«Στην κοινωνία της πληροφορικής, κανένας δεν σκέφτεται.
Προβλέπουμε ότι θα καταργηθεί το χαρτί, εκείνο όμως που καταργείται είναι η σκέψη».Μ. Crichton
Ένας άνεργος πηγαίνει για να δουλέψει σε μεγάλη εταιρία Πληροφορικής ως καθαριστής. Ο διευθυντής εκεί τον υποβάλλει σε τεστ δεξιοτήτων: πλύσιμο δαπέδων, πλύσιμο παραθύρων κ.λπ. Μετά το τεστ λέει:
– Θα έχετε μισθό 30 $ την ημέρα. Αφήστε μου το e-mail σας για να σας στείλω τη φόρμα για να συμπληρώσετε και να σας πω πού και πότε να έρθετε στη δουλειά την πρώτη μέρα.
Ο καθαριστής παραδέχεται ειλικρινά ότι δεν έχει ούτε υπολογιστή, αλλά και ούτε διεύθυνση e-mail.
– Τότε σημαίνει ότι ουσιαστικά δεν υπάρχεις και επομένως δεν μπορώ να σε προσλάβω στην εταιρεία», λέει ο διευθυντής.
Έκπληκτος ο άντρας φεύγει και μη γνωρίζοντας τι άλλο θα μπορούσε να κάνει, με τα τελευταία 10 $ στην τσέπη αγοράζει ένα τελάρο με 10 κιλά ντομάτες από το σούπερ μάρκετ, το οποίο, σε δύο ώρες, το μεταπωλεί με 100% κέρδος. Επαναλαμβάνοντας τη διαδικασία πολλές φορές εκείνη την ημέρα, καταλήγει με σχεδόν 100 $ περισσότερα το βράδυ από ό,τι το πρωί. Έτσι κατάλαβε ότι μπορούσε να ζήσει πουλώντας ντομάτες. Σηκώνοντας νωρίς το πρωί και πηγαίνοντας για ύπνο αργά το βράδυ, ο άνθρωπός μας έκανε καλό κέρδος σε σύντομο χρονικό διάστημα. Μετά αγόρασε ένα αυτοκίνητο για να μεταφέρει ντομάτες και στο τέλος του πρώτου έτους είχε έναν ολόκληρο στόλο από φορτηγά και πολλούς υπαλλήλους ανάμεσα σε ανέργους σαν κι αυτόν, που πουλούσαν ντομάτες. Είχε έρθει η ώρα να κάνει ασφάλεια ζωής, σκεπτόμενος το μέλλον της γυναίκας και των παιδιών του. Κάλεσε λοιπόν μια ασφαλιστική εταιρεία και επέλεξε μια πανάκριβη ασφάλιση, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη νέα του κατάσταση ως εκατομμυριούχος. Στο τέλος της συνομιλίας, ο ασφαλισμένος ζήτησε το e-mail του για να του στείλει τα δικαιολογητικά. Όταν ο άνθρωπός του είπε ότι δεν έχει κάτι τέτοιο, ο ασφαλιστής έμεινε κατάπληκτος:
– Πώς καταφέρατε τότε να κάνετε τέτοια περιουσία χωρίς internet, e-mail και ηλεκτρονικό εμπόριο; Φανταστείτε πού θα ήσασταν τώρα αν είχατε συνδεθεί από την αρχή.
Ο εκατομμυριούχος ντομάτας απάντησε αμέσως:
– Φαντάζομαι. Θα ήμουν υπάλληλος σε εταιρεία Πληροφορικής…
Η παγίδα των ηλεκτρονικών και του διαδικτύου είναι πολύ μεγάλη. Όχι, το διαδίκτυο δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ο ρυθμιστής της ζωής μας. Όχι, το διαδίκτυο δεν πρέπει να αντικαθιστά και να επηρεάζει την καθημερινότητα μας. Τόσο η χρήση του όσο και η χρησιμότητα του έχει όρια. Σε καμία περίπτωση δεν νοείται να κυβερνάται η ζωή μας από αυτό. Ο πλασματικός χώρος του διαδικτύου δεν έχει καμία σχέση με τον αληθινό κόσμο. Ενώ θα μπορούσε να εξυπηρετεί τους ανθρώπους, αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι βρίσκονται αιχμάλωτοι και εξαρτώμενοι από κάτι, το οποίο όχι μόνο δεν είναι αληθινό, αλλά είναι βλαβερό και άκρως επικίνδυνο, πρώτα για την ψυχική τους και έπειτα για τη σωματική τους υγεία.
Μήπως έχει κάποια σχέση με τον αληθινό κόσμο, η ιστορία του πλανόδιου μανάβη που έγινε εκατομμυριούχος;
(Μήπως έχει κάποια σχέση με τον αληθινό κόσμο η ιστορία του πλανόδιου μανάβη που έγινε εκατομμυριούχος; Σπουδαίος ύμνος περί του ηλεκτρονικού αναλφαβητισμού, μα την αλήθεια!)