Η ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, εμπιστευτικότητα και ο ρόλος των Ορκωτών Ελεγκτών
Οι Ορκωτοί Ελεγκτές είναι εξουσιοδοτημένοι από τον νόμο να διενεργούν ελέγχους στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, ασκούν δημόσιο λειτούργημα και είναι επιφορτισμένοι με την προστασία του Δημοσίου Συμφέροντος.
Βασικός σκοπός του ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων των εταιρειών, από Ορκωτούς Ελεγκτές, είναι η διατύπωση γνώμης για την περιουσιακή κατάσταση, την χρηματοοικονομική θέση και τα οικονομικά αποτελέσματα των ελεγχόμενων εταιρειών, η οποία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε Δημόσια Αρχή ή της ελεγχόμενης εταιρείας.
Η ευθύνη κατάρτισης των Οικονομικών Καταστάσεων βαρύνει αποκλειστικά την Διοίκηση της Εταιρείας όπως ορίζουν οι σχετικές διατάξεις του νέου νόμου 4548/2018, όπως επίσης η Διοίκηση έχει την ευθύνη για τις απαραίτητες δικλίδες εσωτερικού ελέγχου ώστε να καθίσταται δυνατή η κατάρτιση οικονομικών καταστάσεων και να είναι απαλλαγμένες από ουσιώδη σφάλματα.
Ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων αποτελεί το σοβαρότερο και αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας των κεφαλαίων που διαχειρίζεται η Διοίκηση μιας εταιρείας, με στόχο την περιφρούρηση και βιωσιμότητα της επιχείρησης. Επιπρόσθετα είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα οποιασδήποτε οικονομικής διαχείρισης ξένης περιουσίας και ένα είδος προστασίας από λάθη, κλοπές και απάτες που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία και το μέλλον της επιχείρησης.
Στην έκθεση ελέγχου που συντάσσει ο ελεγκτής, μπορεί να διατυπώσει τη γνώμη του ανεπιφύλακτα ή με επιφυλάξεις, μπορεί να εκφράσει αρνητική γνώμη ή ακόμη να αρνηθεί να εκφράσει γνώμη πάντοτε με τεκμηριωμένη και σωστή αιτιολογία.
Οι διατυπωθείσες στην έκθεση παρατηρήσεις του, απευθύνονται στον αποδέκτη και εντολέα του ελέγχου, όπως και σε κάθε χρήστη των οικονομικών καταστάσεων, που μπορεί να είναι επενδυτές, τράπεζες, Ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικοί οργανισμοί ακόμα και πελάτες, προμηθευτές και εργαζόμενοι.
Η Εποπτεία του ελεγκτικού επαγγέλματος ασκείται από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) η οποία εκδίδει κανονιστικές πράξεις και θέτει τα Ελεγκτικά Πρότυπα, βάσει των οποίων θα πρέπει να διενεργούνται οι έλεγχοι.
Ο Πιστοποιημένος Ελεγκτής που έχει λάβει σχετική άδεια, καταχωρείται σε ειδικό μητρώο που τηρεί η Ε.Λ.Τ.Ε., το οποίο είναι προσιτό σε όλους και μπορεί να διενεργεί υποχρεωτικούς ελέγχους εφόσον:
A) έχει ολοκληρώσει πανεπιστημιακές ή ισοδύναμες σπουδές και παράλληλα να εργάζεται σε εταιρεία ορκωτών ελεγκτών, για να συμπληρώσει τον υποχρεωτικό απαιτούμενο χρόνο πρακτικής παρακολούθησης και
B) επιπρόσθετα να έχει ολοκληρώσει επιτυχώς τις επαγγελματικές εξετάσεις του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Επαγγελματικής Κατάρτισης του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών.
Η ανεξαρτησία, το ανεπίληπτο ήθος, η εμπιστευτικότητα ως και η άρτια επιστημονική γνώση λόγω της μακροχρόνιας μεταπτυχιακής επαγγελματικής και εξειδικευμένης κατάρτισης και εμπειρίας που διαθέτουν οι Ορκωτοί Ελεγκτές, καθιστούν τη γνώμη τους επί των οικονομικών καταστάσεων αξιόπιστη έναντι οποιοδήποτε τρίτου.
Τα ελεγκτικά γραφεία και οι ορκωτοί ελεγκτές ως προστάτες του Δημοσίου Συμφέροντος υπόκεινται σε αρχές και οφείλουν να συμμορφώνονται με τον κανονισμό επαγγελματικής δεοντολογίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IFAC), που έχει υιοθετηθεί από την ΕΛΤΕ, να διακρίνονται για την ακεραιότητα του χαρακτήρα, την ανεξαρτησία, αντικειμενικότητα, εμπιστευτικότητα ως και την άριστη γνώση στην επαγγελματική κατάρτιση που εξασφαλίζεται από την σκληρή και συνεχή επαγγελματική εκπαίδευση.
Το ελεγκτικό γραφείο αλλά και ο ορκωτός ελεγκτής πρέπει να είναι ανεξάρτητοι από την ελεγχόμενη εταιρεία και δεν επιτρέπεται να διενεργεί οποιονδήποτε υποχρεωτικό έλεγχο όταν υπάρχει επαγγελματική ή άλλη οικονομική σχέση μεταξύ του ελεγκτή ή ελεγκτικού γραφείου και της ελεγχόμενης εταιρείας.
Η καλή ποιότητα του ελέγχου, συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ομαλή λειτουργία των αγορών.
Ο ορκωτός ελεγκτής έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα και πληροφορίες και πρέπει να προστατεύονται από κατάλληλους κανόνες εμπιστευτικότητας και επαγγελματικού απορρήτου και επιπρόσθετα είναι υπεύθυνος για την λήψη εύλογης διασφάλισης ότι οι συνταχθείσες οικονομικές καταστάσεις είναι απαλλαγμένες από ουσιώδη ανακρίβεια είτε λόγω απάτης είτε λόγω λάθους.
Οι ελεγκτικές εταιρείες και τα μέλη τους οφείλουν να τηρούν απαρέγκλιτα και αυστηρά τον κανονισμό δεοντολογίας όπως έχει δημοσιευθεί στο υπ. αριθμ. ΦΕΚ Β’ 3916/07-11-2017 όπου αναλυτικά προδιαγράφονται οι Γενικές και Ειδικές Διατάξεις του σχετικού Κανονισμού.