Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

“Ο Φιλελληνισμός στη Γαλλία τον 19ο αιώνα”

Έκθεση ιστορικών ντοκουμέντων με θέμα: “Ο Φιλελληνισμός στη Γαλλία τον 19ο αιώνα” εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Κυριακής στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”. Την έκθεση διοργανώνει ο Ελληνoγαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Χανίων και την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ. – Κ.Α.Μ.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η πρόεδρος του Ελληνο Γαλλικού Συλλόγου Χανίων Στέλλα Κουτσουπάκη επισημαίνοντας ότι “Με αυτή την έκθεση θέλουμε ιδιαίτερα να τονίσουμε ότι στη Γαλλία η διανόηση αλλά και ο απλός λαός κινητοποιήθηκε για τον Ελληνικό αγώνα”.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η ερευνήτρια, συγγραφέας και διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αναστασία Τσαγκαράκη η οποία ανέπτυξε τον ρόλο που είχε για τη χώρα μας η προσφορά των Γάλλων φιλελλήνων στον αγώνα και την συμβολή του στη συγκρότηση του νέου Ελληνικού κράτους, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Ο Φιλελληνισμός υπήρξε ένα κίνημα που κινητοποίησε όχι μόνο τους πληθυσμούς αλλά και τις κυβερνήσεις τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική και οργανώθηκε μέσα από τα κομιτάτα που έδρασαν σε όλη την Ευρώπη». «Τα κομιτάτα που οργανώθηκαν στην Ευρώπη για να βοηθήσουν τον Ελληνικό αγώνα ανέπτυξαν ποικίλη δράση» συνέχισε η κ, Τσαγκαράκη. «Μία πρώτη τους δραστηριότητα αποτέλεσε η εξαγορά Ελλήνων αιχμαλώτων, μία άλλη επίσης σημαντική δράση ήταν η εκπαίδευση Ελληνοπαίδων στη Γαλλία έστω και περιορισμένου αριθμού, κυρίως όμως βασική τους κινητοποίηση ήτανε για την ευαισθητοποίηση της λαϊκής κοινής γνώμης στην Ευρώπη υπέρ του αγώνα μέσω καλλιτεχνικών οργανώσεων όλων των ειδών, συνεστιάσεων και λογοτεχνικών δημιουργημάτων. Απώτερο μέσον για την συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του αγώνα παρέμεναν οι συνδρομές δηλαδή έρανοι που πραγματοποιούνταν από τις επιτροπές με σκοπό να βοηθήσουν τους Έλληνες».

«Ο Ευρωπαϊκός Τύπος είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ του αγώνα και προσπαθούσε να ευαισθητοποιήσει την Ευρωπαϊκή διπλωματία ώστε να επέμβει υπέρ του αγώνα. Πέρα από αυτή την πολύ σημαντική δράση των φιλελλήνων και που είναι πολύ σημαντικό είναι και η δράση των φιλελλήνων επί του Ελληνικού εδάφους. Οι φιλέλληνες που βρίσκονταν στην Ελλάδα προσπάθησαν να συμβάλουν στην οργάνωση του Ελληνικού κράτους σε διάφορους τομείς είτε ήταν ο στρατιωτικός βασικός αρχικός τομέας, είτε ήταν η υγεία, είτε ήταν η βοήθεια προς τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν την φτώχεια και την πείνα. Εξίσου σημαντική κρίνεται και η αποστολή εκστρατευτικού σώματος στο Μοριά υπό τον στρατάρχη Μεζόν το 1828 που εκτός από πολεοδομικά έργα, ανέπτυξε πλήρες μελέτες του φυσικού και αρχαιολογικού πλούτου της Πελοποννήσου και βοήθησε στην ασφαλή διαβίωση των κατοίκων. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι η προσφορά των Γάλλων ήταν ανεκτίμητη» κατέληξε η κα Τσαγκαράκη.

Για την σημαντική ιστορική Έκθεση μερίμνησε συλλογικά όλο το Δ.Σ. του Ελληνο – Γαλλικού Συλλόγου που είναι: Η Στέλλα Κουτσουπάκη, ο Σταύρος Καλαϊτζόγλου, η Ελευθερία Καραγιάννη, η Φωτεινή Κωστάκη, ο Μανώλης Ντουρουντάκης, ο Γρηγόρης Τζανάκης και η καθηγήτρια Αγγλικών και Γαλλικών Τζίνα Παυλάκη – Καλογερή που επιμελήθηκε ιδιαίτερα στο στήσιμο του Εκθεσιακού υλικού το οποίο παρουσιάζεται, όπως μας είπε «μέσα από κείμενα με εικόνες και ενότητες όπως η λογοτεχνία, η ποίηση, το θέατρο, η μουσική, οι φιλέλληνες αγωνιστές, άνδρες και γυναίκες, τα κομιτάτα κ.α.» ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις ενότητες που είναι αφιερωμένες στη ζωγραφική και στην επιστημονική αποστολή του Μορέα τονίζοντας: “Όσον αφορά τη ζωγραφική όλοι γνωρίζουμε τον μεγάλο και φλογερό Φιλέλληνα ζωγράφο Ευγένιο Ντελακρουά, υπάρχουν όμως και πάρα πολλοί άλλοι Γάλλοι ζωγράφοι οι οποίοι φιλοτέχνησαν εξαιρετικά έργα όπως πορτρέτο Ελλήνων μαχητών, ενδυμασίες από τις διάφορες περιοχές της Ελλάδος, τοπιογραφίες, σκηνές ιστορικών μαχών διότι θεώρησαν ηθικό χρέος τους την συμμετοχή τους στον απελευθερωτικό αγώνα της Ελλάδος. Εκείνο όμως που αξίζει της προσοχής μας είναι το μνημειώδες έργο της επιστημονικής αποστολής του Μορέα όπου Γάλλοι στρατιωτικοί και επιφανείς επιστήμονες παρέμειναν στη χώρα μας επί σειρά ετών κατά την διάρκεια των οποίων αποκατέστησαν οχυρώσεις, κατασκεύασαν δρόμους, γέφυρες και στρατιωτικές εγκαταστάσεις αλλά και το πολύ σημαντικό είναι ότι με τη βοήθεια των πλέον σύγχρονων για την εποχή σημαντικών μεθόδων συνέταξαν χάρτες γεωλογικούς, γεωδαιτικούς και μορφολογικούς απερίγραπτης ακρίβειας και επίσης μας άφησαν τις αφηγήσεις τους οι οποίες στην παρούσα Έκθεση συνοδεύονται από ακουαρέλες και από γκραβούρες”.

Η εκδήλωση τελείωσε με μουσική παρένθεση από ένα κομμάτι Γάλλων μουσικών του 19ου αιώνα και κέρασμα με ζεστό κρασί και γαλλικά γλυκίσματα.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα