Η αμερικανική CIA ήταν πληροφορημένη, ότι ο oυκρανικός πόλεμος θ’ άρχιζε 24 Φεβρουαρίου και θα κράταγε 5 ημέρες. Το λάθος του Πούτιν έγινε αυτή τη “μαύρη Πέμπτη” για την Ουκρανία, αλλά “σκοτεινή για την Ευρώπη”. Ο Δυτικός κόσμος καταδικάζει την εισβολή. Αν και υπήρξαν διπλωματικές προσπάθειες ν’ αποφευχθεί η κρίση και να λυθούν τα προβλήματα Ρώσων και Νατοϊκών, ο Πούτιν διάλεξε τη λύση ενός παράλογου πολέμου.
Εισέβαλε απειλώντας Ουκρανούς και Δυτικούς βομβαρδίζοντας στόχους. Συγκρίσιμο γεγονός δεν υπάρχει στην Ευρώπη από την εποχή του Χίτλερ. Το κακό είναι ότι η Ευρώπη για πολλά χρόνια μέχρι χθες έκανε το “βλάκα” στον εξ ανατολών κίνδυνο, απ’ τον οποίον εξαρτάται ενεργειακά, αν και αμέτρητες φορές της είχε επισημανθεί.
Ο πόλεμος στη Βαλτική έχει μεγάλες συνέπειες, άμεσα ορατές. Η γηραιά Ήπειρος οφείλει να τον αντιμετωπίσει, αλλιώς θα πληρώσει μεγάλο τίμημα. Ακόμα και ο “φίλος” του Πούτιν Σρέντερ αποστασιοποιήθηκε καλώντας τον, να σταματήσει την επέμβαση. Υπ’ όψιν ότι ο πόλεμος τούτη τη φορά γίνεται από μια πυρηνική υπερδύναμη, που βασίζεται στην παραβίαση των συνόρων με επιδίωξη την παραχάραξή τους. Ο Πούτιν θέλει να κάνει τη Ρωσία κυρίαρχη δύναμη στην Ανατολική Ευρώπη και να την καταστήσει ισότιμη με ΗΠΑ και Κίνα.
Αλλά ο Ρώσος πρόεδρος δεν θέλησε την παύση των εχθροπραξιών. Ανακοίνωσε, ότι πρόκειται για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απειλώντας εμμέσως τη χρήση πυρηνικών όπλων. «Αν επέμβει η Δύση, είπε, θα υπάρξουν συνέπειες, που δεν έχετε δει ποτέ».
Συνομιλώντας με τον Μαν. Μακρόν δέχθηκε «να συζητήσει με τους Ουκρανούς, να θέσει τους όρους του για το κυβερνητικό καθεστώς της επόμενης ημέρας και την απόσυρση των οπλικών συστημάτων απ’ τα Ουκρανικά εδάφη».
Ξένοι παρατηρητές διεπίστωσαν, ότι ο Πούτιν και ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Λουκασένκο παρακολούθησαν ασκήσεις με πυρηνικά όπλα, συμπεραίνοντας ότι οι δύο άνδρες «επανασχεδιάζουν τον πυρηνικό χάρτη της Ευρώπης». Να κάνουν χρήση οχημάτων, που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές και υπερηχητικά βλήματα σχεδιασμένα, να καταστρέψουν στρατιωτικούς στόχους, με ό.τι τούτο συνεπάγεται μελλοντικά για τον κόσμο.
Όσον αφορά τη συνάντηση αντιπροσώπων των εμπόλεμων ο μεν Ουκρανός Πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει με τους Ρώσους, ο δε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκώφ πρότεινε συνάντηση στο Μινσκ, ενώ από την πλευρά του ο Λάβρωφ είπε, ότι τούτο θα γίνει εφ όσον οι Ουκρανικές δυνάμεις που κυβερνούν ως “νεοναζί”, παραδοθούν.
Η αλήθεια είναι, ότι η Ουκρανία τα παθαίνει αυτά, διότι προσπάθησε, ν’ απαλλαγεί από φαινόμενα ιμπεριαλιστικής καταπίεσης προσανατολιζόμενη προς την Ευρώπη. Εάν ευδοκιμούσε μια δημοκρατική Ουκρανία δεν θα διέτρεχε κίνδυνο. Ο αυταρχικός τρόπος διοίκησης της Ρωσίας από τον Πούτιν, θα ξύπναγε τον ρωσικό λαό και αυτός δεν θά ’χε λογικό τρόπο ν’ αντιδράσει. Η επέμβαση, δηλαδή, στην Ουκρανία έγινε και για εσωτερικούς λόγους.
Σήμερα που γράφεται αυτό το σχόλιο πέμπτη ημέρα από την εισβολή, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Όμως το Κιέβο ανθίσταται στην πολιορκία, οι εκρήξεις μαίνονται γύρω του και να δούμε πόσο θ’ αντέξει. Αν οι διαβουλεύσεις αποτύχουν επί Λευκορωσικού εδάφους πως θα φερθεί ο Λουκασένκο, να ικανοποιήσει τον Πούτιν;
Στο μεταξύ οι καπνοί του πολέμου έχουν σκεπάσει τα πάντα και θα χρειαστεί πολύς χρόνος, να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να φανεί πόσο έχει κοστίσει η εισβολή στον Ουκρανικό λαό και όχι μόνον!