11.4 C
Chania
Τρίτη, 15 Απριλίου, 2025

“Ο Γιώργος είναι πονηρός”

Έγινε σουξέ µε το που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα, γνώρισε την επιτυχία µεταφρασµένο και προσαρµοσµένο στα γερµανικά, ενώ τραγουδήθηκε σε άλλες τρεις γλώσσες. Το κοµµάτι “Ο Γιώργος είναι πονηρός” προκάλεσε ένα µικρό χαµό, µε πολλούς να κάνουν του κόσµου τις εικασίες για να καταλάβουν ποιον είχε στο µυαλό του ο Πυθαγόρας όταν σκάρωνε τους στίχους.

Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1968, µόλις ένα χρόνο αφότου στην Ελλάδα είχε επιβληθεί η δικτατορία… Με τη χούντα να λογοκρίνει κάθε κοµµάτι (όπως άλλωστε συνέβαινε και µε κάθε λογής κείµενο) δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες ή οι λογοτέχνες που επιχειρούσαν να περάσουν τα µηνύµατά τους µε έναν πλάγιο τρόπο ο οποίος θα παρέκαµπτε την λογοκρισία.

Για αυτόν τον λόγο και υπήρξαν ορισµένοι που όταν άκουσαν για πρώτη φορά τον Γιάννη Καλατζή να το ερµηνεύει, µοιραία αναλογίστηκαν το ενδεχόµενο ο περί ου ο λόγος να ήταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της… συµµορίας που καταστρατήγησε το Σύνταγµα και έβαλε την Ελλάδα στο “γύψο”.

 

Άλλωστε, µπορεί ο ίδιος και οι όµοιοί του να ευαγγελίζονταν το περίφηµο “Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια”, αλλά στην δική του την περίπτωση έκανε µία µικρή έκπτωση καθώς είχε πάρει διαζύγιο µε συνοπτικές διαδικασίες (σε µια εποχή που η έτσι κι αλλιώς συντηρητική Ελλάδα δεν τα δεχόταν εύκολα αυτά) για να παντρευτεί στη συνέχεια την εκλεκτή της καρδιάς του, ∆έσποινα.

Μια πρώην υπάλληλο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, που ακολούθως υπήρξε η “Σιδηρά Κυρία” της χούντας.

Ωστόσο η αλήθεια για την πηγή έµπνευσης των στίχων του σπουδαίου Πυθαγόρα δεν ήταν εκείνος…

Στην πραγµατικότητα το τραγούδι έλαβε σάρκα και οστά προερχόµενο από ένα καλαµπούρι το οποίο σχετιζόταν µε ένα πολύ πιο κοντινό και σίγουρα πιο αγαπηµένο σε αυτόν Γιώργο. Τον Γιώργο Κατσαρό, µε τον οποίο δεν συνδέθηκαν µόνο καλλιτεχνικά αλλά και µε βαθιά φιλία.

Ο γνωστός συνθέτης εκείνη την περίοδο ήταν ιδιαίτερα δηµιουργικός, µε αποτέλεσµα να λείπει πολύ συχνά από το σπίτι του. Πού τον έχανες, πού τον έβρισκες, πότε θα ήταν σε κάποιο στούντιο για ηχογράφηση, πότε σε συνάντηση µε στιχουργούς ή µουσικούς, πότε στα νυχτερινά κέντρα που εµφανιζόταν και πότε σε συναυλίες ανά την Ελλάδα ή το εξωτερικό.

Ο… χιουµορίστας Πυθαγόρας αρεσκόταν να πειράζει την σύζυγο του φίλου του και συχνά έστηνε µια µικρή πλάκα µέσω τηλεφώνου, όταν καλούσε στο σπίτι τους και τον ζητούσε για να εισπράξει την απάντηση ότι έλειπε. Τότε εκείνος επανερχόταν λέγοντας «Κυρα – Γιώργαινα, ο Γιώργος σου πού πάει;» και συνέχιζε µε τα γνωστά πια «µπήκε στο αµάξι του και… εντάξει του» και άλλα τέτοια.

Όταν πλέον είχε… αρκετό υλικό, του καρφώθηκε η ιδέα να τα δέσει όλα µαζί σε ένα τραγούδι και καλώντας ξανά στο τηλέφωνο (γνωρίζοντας όµως ότι ο φίλος του ήταν στο σπίτι) του µετέφερε τους στίχους. Ο Γιώργος Κατσαρός όχι µόνο δεν… στράβωσε, αλλά ενθουσιάστηκε από αυτό που άκουσε και πάνω στην συνοµιλία και σε λιγότερα από πέντε λεπτά, έστησε στο µυαλό του την µουσική του ρεφρέν!

Όταν τελικά κυκλοφόρησε το τραγούδι, έκανε πραγµατικό πάταγο, ενώ ερµηνεύτηκε και σε άλλες γλώσσες, µε µία εξ αυτών να είναι η γερµανική, µε τραγουδίστρια τη Βίκυ Λέανδρος. Ο τίτλος ήταν “Φράου Πέτερµαν”, δηλαδή “η γυναίκα του Πέτρου”, η αντίστοιχη “κυρα-Γιώργαινα”! Μάλιστα, σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Γιώργος Κατσαρός στην εκποµπή “Ενώπιος-Ενωπίω” µε τον Νίκο Χατζηνικολάου, είχε αποκαλύψει ότι σε επίσκεψή του σε πόλη της χώρας, ο δήµαρχος τον υποδέχτηκε µε τιµές αφού και εκεί το κοµµάτι είχε γίνει τρελό σουξέ!

Καλές ακροάσεις µέχρι την επόµενη ιστορία µε ρεφρέν!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα