Δρ ΓIANNHΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΡΥΝΤΑΚΗΣ
Ιστορικό μυθιστόρημα
■ Από τους Χορτάτζηδες στον Καντανολέοντα (1272-1527), Αθήνα 2020
■ Ένας άλλος τρόπος ιστορικής αφήγησης
Ο Γιάννης Μιχαήλ Γρυντάκης είναι Ρεθυμνιώτης, με εξαιρετικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη Βενετία. Ως διδάκτορας της Ιστορίας έδωσε στον τόπο και τους ανθρώπους του μοναδικές μελέτες, αποτέλεσμα των συνεχών ερευνών του. Η ανταπόκριση των αναγνωστών, αλλά και η αγάπη του στην ιστορία τον οδήγησαν στη σκέψη να οργανώσει καλυτέρα και να συστηματοποιήσει τη βιβλιογραφική παράγωγη του, σε μια σειρά ιστορικών μυθιστορημάτων.
Πίστευε πως, μέσα από αυτό το είδος του πεζού λόγου, οι αναγνώστες, και κυρίως οι συντοπίτες του, θα γνώριζαν την πλούσια και συναρπαστική ιστορία του τόπου, θα την αγαπούσαν και θα την έκαναν κτήμα τους. Κι αυτό, γιατί οι πρωταγωνιστές των αφηγημάτων, με τις όποιες περιπέτειες τους, θα τους προκαλούσαν τη συγκίνηση και το ενδιαφέρον, που είναι απαραίτητα στοιχειά για την εύκολη αφομοίωση των ιστορικών γεγονότων. Σημείωνε μάλιστα ότι τα ιστορικά γεγονότα σε καμιά περίπτωση δεν αλλοιώνονται, απλώς οι πρωταγωνιστές τους τις περισσότερες φόρες είναι δημιουργήματα μυθοπλασίας.
Έτσι, ξεκίνησε αμέσως να υλοποιεί τη σκέψη του, την όποια οργάνωσε σε δυο μεγάλες περιόδους, την περίοδο 1211-1669 και την περίοδο 1821-1940. Τα πρώτα τέσσερα βιβλία, που προηγήθηκαν, καλύπτουν τη δεύτερη περίοδο, και είναι:
• Ο γαλαζομάτης πειρατής, που ξεκινά από τα γεγονότα της εθνεγερσίας του 1821 και φθάνει μέχρι την αναίμακτη επανάσταση του 1858.
• Το γαϊτανάκι της περηφάνιας, που αναφέρεται στα γεγονότα που συνέβησαν στην Κρήτη από τη μεγάλη επανάσταση του 1866-69 μέχρι την επανάσταση του Θερίσου (1905).
• Κολασμένοι και άγγελοι, που αναφέρεται στα γεγονότα από την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας (1898) μέχρι και τους Βαλκανικούς πολέμους (1912-1913).
• Ατσάλι και άνεμος, που αναφέρεται στα γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου, στη Μικρασιατική καταστροφή και στον μεσοπόλεμο (1914-1940).
Τα επόμενα βιβλία, που καλύπτουν την πρώτη περίοδο, και προβλεπόταν να είναι, επίσης, τέσσερα, βγήκαν τελικά δυο!
• Οι αμαζόνες της Κρήτης, που αναφέρεται στις κρητικές επαναστάσεις κατά των Βενετών, από την τελική κατάκτηση του νησιού (1211) μέχρι και τη μεγάλη επανάσταση του Αλέξιου Καλλέργη (1272) και
• Ο γιος της Αμαζόνας, που ξεκινά από τη μεγάλη επανάσταση του Αλέξιου Καλλέργη και φθάνει μέχρι τη τελευταία επανάσταση του Καντανολέοντα (1272-1523).
Σε όλα τα παραπάνω ιστορικά μυθιστορήματα κτυπά έντονα ο παλμός της κρητικής ψυχής και της λεβεντιάς!
Η αναφορά του Ρέθυμνου ως κέντρου των εξελίξεων, και παρεπιπτόντως του χωριού καταγωγής του συγγραφέα, του Χρωμοναστηρίου, δεν γίνεται από τοπικιστικούς λογούς, αλλά από την ανάγκη ύπαρξης κάποιας κοινής αφετηρίας. Εξάλλου τα παιδικά βιώματα δεν λησμονούνται εύκολα· ακολουθούν πάντα και επηρεάζουν και τους πιο αντικειμενικούς συγγραφείς!
Και τα έξι βιβλία διαβάζονται με πολύ ενδιαφέρον και λειτουργούν ως κινηματογραφικές ταινίες, από τις οποίες περνούν όλα τα γεγονότα, που αφηγούνται με πολύ ελκυστικό τρόπο!