Πρόσφατα είχαµε αναφερθεί σε µετρήσεις που εκτιµούν τις εκποµπές διοξειδίου του άνθρακα από καταναλωτικά προϊόντα και υπηρεσίες, προκειµένου να ενηµερωθούν οι καταναλωτές σχετικά µε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του τρόπου κατανάλωσής τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, σκορ άνθρακα: ένας πολυκριτήριος δείκτης µέτρησης της υπερθέρµανσης του πλανήτη, Οικονοµικός Ταχυδρόµος, 15.08.2023). Επίσης υπάρχει το Carbon Disclosure Project (CDP), το οποίο είναι ένας πάροχος αξιολόγησης κλίµατος για επιχειρήσεις που µας βοηθά να εκτιµήσουµε τις µη χρηµατοοικονοµικές επιδόσεις των επιχειρήσεων για τους µετόχους τους (βλ. Κ. Ζοπουνίδης, κλιµατικό rating, Πολυτεχνείο Κρήτης, 19.02.2024).
Στην ίδια προοπτική, η εταιρεία Axylia, εξειδικευµένη σε συµβουλές υπεύθυνων χρηµατοοικονοµικών επενδύσεων, ανέπτυξε το 2019 το σκορ άνθρακα, το οποίο αξιολογεί την ικανότητα µιας εταιρείας να πληρώσει το λογαριασµό άνθρακά της. Ενηµερώνει τους επενδυτές και τους πολίτες εάν η επιχείρηση είναι πραγµατικά κερδοφόρα και υπεύθυνη, αφού αφαιρέσει το κόστος CO2 που εκπέµπει.
∆είκτης – ορισµός
Έξι είναι τα βήµατα για τον ορισµό του σκορ άνθρακα.
Αξιολόγηση της χρηµατοοικονοµικής επίδοσης συµπεριλαµβανοµένων των εκποµπών CO2.
Σύγκριση του προσαρµοσµένου σε άνθρακα αποτελέσµατος µε τους ανταγωνιστές της επιχείρησης.
Προβολή της επιχείρησης µε ορίζοντα το 2030 χρησιµοποιώντας το δυναµικό σκορ άνθρακα της Axylia..
Αξιολόγηση της συµβατότητας της τροχιάς της επιχείρησης µε τους στόχους της Συµφωνίας του Παρισιού.
Μοντελοποίηση των επιδόσεων και των ικανοτήτων αντίστασης µε βάση τις αλλαγές στην τιµή του άνθρακα.
Επικοινωνία στον έξω κόσµο µε ένα απλό και ελεγχόµενο δείκτη.
Η Axylia εκτιµά τις εκποµπές CO2 περίπου 600 ευρωπαϊκών εισηγµένων εταιρειών. Η µεθοδολογία προσδιορίζει τις άµεσες εκποµπές – για την κατασκευή του προϊόντος, τη θέρµανση των γραφείων, κ.λπ. – και τις έµµεσες εκποµπές, οι οποίες περιλαµβάνουν τις εκποµπές πριν και µετά της κατασκευής, από αγορές από προµηθευτές έως επεξεργασία απορριµάτων, περνώντας από τις διαδροµές των πελατών. Αυτός ο όγκος του CO2 µετατρέπεται στη συνέχεια σε ευρώ, µε βάση την τιµή του άνθρακα που ορίζεται από την οµάδα των εµπειρογνωµόνων του IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).
Ρίσκο – άνθρακας
Το περιβαλλοντικό κόστος που προκύπτει, συγκρίνεται στη συνέχεια µε τα κέρδη της εκµετάλλευσης (κέρδη πριν από τόκους και φόρους – βιοµηχανική αποδοτικότητα). Εξάγεται το ρίσκο – άνθρακας που εκτιµάται σε µια κλίµακα από το Α έως το F. Ο δυναµικός δείκτης ρίσκου – άνθρακα καθιστά δυνατή την προώθηση των επιχειρήσεων που καταβάλλουν τις περισσότερες προσπάθειες και βελτιώνουν το σκορ άνθρακά τους για να φτάσουν στα γράµµατα Α, Β, ή C το 2030. Τα γράµµατα D, E, F αφορούν επιχειρήσεις µε δυσµενή σκορ και απορρίπτονται.
Με τον τρόπο αυτό, τονίζεται η πρόοδος των εκποµπών άνθρακα των εταιρειών µε την πάροδο του χρόνου, λαµβάνοντας υπόψη την προηγούµενη τροχιά τους και τις κλιµατικές δεσµεύσεις τους για πολλά χρόνια.
Συµπερασµατικά, µπορούµε να δώσουµε µερικά παραδείγµατα του ρίσκου – άνθρακα από το Χρηµατιστήριο του Παρισιού (CAC 40).
Σκορ Ε, F: TotalEnergies, Engie, Stellantis, Renault, Airbus, Safran.
Σκορ Α, Β, C: Capgemini, Dassault Systems, L’Oreal, Kering, Hermes.
Ακόµη η Axylia προτείνει τις ακόλουθες εταιρείες που κάνουν τις µεγαλύτερες προσπάθειες σε ότι αφορά τις εκποµπές άνθρακα, µε ορίζοντα το 2030.
Forvia, Legrand, Schneider Electric, Sodexo, Veolia.
Τα επόµενα χρόνια, ο πολλαπλασιασµός τέτοιων µεθοδολογιών θα συνεισφέρουν στην καλύτερη παρουσίαση των εταιρειών που συµβάλουν στη σωτηρία του πλανήτη.
Καθηγητής Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης, Ακαδηµαϊκός Πολυτεχνείο Κρήτης Επίτιµος ∆ρ. ΑΠΘ Paris School of Business