Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Ο φόβος της Σαγκάης για τον κορωνοϊό

Tο Υπουργείο Υγείας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πρόσφατα την εμφάνιση δύο ακόμα υποκατηγοριών του στελέχους Όμικρον, την BA.2.12 και BA.2.12.1. Και οι δύο υποκατηγορίες εκτιμάται ότι έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα κατά 23% – 27% περισσότερη από την αρχική υποκατηγορία της BA.2 η οποία είχε πάνω από 50% μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την απλή Όμικρον, η οποία είχε 4-5 φορές μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από την Δέλτα. Η νέες μεταλλάξεις με ολοένα αυξανόμενη μεταδοτικότητα ίσως είναι προάγγελος της εμφάνισης μια νέα μετάλλαξης η οποία εκτός από την υψηλή μεταδοτικότητα θα έχει και πολύ υψηλότερη θνητότητα.

Πρόσφατη μελέτη στην Ελβετία αποδεικνύει ότι η Όμικρον είναι πολύ πιο μεταδοτική και στα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις. Συγκεκριμένα, στα παιδιά που δεν ήταν εμβολιασμένα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία τριπλασιάστηκαν με την εμφάνιση της Όμικρον ΒΑ.2. Το καλό νέο είναι ότι παρόλο τις αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία ο δείκτης εισαγωγής στις εντατικές μειώνεται συνεχώς. Οπότε παρατηρείται ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία βλέπουμε μείωση του αριθμού των εισαγωγών στις εντατικές μονάδες.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, όταν το στέλεχος Όμικρον μεταδίδεται σε μη εμβολιασμένους πληθυσμούς δίνει τόση θνητότητα όσο έδιναν οι προηγούμενες μεταλλάξεις. Οπότε οι χώρες που είχαν πολύ χαμηλή έκθεση στις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού εξαιτίας των απαγορευτικών όπως η Κίνα, το Χόνγκ Κόνγκ, η Νότιος Κορέα, η Ταιβάν κλπ., αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πιο μεγαλύτερη έκθεση στον ιό λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας.

Τους τελευταίους 3 μήνες τα κρούσματα στην Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σχέση με το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Στην Κίνα κυριαρχεί ο φόβος της υψηλής μεταδοτικότητας και της χαμηλής αποτελεσματικότητας του εμβολίου Sinovac. Η Κίνα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας, διότι έχει το 48% του πληθυσμού ηλικίας πάνω των 80 ετών μη εμβολιασμένο που αντιστοιχεί σε περίπου 15 εκατομμύρια κατοίκους. Σχεδόν καθόλου ο πληθυσμός δεν έχει ανοσία από φυσική νόσηση. Τυχόν εξάπλωση του ιού σε αυτές τις ηλικίες θα επιφέρει πολύ μεγάλο αριθμό θανάτων. Τα άμεσα και καθολικά lock-down που η Κίνα επιβάλει σε κάθε εμφάνιση κρουσμάτων σκοπό έχουν να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού στον μεγάλο αριθμό απροστάτευτων και ευάλωτων ατόμων. Πρόσφατα πολλές κινέζικες πόλεις δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων με κυρίαρχη την Σαγκάη, εφάρμοσαν αυστηρότατα  απαγορευτικά (lock-down). Στις χώρες με μεγάλος αριθμό απροστάτευτων ατόμων ίσως να ευνοείται η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων. Στην Ταιβάν όπου ο πληθυσμός άνω των 75 ετών είναι κατά 22% εντελώς ανεμβολίαστος τα κρούσματα από την 1η Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 17 φορές.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καλύτερη στρατηγική για τη διαχείριση της πανδημίας στην αρχή ήταν τα «απαγορευτικά» (παρόλο την οικονομική καταστροφή που δημιούργησαν) προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός μέχρι να γίνουν διαθέσιμα τα εμβόλια. Από την στιγμή που εμφανίστηκαν τα εμβόλια η καλύτερη στρατηγική ήταν τα πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού σε ολόκληρο τον πληθυσμό, ξεκινώντας από τους πιο ευάλωτους.
Τελικά, η υπερβολική θνησιμότητα προκαλείται από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στα ευάλωτα άτομα. Οι ηλικιωμένοι όπως και τα ευάλωτα άτομα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα και με την αναμνηστική δόση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα