Οι επενδύσεις και η διερεύνηση της Ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της διήμερης επίσημης επίσκεψης του Κυρ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ.
Αυτή η σχέση των δυο χωρών είναι “αυτόφωτη” και δεν την επέβαλλε κανείς.
Η στρατηγική που κανοναρχεί την ελληνική διπλωματία, είναι η αντεπίθεση στις σχέσεις με την Τουρκία.
Πριν από δυο ημέρες ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο Παρίσι, έδωσε συνέντευξη στη “Figaro” και παρουσίασε ενδελεχώς τις ελληνικές απόψεις.
Η Ελληνική κυβέρνηση αποδίδει εξαιρετική σημασία στις σχέσεις της με τη Γαλλία (ανδρεία, στενή συμμαχία) και με το Ισραήλ, για να δημιουργήσει τα απαιτούμενα ερείσματα στην περιοχή με ορίζοντα την πολιτική της.
Η πρόσφατη συμφωνία με την Ιταλία και η συνεπακόλουθη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ για τα νησιά, σηματοδότησε την ελληνική αντίληψη περί συμφωνιών της “μέσης οδού” με τους γείτονες, συμφωνίες win – win, όπου κανείς δεν επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώματα του άλλου.
Σε αυτό το πλαίσιο λογικής και ηθικής δεν μπορεί να ενταχθεί η Τουρκία που τα έχει κάνει μαντάρα στις σχέσεις της με τη Ρωσία για τη Λιβύη, δεν κόβει συνάλλαγμα, ταλαιπωρήθηκε πολύ από την Covid-19, και έχει έναν Ερντογάν που κάνει παρέα μόνον με τον Σάρατζ.
Τελικά δεν ξέρει να διαλέγει φίλους…
Αλλά αυτό είναι τραγικό πρόβλημα του Ερντογάν· εμείς πρέπει να κάνουμε την πολιτική μας.
Αξιότιμε κύριε,επιτρέψτε μου στο ενδιαφέρον άρθρο σας να παρατηρήσω τα εξής: Η σχέση των δύο χωρών είναι “αυτόφωτη” και επιβάλλεται από ασφυκτικά κοινά συμφέροντα,έχει όμως (εξ΄όσων μέχρι στιγμής αντιλαμβανόμεθα)και την “ευλογία” της Ουάσιγκτων,η οποία έχοντας μισοκαεί στην σούπα(όπου σούπα Τουρκία) φυσάει και το γιαούρτι, φροντίζει δηλαδή η εναλλακτική της λύση να είναι ισχυρή γεωπολιτικά,δημιουργώντας ένα σχηματισμό συμφερόντων γύρω από το Ισραήλ,που όπως όλοι γνωρίζουμε “επηρεάζει” πράγματα στις ΗΠΑ.΄Ηδη στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υπάρχουν δυνάμεις που ακόμα και αν η Τουρκία γυρίσει στο δυτικό μαντρί “ξεπουπουλιασμένη” δεν θα ξανατοποθετούσαν “όλα τα αυγά ” της γεωστρατηγικής τους στο καλάθι των γειτόνων μας.Εμείς αφού σοβαρευτήκαμε πρέπει να συνεχίσουμε την πορεία μας πείθοντας την γειτονιά μας ότι είμαστε εδώ. Θέλουμε νομιμότητα ,συνεργασία και ειρήνη για όλους φροντίζοντας παράλληλα για σοβαρή θωράκιση της χώρας μας καθώς και αμυντικές συνεργασίες,ούτως ώστε τυχόν άφρονες να γνωρίζουν ότι το άνοιγμα της πόρτας του φρενοκομείου θα φέρει πολλούς ζουρλομανδύες . Η επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού ήταν σημαντική και φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα και ενδιαφέρον από την άλλη πλευρά,για τομείς που “καιγόμαστε” ,(π.χ.αμυντική βιομηχανία)ας μου επιτραπεί η έκφραση. Ας αφήσουμε τους επαϊοντες να κάνουν την δουλειά τους και να κριθούν από τα αποτελέσματα.Τώρα είναι η ώρα της συμπαράταξης με τις δυνάμεις του ΄Εθνους. Ευχόμαστε στον ΥΠΕΞ της πατρίδος μας και στο επιτελείο του καλή ευόδωση των προσπαθειών τους στο Κάϊρο….Με εκτίμηση