Παρασκευή, 20 Δεκεμβρίου, 2024

Ο γαστρονοµικός τουρισµός στόχος εργαστηρίου του Ο.Α.Κ.

Περιηγήσεις που θα προωθούν τοπικές επιχειρήσεις

 

Οι “γαστρονοµικές περιηγήσεις” ως βασική πυξίδα για την στήριξη των παραγωγών, των επαγγελµατιών της υπαίθρου, των ανθρώπων της ενδοχώρας της Κρήτης είναι το αντικείµενο του εργαστηρίου που υλοποιείται από τον ΟΑΚ και την Εκπαιδευτική – Αναπτυξιακή “Πλοηγός” στα Χανιά.

 

Σήµερα και χθες άνθρωποι από 22 αναπτυξιακές της χώρας επισκέπτονται επαγγελµατικές δραστηριότητες (οινοποιεία Μανουσάκη και Ντουράκη, εστιατόριο “Ντουνιάς” και ελαιουργείο “Βiolea”) που αναπτύσσονται στην ύπαιθρο των Χανίων ενώ χθες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τη διασύνδεση των τοπικών προϊόντων µε τον τουρισµό.


«Αν το 15%-20% της τοπικής αγοράς ζητάει τα προϊόντα από τις οικοτεχνίες, τους µικρούς παραγωγούς αρκεί για να καταναλωθούν όλα» ανέφερε ο κ. Γιάννης Κτιστάκης, µέλος και στέλεχος του προγράµµατος Οικοτεχνίας της Εκπαιδευτικής- Αναπτυξιακής “Πλοηγός”, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγµή σε επίπεδο Κρήτης δραστηριοποιούνται λιγότεροι από 150 οικοτέχνες. «∆εν είναι τόσο αναπτυγµένη η οικοτεχνία όσο θα θέλαµε και όσο θα µπορούσαµε γιατί υπάρχουν δυνατότητες, υπάρχουν παραγωγοί που µεταποιούν την πρώτη τους ύλη χωρίς να το κάνουν νόµιµα. Η οικοτεχνία νοµιµοποιεί τον παραγωγό, τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο ώστε να µεταποιεί την πρώτη του ύλη και να την διαθέτει στην αγορά» τόνισε ο κ. Κτιστάκης.
Το στέλεχος της “Πλοηγός” τόνισε πως µέσα από δράσεις όπως το Local Tour που χρηµατοδοτείται από το πρόγραµµα Leader ≤ ερχόµαστε να βοηθήσουµε, να στηρίξουµε τεχνικά τον οικοτέχνη, του “παίρνουµε βάρη” όπως το marketing και την προώθηση ώστε αυτός να αφοσιωθεί στην ποιοτική και σταθερή παραγωγή».

ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ


Από τη µεριά της η κ. Εύα Κατσαράκη από την “Αναπτυξιακή Ηρακλείου” µίλησε για το Local Tour εξηγώντας πως πρόκειται «για ένα διακρατικό σχέδιο συνεργασίας 22 αναπτυξιακών εταιρειών της χώρας µε όραµα να δηµιουργήσουµε γαστρονοµικές περιηγήσεις που θα βασίζονται στην κουλτούρα, το τοπικό προϊόν, τις παραδόσεις και την ιστορία της κάθε περιοχής. Θα φτιάξουµε µια περιήγηση στην ενδοχώρα µε τις επιχειρήσεις που χρηµατοδοτούνται από τα προγράµµατα Leader και έτσι ο επισκέπτης και ο ντόπιος κάτοικος θα µπορεί να γνωρίζει καλύτερα την ιστορία, τον πολιτισµό τα προϊόντα που παράγονται στην κάθε περιοχή».
Στόχος της δράσης είναι µέχρι το τέλος να υλοποιηθεί ο σχεδιασµός και να εµπλακούν σε αυτόν ξενοδόχοι µεταποιητές, οικοτέχνες, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, γαστρονοµικοί δηµοσιογράφοι.
Η κ. Κατσαράκη επισήµανε πως πλέον ακόµα και οι πελάτες µεγάλων ξενοδοχειακών µονάδων αναζητούν εξορµήσεις στην ύπαιθρο και στην κατεύθυνση αυτή πέρα από την ιστοσελίδα του Local tour θα δηµιουργηθεί και εφαρµογή για τα κινητά τηλέφωνα.
Για «µια εξαιρετική ιδέα για τον επισκέπτη και τον ντόπιο» έκανε λόγο ο διευθ. Σύµβουλος του ΟΑΚ κ. Άρης Παπαδογιάννης για τον γαστρονοµικό τουρισµό υπογραµµίζοντας πως ο Οργανισµός στηρίζει και ενισχύει τέτοιες προσπάθειες.

Οι καλές πρακτικές του oικοτέχνη

Την εµπειρία της από την οικοτεχνική της δραστηριότητα µετέφερε η οικοτέχνης κ. Ελένη Ντουντουνάκη (φωτ). Σηµείωσε πως από τις πορτοκαλιές των περβολιών της φτιάχνει γλυκά κουταλιού και µαρµελάδες (πάνω από 10 κωδικούς) και πως καταφέρνει να τα διαθέτει σε ποιοτικά καταστήµατα, να συµµετέχει σε εκθέσεις και να έχει λάβει βραβεία καινοτοµίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα