Η αντίδραση και η κινητικότητα της Τουρκίας στην προσπάθεια της Ελλάδος να ενισχύσει τα συνοριακά φυσικά εμπόδια και να επεκτείνει τον φράχτη, ο οποίος υπάρχει στον Εβρο μήκους 10 χλμ., γίνεται όλο και προκλητικότερη. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί ο φράχτης άλλα 26 χλμ.
Η Αγκυρα έχει αναβαθμίσει τις συμπεριφορές της κάνοντας παραβιάσεις τώρα με υπερπτήσεις όχι μόνο πάνω από μεγάλα νησιά του Αιγαίου αλλά και στα χερσαία εδάφη του Εβρου σε μεγάλο ύψος. Εκτονώνονται οι άνθρωποι με το να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο εξωτερικό.
Απ’ τις αρχές ως τις 10 Μαΐου, ακούγονταν ανεξέλεγκτοι πυροβολισμοί σε περιοχές του Εβρου, οι οποίες δέχθηκαν τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις μεταναστών. Επειδή οργανωμένες στρατιωτικές μονάδες δεν επιτρέπεται να πυροβολούν ασκόπως χωρίς εντολές άνωθεν, κάτι που τιμωρείται ποινικά, συμπεραίνεται ότι πρόκειται για νέο εφεύρημα των Τούρκων χρησιμοποίησης παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η εξήγηση που δίδεται από στρατιωτικούς παρατηρητές είναι ότι επιδιώκεται η συντήρηση της έντασης της Aγκυρας, να μετρηθούν οι αντιδράσεις των Ελληνικών δυνάμεων. Φημολογείται ότι πρόκειται για νέα προσπάθεια της Τουρκίας εργαλειοποίησης ξανά στον Eβρο των μεταναστών μετά την ύφεση της πανδημίας. Θέλουν να κρατήσουν ανοιχτή την πύλη του Eβρου. Βάζουν παρακρατικούς να πυροβολούν στον αέρα σε προεπιλεγμένα σημεία για αντιπερισπασμό, αποσπώντας την προσοχή των συνοριοφυλάκων για να διευκολύνουν τους μετανάστες να διαβούν τα σύνορα από άλλα περάσματα.
Ως φυσικό σύνορο Ελλάδος – Τουρκίας ορίζεται η μέση κοίτη του Eβρου, η οποία μεταβάλλεται κάθε φορά, ανάλογα με τα φυσικά φαινόμενα και μετά από τεχνικές παρεμβάσεις αμφοτέρων με έργα ευθυγράμμισης του ποταμού. Εάν η κοίτη αλλάξει δεν σημαίνει ότι μετατοπίζονται και τα σύνορα που έχουν αποτυπωθεί στους χάρτες, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα διεθνούς Επιτροπής το 1926, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης.
Φυσικό ήταν να έχουν δημιουργηθεί νησίδες και από τις δύο πλευρές του ποταμού, που ανήκουν στην ελληνική ή στην τουρκική πλευρά. Λόγω των παρεμβάσεων με αντιπλημμυρικά έργα στα αναχώματα και από τις δύο πλευρές, μικρές νησίδες που ανήκαν στην Τουρκία βρέθηκαν στην Ελληνική επικράτεια και αντιστρόφως, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας του Eβρου. Τέτοια περιστατικά γινόντουσαν στο παρελθόν και λύνονταν εκ των ενόντων με αμοιβαιότητα. Τώρα κλιμακώνονται τέτοια γεγονότα, μετατρεπόμενα σε διπλωματικά ζητήματα, όπως η περίπτωση Κούκλατζη και Μητρετώδη.
Τα σύνορα είναι δεδομένα στον Eβρο. Δεν αλλάζουν επειδή διαμορφώνεται μορφολογικά η κοίτη του ποταμού. Είπε ο κ. Δένδιας: «Απαγορεύεται από το Σύνταγμα η παραχώρηση έστω και τετραγωνικού εκατοστού εθνικού χώρου…» Αυτό απομονώθηκε και σχολιάστηκε αρνητικά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τα έργα επέκτασης του υπάρχοντος φράχτη συνεχίζονται απρόσκοπτα. Προκάλεσαν την αντίδραση της Aγκυρας που ζήτησε να της δοθούν συντεταγμένες, πράγμα που απορρίφθηκε από ελληνικής πλευράς. Επειδή παρουσιάστηκε κάποια κινητικότητα Τούρκων στην περιοχή, έγινε ρηματική διακοίνωση. Διασπορά ειδήσεων περί κατάληψης 16 στρεμμ. Ελληνικού εδάφους δεν ευσταθούν. Στο θέμα της επέκτασης του Φράχτη, έλαβε θέση και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης δηλώνοντας: «Θα προχωρήσει η δημιουργία ενός φράχτη 26 χλμ… Το σύνορο είναι ορισμένο και ο φράχτης μπορεί και πρέπει να γίνει».