Για “τρικομματική κυβέρνηση” έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, σχολιάζοντας τις διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως ανέφερε “βλέπει” εκλογές τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. «Έχουμε τρικομματική κυβέρνηση. Διότι είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε ένα νομοσχέδιο και άλλο πράγμα να έχεις ένα συντονισμένο, συγκροτημένο άλλο κέντρο εξουσίας» είπε μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.
Υποστήριξε ότι «όταν ψηφίζουν οι ίδιοι διαφορετικά στα νομοσχέδια, πάει να πει πως έχεις ένα συγκροτημένο πυρήνα» και πρόσθεσε ότι «ή πρέπει να αλλάξει ο κ. Τσίπρας ή πρέπει να αλλάξουν αυτοί, διότι αυτό θα έρχεται κάθε μέρα μπροστά μας», κάνοντας λόγο για «πολιτική γάγγραινα».
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε ότι το θεωρεί βέβαιο, σημειώνοντας: «Έξι μήνες ένα πολύ μεγάλο μέρος της κυβέρνησης διαπραγματευόταν ενώ δεν όφειλε να διαπραγματεύεται, όφειλε να δουλεύει, να κυβερνάει. Διαπραγματεύονταν και άνθρωποι, οι οποίοι ήταν αναρμόδιοι σε αυτόν τον τομέα. Τώρα αν τρεις μήνες έχουμε αυτό το μετέωρο βήμα, πάμε σε εκλογές τον Σεπτέμβρη, στην ουσία έχεις εννιά μήνες που μια κυβέρνηση δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό». Πρόσθεσε, πάντως, ότι ο ίδιος στο υπουργείο δεν έχει λάβει κάποια ειδοποίηση για πρόωρες εκλογές.
Για τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έχει ζητήσει την παραίτησή του κατηγορώντας τον για αστυνομοκρατία, σχολίασε μεταξύ άλλων: «Tην προηγούμενη Τετάρτη ζήτησαν την παραίτησή μου για τα επεισόδια, αυτήν την Τετάρτη δεν έγινε κανένα επεισόδιο».
Είπε, πάντως, ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην είναι στην κυβέρνηση. «Εγώ του ζήτησα να μην είμαι. Δεν θέλω να δημιουργώ προβλήματα στον πρωθυπουργό τη στιγμή που υπάρχουν διάφορες τάσεις – ομάδες που θεωρούν ότι είμαι αρνητικός για τον ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε. Ο κ. Πανούσης επισήμανε ακόμη ότι το Ποτάμι, το ΚΚΕ, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ στηρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί και αντί να απολογείται στην αντιπολίτευση, απολογείται στην κυβέρνηση.
Αιχμηρός ήταν και για τις αντιρρήσεις που εκφράζονται σχετικά με τη συνεργασία με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Εάν θεωρούμε ότι είναι πραξικόπημα η υπογραφή από τον πρωθυπουργό και είναι και εκχώρηση κυριαρχίας, μπήκαν οι οχτροί στην πόλη, άρα να τους πυροβολήσουμε. Αν θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια διαδικασία συνεργασίας, όπου τίποτε δεν έχουμε να κρύψουμε, όπου όλα πρέπει να γίνουν όμως στην διαφάνεια, με λογοδοσία, να ξέρει ο λαός τι γίνεται. Αυτό το κρυφτούλι να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία δεν το καταλαβαίνω. Ούτε κανένας υπουργός πρέπει να θίγεται που συνεργάζεται, γιατί συνεργάζεται έτσι κι αλλιώς. Σε πολλά πράγματα συνεργαζόμαστε με τις φίλιες ή λιγότερο φίλιες χώρες, ευρωπαϊκές και μη… Δεν αντιλαμβάνομαι ακριβώς αυτή τη βαβούρα που γίνεται γύρω από τη συνάντηση αυτών των ανθρώπων… Προτιμώ να είναι στο υπουργείο, σε μια αίθουσα, να ξέρει ο κόσμος τι γίνεται» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τους μετανάστες
Για μια κατάσταση που δεν αποτελεί πρόβλημα της χώρας και την οποία δεν μπορεί να χειριστεί πλέον η ελληνική κυβέρνηση, έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αναφερόμενος στο θέμα με τους μετανάστες. Όπως είπε, μιλώντας στο MEGA ο κ. Πανούσης, τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στη χώρα 102.00 μετανάστες, ενώ 2 εκατομμύρια περιμένουν στα παράλια της Τουρκίας.
«Η Ευρώπη στέλνει μεν λεφτά αλλά σηκώνει τα χέρια ψηλά, δε απορροφά, δεν βοηθά στη μετεγκατάσταση. Ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί έναν τρόπο να φύγουν. Αυτός ο τρόπος δεν είναι πάντα και ο πιο νόμιμος και δεν εμπλέκεται η ελληνική πολιτεία σε αυτά» ανέφερε ο κ. Πανούσης.
«Κάνουμε τα πάντα να μην γίνει η κατάσταση εκτός ελέγχου. Να μην βγουν στα νησιά ξενοφοβικά ανακλαστικά» τόνισε ο υπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι δεν έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα.
«Εγώ νομίζω είναι ένα πρόβλημα του ΟΗΕ, ένα πρόβλημα οικουμενικής διάστασης» υπογράμμισε ο κ. Πανούσης, όταν διαλύονται κράτη όπως η Λιβύη. Αναφέρθηκε και σε συζήτηση που είχε με τον κ. Στυλιανίδη, επίτροπο ανθρωπιστικής βοήθειας, ο οποίος του είπε ότι αν διαλυθεί ο Λίβανος θα υπάρχει έντονη μεταναστευτική ροή και στην Κύπρο.