» Ο Χανιώτης Βασίλης Φύκιας µιλά για τον εντυπωσιακό κόσµο τηλεκατευθυνόµενων αεροσκαφών µε ασύρµατες κάµερες
Είναι ένας αληθινός “βιρτουόζος” των drones! Ο Βασίλης Φύκιας ασχολείται µόλις 4 χρόνια µε το χειρισµό των µη επανδρωµένων αεροχηµάτων αλλά αν βρεθείς δίπλα του ή παρακολουθήσεις κάποια από τα πολλά βίντεο που ανεβάζει στα κοινωνικά δίκτυα σε κάνει να πιστεύεις ότι γεννήθηκε µε το χειριστήριο στα χέρια!
Από την ανατολική πλευρά του Ενετικού λιµανιού παρακολουθούµε από κοντά µια επίδειξη λίγων λεπτών. Με ταχύτητες που φτάνουν τα 60-70 χλµ. το drone φεύγει ψηλά, κατεβαίνει στο ύψος της θάλασσας, περνάει πάνω και ανάµεσα από τα σκάφη, χαµηλώνει ταχύτητα, προσγειώνεται µπροστά µας…
«Για να το πετύχω αυτό έχω χάσει drone και έχω σπάσει ακόµα περισσότερα» µας λέει ο Βασίλης που «αν δεν πετάξω κάθε µέρα… κάτι παθαίνω ! Θέλω να κατέβω να ρίξω µια “µπαταριά” έστω για 5 λεπτά. Αυτό µε ξεκουράζει, µε ηρεµεί» είναι τα λόγια του. Ο Βασίλης ξεκίνησε τη δραστηριότητα του αυτή παρακολουθώντας κάποια βίντεο, πήρε ένα µη επανδρωµένο αερόχηµα και µετά τη δουλειά του ξεκίνησε τα δοκιµαστικά.
«Πρώτα σε µια “χωράφα” στο Ακρωτήρι. Στην αρχή, πάνω- κάτω, τα απλά. Όταν πήρα τα ειδικά γυαλιά που έχεις τα µάτια σου πάνω στο drone (FPV) και το κατευθύνεις τότε ήταν που τρελάθηκα! Άρχισα να “ρίχνω 4-5 µπαταρίες”, γύριζα σπίτι τις φόρτιζα, ξαναπήγαινα και 2 και 3 φορές. Κάθε µπαταρία έχει διάρκεια ζωής 5 – 6 λεπτά, ενώ αν κάνεις “τούµπες” και φιγούρες ο χρόνος µειώνεται στα 3 λεπτά. Πλέον έχει και GPS και αν χάσεις το σήµα το drone γυρίζει µόνο του! Βέβαια έχω ρίξει αµέτρητες “κουτουλιές”. Πριν από ένα µήνα πέρασα ανάµεσα στις καµάρες στη “Φορτέτζα” (προµαχώνας Αγ. Νικολάου στο Ενετικό Λιµάνι) χτύπησε κάπου και έπεσε µέσα στο νερό. Ήταν 7.30 το πρωί και βούτηξα µε τα ρούχα για να πάρω την κάµερα (Go pro). Όσο περνάει ο καιρός ανεβάζεις συνέχεια επίπεδο όσο πετάς, “κουτουλάς”, σπας βελτιώνεσαι. Επίσης πλέον το επισκευάζω το drone αν σπάσει κάποιο πόδι, αν καεί το “µοτέρ” κα.»
ΑΚΡΙΒΟ ΧΟΜΠΙ
Ρωτάµε τον συνοµιλητή µας για το πως βλέπουν οι δικοί του άνθρωποι την ενασχόληση αυτή. «Σε όλους αρέσει. Και στη γυναίκα µου καταλαβαίνει το “χόµπι” µου, ξέρει ότι µου αρέσει και µε ξεκουράζει για αυτό και όταν πάµε µια βόλτα µε το αυτοκίνητο θα έχω πάντα µαζί µου το drone να το πετάξω έστω για 5 λεπτά» απαντάει.
Από όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητα του αυτή πριν από 4 χρόνια το κόστος έχει υπερπολλαπλασιαστεί.
«Όλα ακριβαίνουν πάρα πολύ! Μια πλακέτα της κάµερας κάνει 250 ευρώ, 500 ευρώ το drone, τα γυαλιά 600 ευρώ, το χειριστήριο 150-200 ευρώ, ο φορτιστής 150 ευρώ, η µπαταρία κάνει 40 ευρώ και χρειάζεσαι και 5-6. Το κόστος φτάνει τα 2.500 ευρώ» επισηµαίνει ο Βασίλης.
ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΒΙΝΤΕΟ
Μιλάµε για τα βίντεο που έχει τραβήξει. Απίστευτα πλάνα από το drone στον χιονισµένο Οµαλό και στον Ψηλορείτη, µοναδικές εικόνες από το ∆αµνόνι Ρεθύµνου και τα Σεϊτάν λιµάνια και βέβαια βίντεο µέσα από την παλιά πόλη των Χανίων. «Τα βίντεο της παλιάς πόλης αρέσουν σε πολύ κόσµο, εκεί µου γράφουν τα πιο πολλά σχόλια. Βέβαια προσέχω πάρα πολύ, όλα τα γυρίσµατα γίνονται στις 6 το πρωί όταν δεν κινείται κανείς και βέβαια µε µικρές ταχύτητες» σηµειώνει. Τον ρωτάµε για τα πλάνα στον Ψηλορείτη όταν το drone περνάει ανάµεσα σε δύο σκιέρ. «Το είχα κανονίσει µε τα παιδιά. Ήµασταν χαµηλά στο βουνό και τους λέω να ανέβουν και θα τους βρω. Θα ήταν και 1,5- 2 χλµ. πιο πάνω όταν τους βρήκα και πέρασα ανάµεσα τους» θυµάται.
Στη δραστηριότητα του αυτή ο Βασίλης δεν έχει αντιµετωπίσει ιδιαίτερα προβλήµατα. «∆εν προκαλώ, είµαι πολύ προσεκτικός ώστε να µην ενοχλώ κανένα. Είµαι απλά ένας χοµπίστας που προσέχει πολύ» επισηµαίνει.
Μετά από κάθε πτήση το βίντεό της καταγράφεται µε την κάµερα του drone και στη συνέχεια ακολουθεί µια άλλη αγαπηµένη ενασχόληση του Βασίλη αυτή του µοντάζ και της ετοιµασίας του βίντεο που θα ανεβάσει στις σελίδες του στα κοινωνικά δίκτυα.
Όλα τα χόμπι είναι, άλλα οικονομικά άλλα ακριβά, & θέλεις κάθε μέρα ένα βήμα παραπέρα. Αφαίμαξη