Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ προειδοποιεί την Ελλάδα εναντίον της χρήσης του ELA

Ο Γενς Βάιντμαν, ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ, της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, προειδοποίησε την Ελλάδα εναντίον της χρήσης του μηχανισμού έκτακτης χορήγησης ρευστότητας για την ενίσχυση των τραπεζών της μακροπρόθεσμα, ενώ υποστήριξε ακόμη ότι οι κυβερνήσεις των χωρών είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες των αποφάσεών τους, απομονώνοντας περαιτέρω την Αθήνα λόγω των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης να τερματίσει τη συμφωνία στήριξης με αντάλλαγμα μεταρρυθμίσεις.
Οι δηλώσεις του Βάιντμαν ακολουθούν την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) ότι παύει να αποδέχεται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ως εγγυήσεις για τη χορήγηση χρηματοδότησης, μεταφέροντας το βάρος στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η κίνηση αυτή της ΕΚΤ σημαίνει ότι η ΤτΕ θα κληθεί να χορηγήσει εκτάκτως δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για να ενισχύσει τη ρευστότητά τους τις επόμενες εβδομάδες.
Επιπλέον, τα σχόλια του Βάιντμαν θέτουν υπό αμφισβήτηση το εάν και κατά πόσον η Αθήνα έχει την ελευθερία να χρησιμοποιήσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA). Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ μπορεί να αναστείλει την πρόσβαση των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στον μηχανισμό αυτό εάν διαμορφωθεί μια πλειοψηφία δύο τρίτων.
«Ο ELA πρέπει να διατίθεται μόνο βραχυπρόθεσμα και σε φερέγγυες τράπεζες», επισήμανε ο Βάιντμαν, ο οποίος συμμετέχει επίσης στο ΔΣ της ΕΚΤ, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Börsen-Zeitung.
«Καθώς οι τράπεζες και το κράτος συνδέονται στενά στην Ελλάδα, η πορεία όσον αφορά την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική την οποία χαράσσει η ελληνική κυβέρνηση, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αποτίμηση» της κατάστασης των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων, έκρινε ο ίδιος.
«Οι κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις για το εάν και το πώς θα διατηρήσουν τις τράπεζες σε λειτουργία ή για την εκκαθάρισή τους», συνέχισε ο Βάιντμαν.
Σε μια ομιλία του επίσης σήμερα στη Βενετία, ο Γενς Βάιντμαν κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τη ρητορική του, απαιτώντας τα κράτη να αναλαμβάνουν τις ευθύνες για τις αποφάσεις τους για τα δημοσιονομικά και προειδοποιώντας πως τυχόν αποφάσεις για τη διάσωση ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης θα ήγειραν αμφιβολίες για τη φερεγγυότητά της εξ ολοκλήρου.
Ο Βάιντμαν διεμήνυσε, αναφερόμενος στην άρνηση της Ελλάδας να συνεργαστεί με τα κλιμάκια της διεθνούς τρόικας των πιστωτών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιοποίηση της δημοσιονομικής ευθύνης εάν δεν εκχωρείται πρώτα μέρος της εθνικής κυριαρχίας στα δημοσιονομικά.
«Τα κράτη μέλη συνεχίζουν να έχουν την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες των δικών τους αυτόνομων δημοσιονομικών αποφάσεων», είπε ο Βάιντμαν στην ομιλία του στη Βενετία.
«Εάν οι παράγοντες της αγοράς τείνουν να θεωρούν τη νομισματική ένωση ένα σύστημα αμοιβαίας οικονομικής βοήθειας σε περίπτωση σοβαρών προβλημάτων, οι αμφιβολίες σχετικά με τη φερεγγυότητα ενός κράτους μέλους ενδέχεται να εξαπλώνονται ακόμη πιο γρήγορα σε άλλα κράτη μέλη», τόνισε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα