής βιομηχανίας αλλά και στον βαθμό επίδρασης της ένταξης της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας στο πακέτο φιλοξενίας στην τελική επιλογή του επισκέπτη. Ελαβαν μέρος ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), Αλέξανδρος Βασιλικός, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), Γρηγόρης Τάσιος και ο Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, Γιώργος Κουμπενάς.
Το 3ο πάνελ με θέμα «Καλωσήρθατε στην κουζίνα μας. Καλωσήρθατε στην Ελλάδα! – Η άυλη υπεραξία της γαστρονομίας» είχε ως αντικείμενο τους τρόπους βαθύτερης γνωριμίας των επισκεπτών με όλο τον πλούτο της ελληνικής κουζίνας, αλλά και την ανάγκη σύνδεσης της γαστρονομίας με την τοπική ταυτότητα και πολιτιστική κληρονομιά. Μίλησαν οι chef και συγγραφείς βιβλίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής Ντίνα Νικολάου και Ηλίας Μαμαλάκης, καθώς και ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Γαστρονόμος», Άγγελος Ρέντουλας.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του Συμποσίου, οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν πιάτα της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης από την Αρχαιότητα και τη Νεότερη Ελλάδα, που ετοίμασε ο executive chef του ξενοδοχείου, Βασίλης Μήλιος. Σχετικές εισηγήσεις έκαναν η ομότιμη ερευνήτρια και τέως Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη (“Η γαστρονομία στην Αρχαία Ελλάδα” και “Η γαστρονομία στους Βυζαντινούς Χρόνους – Μοναστηριακή Κουζίνα”) και η ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα (“Η γαστρονομία στη Νεότερη Ελλάδα και η σύνδεσή της με τον ελληνικό πολιτισμό: Παναγιώτης Τέτσης – Η ηδονή του βλέμματος”).
Το συμπόσιο παρουσίασε η δημοσιογράφος Αγγελική Γυπάκη.