Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της επανασύνδεσης με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ πρέπει να επανασυνδεθεί με «τη μεγάλη Ρωσία», μια χώρα με την οποία οι σχέσεις έχουν καταφανώς ψυχρανθεί μετά τις βαριές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους ως απάντηση στην ουκρανική κρίση.
«Μπορεί στ΄αλήθεια κάποιος να σκεφθεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς να έχει το βλέμμα στη μεγάλη Ρωσία;» είπε ο Γιούνκερ στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον φοιτητών στο πανεπιστήμιο του Λουξεμβούργου.
Η Ρωσία είναι «ο κύριος μεγάλος γείτονάς μας με την οποία πρέπει με έναν ορισμένο τρόπο –και χωρίς να ξεχνάμε τις συγκρούσεις που υπάρχουν– απολύτως να επανασυνδεθούμε!» πρόσθεσε.
«Το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 5,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, είναι πολύ μικρό», επέμεινε ο Γιούνκερ λέγοντας πως, συγκριτικά, «η Ρωσία από μόνη της είναι 17,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Από τις 44 χώρες που περιλαμβάνει η ευρωπαϊκή ήπειρος, 27 «γεννήθηκαν» μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, είπε, «μαζί με όλες τις συγκρούσεις που δεν έχουν ακόμη υπερνικηθεί, ορισμένες ακόμη παγωμένες, που αυτό συνεπαγόταν», αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση, αλλά και στις εντάσεις όσον αφορά τις αυτονομιστικές περιοχές που υποστηρίζει η Μόσχα στη Μολδαβία και στη Γεωργία.
Οι σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στη Μόσχα επιδεινώθηκαν σοβαρά μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο 2014. Όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές ξεκίνησαν μια επίθεση στην ανατολική Ουκρανία, η ΕΕ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι τους υποστηρίζει υπογείως, κάτι που το Κρεμλίνο αρνείται, και επέβαλε βαριές οικονομικές κυρώσεις που πλήττουν κυρίως ρωσικές τράπεζες, πετρελαϊκές και αμυντικές εταιρίες.
Οι διαφωνίες επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την επέμβαση του ρωσικού στρατού σε υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη Συρία.
Αλλά οι Ευρωπαίοι «δεν είναι οι κυρίαρχοι του κόσμοι» είπε ο Γιούνκερ λέγοντας πως η ΕΕ θα γνωρίσει μια δημογραφική και οικονομική παρακμή τα επόμενα χρόνια.
«Σε μερικά χρόνια», η ΕΕ θα αποτελεί το 15% του παραγόμενου πλούτου παγκοσμίως, έναντι περίπου 25% σήμερα, και «καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θα έχει περισσότερο από το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και δεν θα είναι πλέον μέλος της Ομάδας των Επτά (G7) σε 25 χρόνια», προειδοποίησε.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, θιασώτης των ευφυολογημάτων, είπε όσον αφορά τη δημογραφική υποχώρηση της Ευρώπης: «η Επιτροπή ξέρει να κάνει τα πάντα, αλλά δεν μπορούμε να οργανώσουμε τη λίμπιντο της ηπείρου. Έτσι είναι, ο πληθυσμός θα εξακολουθήσει να μειώνεται!»
«Βλέπουμε άνετα πως η μοναδική διέξοδος, η μοναδική έξοδος που μπορεί να υπάρξει για την Ευρώπη είναι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», είπε ακόμη ο Γιούνκερ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα