Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου, 2025

Ο Ελ Γκρέκο «ταξιδεύει» Ισπανία

Στη μεγαλύτερη έκθεση για τον Ελ Γκρέκο που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ και η οποία θα λάβει χώρα στο Τολέδο της Ισπανίας θα «ταξιδέψουν» τρία έργα του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου από την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ πρόκειται για τους πίνακες «Ο Άγιος Λουκάς ζωγραφίζει την Παναγία» και «Η Προσκύνηση των Μάγων» (1560-67), από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη και η «Στέψη της Θεοτόκου» (1570) από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης». Τα έργα αυτά θα συμπεριληφθούν στην έκθεση με τίτλο «Ο Έλληνας του Τολέδο» («The Greek of Toledo»), που θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο Santa Cruz από 14 Μαρτίου έως 14 Ιουνίου 2014.
Η έκθεση, που γίνεται στο πλαίσιο του Έτους Ελ Γκρέκο, όπως κηρύχθηκε το 2014 από Ισπανία και Ελλάδα (η χώρα μας το έχει κηρύξει από το 2012), γίνεται με αφορμή τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Κρητικού ζωγράφου, που συμπληρώνονται στις 7 Απριλίου.
Θα είναι η μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ για τον κορυφαίο δημιουργό και η πρώτη στο Τολέδο, στην οποία θα εκτεθούν έργα του από ξακουστά ιδρύματα από όλο τον κόσμο, όπως η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας, η Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Αγίου Φερνάντο, το Μουσείο ντελ Πράδο, το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης και η Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον. Εκτός από το Μουσείο Santa Cruz, η έκθεση θα επεκταθεί και σε διάφορα μέρη της πόλης του Τολέδο, γνωστοί ως «Χώροι Ελ Γκρέκο», όπου ο ζωγράφος φιλοτέχνησε έργα του. Τέτοια είναι το Σκευοφυλάκιο του Καθεδρικού Ναού του Τολέδο, το Παρεκκλήσι του Σαν Χοσέ, το Μοναστήρι του Σάντο Ντομίνγκο ελ Αντίγκουο, η Εκκλησία του Σάντο Τομέ και το Νοσοκομείο Ταβέρα.
Στην Αθήνα θα διοργανωθούν εκθέσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο («Τέχνη και Κοινωνία στην Κρήτη τα χρόνια του Θεοτοκόπουλου»), στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης («Η ναυμαχία της Ναυπάκτου και ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος») καθώς και στο Μουσείο Μπενάκη («Ο φιλικός κύκλος του Γκρέκο στο Τολέδο»), όπου θα μεταφερθεί και η έκθεση «Ο Θεοτοκόπουλος μεταξύ Βενετίας και Ρώμης», η οποία θα ξεκινήσει από την Κρήτη. Στον προσωρινό δανεισμό των τριών έργων στο Ίδρυμα «El Greco 2014» για την παρουσίασή τους στο Μουσείο του Τολέδο, συμφώνησαν την Τρίτη τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Εντυπωσιακή είναι η πορεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Κέρδη τεσσάρων εκατομμυρίων δολαρίων παρουσίασε στο τελευταίο οικονομικό έτος η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης, όπως αναφέρει ο Σ. Χατζημανώλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο. Τα κέρδη αυτά όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αφού οφείλονται ουσιαστικά στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων.
Όπως είναι γνωστό, τα μέλη της Κοινότητας είχαν εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο να προβεί σε πώληση περιουσιακών στοιχείων προκειμένου τα έσοδα να διατεθούν για την ανέγερση του Πολιτιστικού Κέντρου.
«Φέτος παρουσιάσαμε κέρδη, αλλά του χρόνου θα έχουμε μαθητικό αφού το κτήριο μας δεν υπάρχει και δεν έχουμε έσοδα» είπε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης στο ΑΠΕ.
Στοιχεία για την οικονομική πορεία της Κοινότητας θα παρουσιαστούν στην ετήσια γενική συνέλευσή της, που θα γίνει την Κυριακή στις 2 το μεσημέρι στην αίθουσα του Alphington Grammar.
O κ. Παπαστεργιάδης εξήγησε πως η συνέλευση γίνεται με καθυστέρηση γιατί ο ορκωτός λογιστής απαιτούσε έξτρα χρόνο, προκειμένου να μελετήσει τα διάφορα συμβόλαια των αγοραπωλησιών για να ετοιμάσει την σχετική έκθεσή του που θα παρουσιαστεί στη συνέλευση.
«Η ανέγερση του κέντρου», τόνισε, «προχωρεί μέσα στα χρονικά και οικονομικά περιθώρια που έχουμε θέσει». Εκτιμά δε πως το 15 ορόφων κτήριο, στο κέντρο της Μελβούρνης, θα είναι έτοιμο φέτος Ιούλιο με Αύγουστο και δυο μήνες αργότερα θα γίνουν τα εγκαίνια του και το χαρακτηρίζει “Γέφυρα” που θα ενώνει τον Ελληνισμό της Διασποράς».
Ήδη έχουν κτιστεί οκτώ από τους 15 ορόφους. Με το έργο αυτό η κοινότητα της Μελβούρνης ανοίγει τις πόρτες της σε όλους τους Ελληνες της Αυστραλίας, αλλά και όπου γης. Όπου κι αν βρίσκονται, στη Νέα Υόρκη, στο Σικάγο, στο Τορόντο, στο Λονδίνο, στο Μόναχο και αλλού. Αυτόν τον στόχο εξυπηρετεί ο σχεδιασμός του νέου κτηρίου, δηλώνει ο κ. Παπαστεργιάδης.
Ο ίδιος στη συνέλευση της Κυριακής αναφέρθηκε και σε άλλα προγράμματα της Κοινότητας.
«Επενδύουμε στον Ελληνικό Πολιτισμό και στα ελληνικά γράμματα» τόνισε και πρόσθεσε «Έχουμε το Φεστιβάλ Αντίποδες, το Φεστιβάλ Ελλήνων Συγγραφέων, το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, Φεστιβάλ Ελληνικής Γευσιγνωσίας, αλλά και δεκάδες σεμινάρια από κορυφαίους πανεπιστημιακούς όλου του κόσμου πάνω σε θέματα της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας».
Ο κ. Παπαστεργιάδης, δεν κρύβει την ικανοποίησή του που το ημερήσιο κολέγιο της Ελληνικής Κοινότητας Alphington Grammar προοδεύει και τώρα βρίσκεται στα 50 κορυφαία σχολεία της Βικτώριας.
«Το επόμενο βήμα μας είναι η δημιουργία Ακαδημίας Ποδοσφαίρου υψηλών προδιαγραφών για τα ελληνόπουλα της παροικίας μας, σε συνεργασία με μεγάλη ποδοσφαιρική ομάδα» λέει.
Σημειώνει ακόμη πως εκτός από τα απογευματινά και τα Σαββατιανά της σχολεία, η Κοινότητα δημιουργεί και τάξη για τα νεοφερμένα Ελληνόπουλα των οποίων τα ελληνικά είναι «πιο προχωρημένα», ενώ παράλληλα καθιερώνει και μαθήματα αρχαίων ελληνικών.
Ο κ. Παπαστεργιάδης αναφέρεται και στους πέντε ελληνορθόδοξους ναούς της Κοινότητας που καλύπτουν τις θρησκευτικές ανάγκες χιλιάδων ομογενών και δεν ξεχνά να σημειώσει πως ο οργανισμός κάνει και παρεμβάσεις προς την αυστραλιανή πολιτεία, αλλά και προς την Ελλάδα για θέματα που αφορούν τους ομογενείς.
«Δεν είναι τυχαίο πως για τρίτη συνεχή χρονιά θα παραστεί στο Φεστιβάλ μας ο Αυστραλός πρωθυπουργός» υπογραμμίζει και καταλήγει:«η Κοινότητα, έχει καταξιωθεί πλέον ως ο μαζικός φορές της ομογένειας και στη συνείδηση της δεύτερης και της τρίτης γενιάς που πυκνώνουν τις τάξεις της».

3Τουριστικό «άνοιγμα» της Κορινθίας στη Βραζιλία
Εκπρόσωποι του Ελληνοβραζιλιανικού Επιμελητηρίου επισκέφθηκαν την Κορινθία και είχαν επαφές με επιχειρηματίες και φορείς της περιοχής, με σκοπό τη διερεύνηση της ανάπτυξης τουριστικών σχέσεων με τη Βραζιλία.
Στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την προώθηση τουριστικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Κορίνθια κι ευρύτερα την Πελοπόννησο με τη Βραζιλία. Ο εκπρόσωπος του Ελληνοβραζιλιανικού Επιμελητηρίου, Κίμων Πάτκας, παρουσίασε λεπτομερώς τα είδη τουρισμού που επιλέγει ο μέσος Βραζιλιάνος πολίτης και τόνισε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τον θαυμασμό του Λατινοαμερικάνου τουρίστα για τη Δημοκρατία και τον Πολιτισμό της Ελλάδας. «Ο Βραζιλιάνος τουρίστας θέλει να ζήσει την εμπειρία της σύγχρονης πόλης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου συγκεντρώνει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την προώθηση τουριστικών και εμπορικών σχέσεων με άλλες Περιφέρειες για την υποστήριξη ολοκληρωμένων πακέτων διαμονής» σημείωσε χαρακτηριστικά. Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Γιώργος Δέδες, κατά τη σύσκεψη, έθεσε ως άξονα προτεραιότητας την αξιολόγηση του ενδεχομένου διασύνδεσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου με αντίστοιχη Περιφέρεια κοινών χαρακτηριστικών της Βραζιλίας και πρότεινε στο Επιμελητήριο, αφού εξετάσει τα χαρακτηριστικά και συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, να αναλάβει να προωθήσει τις διασυνδέσεις με αντίστοιχη Περιφέρεια της Βραζιλίας.
Τέλος, ο Γιώργος Δέδες πρότεινε εκ νέου συνάντηση εργασίας, κατά την οποία όλοι οι φορείς θα προσέλθουν με ολοκληρωμένες προτάσεις για την υλοποίηση ενδεχόμενης διαπεριφερειακής συνεργασίας.

Εορτασμός των 150 χρόνων της Ελληνικής Κοινότητας του Τορόντο
Με δύο θεατρικές παραστάσεις των θεατρικών ομάδων «Νεφέλη» και «Ελληνάκια», η Ελληνική Κοινότητα του Τορόντο γιορτάζει τα 150 χρόνια λειτουργίας της.
Η ομάδα «Νεφέλη» υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Νάνσι Αθανς-Μυλωνά θα παρουσιάσει τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη στις 8, 9 και 15, 16 Φεβρουαρίου, στο HAMAZKAYIN THEATRE σε μια προσαρμογή του έργου για την ελληνική ομογένεια.
Στις 8 Φεβρουαρίου, εξάλλου, ο παιδικός θίασος «Ελληνάκια», σε συνεργασία με τον θίασο «Νεφέλη», θα παρουσιάσει το οικολογικό παραμύθι «Ο Πολ και η Λάρα Ταξιδεύουν», της ομογενούς συγγραφέα και δημοσιογράφου, Ιουστίνης Φραγκούλη – Αργύρη. Η σκηνοθεσία είναι της Νάνσι Αθανς-Μυλωνά και η σκηνική προσαρμογή της Μαρίας Κορδόνη.
«Ο Πολ και η Λάρα Ταξιδεύουν» είναι ένα παιδικό βιβλίο, το οποίο συνοδευόμενο με cd με μουσική του Δημήτρη Κατή, ενώνει την Ελλάδα και τον Καναδά, μέσα από το μεγάλο ζήτημα της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η παραγωγή των θεατρικών παραστάσεων ανήκει στην Ελληνική Κοινότητα Τορόντο, ενώ μεγάλοι χορηγοί είναι The Hellenic Heritage Foundation και η BIA Danforth.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα