Στην Τουρκία, ο Ερντογάν προχωρά σε εκκαθαρίσεις στο κόμμα του. Η ανταπόκριση της γαλλικής εφημερίδας Le Monde αναφέρεται στην παραίτηση σειράς δημάρχων που ανήκουν στο AKP, κατ’ απαίτηση του Τούρκου Προέδρου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας.
Όπως γίνεται γνωστό από το δημοσίευμα, έχει ήδη ζητηθεί η παραίτηση 6 δημάρχων, ενώ ένας κατάλογος δεκάδων τοπικών αξιωματούχων βρίσκεται στο γραφείο του Προέδρου. Μέχρι στιγμής, 4 έχουν συμμορφωθεί με το αίτημα, μεταξύ των οποίων ο ισχυρός δήμαρχος της Κων/πολης, Καντίρ Τοπμπάς, ο οποίος αποχώρησε «χωρίς παζάρια» στις 23 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, οι Μαχμέτ Κελές και Φαρούκ Ακντογάν, δήμαρχοι Düzce και Νίγδης (Nigde) έκαναν το ίδιο.
Στις 23 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο Ρετζέπ Αλτεπέ, δήμαρχος Προύσας. Δύο ωστόσο κώφευσαν στο αίτημα: οι δήμαρχοι Balikesir και Άγκυρας. Η πιο σθεναρή αντίσταση ήρθε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ, τον δήμαρχο της πρωτεύουσας, «για τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα βρεθεί σε δυσμένεια, δεδομένου του ιστορικού των υπηρεσιών του», σχολιάζει η δημοσιογράφος.
Εκλεγμένος πέντε φορές από το 1994 στον δήμο της πρωτεύουσας, ο 69χρονος Γκιοκτσέκ επέδειξε πάντοτε αφοσίωση στον αρχηγό του, επεξηγεί. «Υπέρμαχος της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, οπαδός των κακόγουστων οικοδομικών έργων και εχθρός των χώρων πρασίνου, ο Μελίχ Γκιοκτσέκ ήταν η “χαρά του Twitter” με τις ευφάνταστες αναρτήσεις του», τελευταία εκ των οποίων αυτή για ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις σεισμικές δονήσεις στην Αλικαρνασσό το καλοκαίρι, επισημαίνεται. Τελικά όμως ο Γκιοκτσέκ επανήλθε στην τάξη και χθες, σε συνέχεια συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο, ανακοίνωσε ότι «εάν θέλει ο Θεός» θα παραιτηθεί το Σάββατο.
«Η καθαίρεση εκλεγμένων αξιωματούχων χωρίς πραγματικό λόγο και η αντικατάστασή τους από διορισμένους από την Άγκυρα συνιστά παραβίαση της δημοκρατίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του CHP, βουλευτής Sezgin Tanrikulu. Από την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, στις 20.7.16, η εξουσία έχει κάθε δικαίωμα, επισημαίνεται.
Έχουν ήδη αντικατασταθεί δεκάδες τοπικοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στο HDP, όμως το να στρέφεται το ίδιο το κυβερνών AKP εναντίον δικών του εκλεγμένων εκπροσώπων υπερβαίνει κάθε όριο, σημειώνεται. Σχετίζεται ίσως με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το AKP δεν θα λάμβανε πάνω από το 35%. Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι όμως φαίνεται πως έπεσαν σε δυσμένεια και επειδή απέτυχαν να πείσουν υπέρ του «ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με αποτέλεσμα να χαθούν μεγάλοι δήμοι όπως της Άγκυρας και Κων/πολης. Απογοητευμένος από τη βραχεία νίκη του στο δημοψήφισμα (51,4%), ο Ερντογάν ζητά «σε βάθος αλλαγή» στο κόμμα που ίδρυσε το 2001. «Έχω εμπιστοσύνη στους νέους, είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούν καλά», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της Άγκυρας.