«Είναι σηµαντικό να ενωθούν, να συνυπάρξουν και να δηµιουργήσουν, οι παλιές µε τις νέες γενιές καλλιτεχνών της κρητικής µουσικής, αναγνωρίζοντας πάντα όλα όσα πρόσφεραν οι παλιοί µας στον µουσικό και καλλιτεχνικό πολιτισµό του νησιού µας».
Ο Γρηγόρης Σαµόλης, έχοντας την επιτυχία του φετινού καλοκαιριού µε το τραγούδι «Ο λυράρης» µίλησε στην εκποµπή «Boxind Day» στο podcast των Χανιώτικων Νέων, όπου εξήρε την παρακαταθήκη των παλαιών µουσικών και τους δρόµους που άνοιξαν για να βαδίσουν οι νέοι καλλιτέχνες.
Τα ακούσµατα του, τα χαρακτήρισε ως τυχερή συγκυρία. «Εκτιµώ όλους τους παλιούς καλλιτέχνες και δεν ξεχωρίζω, αλήθεια λέω, κανέναν. Όµως ήµουν τυχερός, στα χέρια µου έπεσαν οι κασέτες του Σκορδαλού, του Μουντάκη, του Κλάδου. Αυτούς µελέτησα και νιώθω τυχερός που στο σπίτι µας υπήρχαν αυτά τα ακούσµατα. Τα πρώτα ακούσµατα και ερεθίσµατα, είναι σηµαντικά για τα µικρά παιδιά. Σήµερα 33 χρονών και λέω ευτυχώς που δεν είχα άλλα ακούσµατα, άλλης µουσικής τότε στα παιδικά µου χρόνια».
Όπως είπε «…τίποτα δεν γίνεται και δεν αφορά µόνο ένα πρόσωπο. Η επιτυχία έρχεται πάντα µέσα από συνολική δουλειά και είναι όµορφο συναίσθηµα όταν αυτό αναγνωρίζεται και ο κόσµος αγκαλιάζει την προσπάθεια και το µουσικό καλλιτεχνικό αποτέλεσµα». Ο Γρηγόρης, βρίσκεται σε µία αέναη κίνηση λόγω της µεγάλης επιτυχίας που τον αγκάλιασε το φετινό καλοκαίρι, ιδίως από την ώρα που ακούστηκε το τραγούδι του “Ο Λυράρης”.
Μιλώντας στο podcast των Χ.ν. και στους Παρασκευά Περάκη και Μιχαήλ Λαµπαθάκη, αναφέρθηκε στους δηµιουργούς του συγκεκριµένου τραγουδιού: «Η µουσική του ∆ηµήτρη Ζωγραφάκη και οι στίχοι της ∆έσποινας Σπαντιδάκης, δύο καταπληκτικοί συνεργάτες και ο καθένας στο είδος του, που µαζί προχωρήσαµε στην επιτυχία του καλοκαιριού, η οποία έχει αναγνωρισθεί όχι µόνο από το κρητικό κοινό αλλά και πολύ κόσµο από την υπόλοιπη Ελλάδα και οµογενείς του εξωτερικού. Να πω ένα ευχαριστώ σε όλο τον κόσµο, αλλά πιο µεγάλο στους δηµιουργούς. Πριν γεννηθεί το τραγούδι ΛΥΡΑΡΗΣ είχαµε µιλήσει µε τη ∆έσποινα για το τραγούδι ΧΩΡΙΣ ΦΙΛΙ και µου είπε -πάλι ακουστικό θα γράψεις; Γράψε ένα τραγούδι αφού είσαι λυράρης. Αλλά τελικά το έγραψε η ίδια… Το συγκεκριµένο τραγούδι µε συγκίνησε από την πρώτη στιγµή. Όταν άκουσα το στίχο “…του κόσµου οι γαρυφαλιές” µου έφερε και ακόµα µου φέρνει την µικρή µου κόρη στη σκέψη. Αλλά πιστεύω και υποστηρίζω πως, η µουσική είναι µία… εµείς βάζουµε ταµπέλες, είναι λάθος αυτό. Η Μουσική µπορεί να αγγίξει όλο τον κόσµο και χαίροµαι για την πορεία του ΛΥΡΑΡΗ».
Ο Γρηγόρης Σαµόλης µίλησε επίσης για έθιµα και µνήµες: «Από µικρός είχα επικοινωνία µε τους µεγάλους που µου άρεσε, ακόµα και οι βασιλικοί που υπάρχουν στις εµφανίσεις µας σε γλέντια και πανηγύρια, είναι κάτι που µου θυµίζει τα παλιά, µε τους ανθρώπους που πήγαιναν στα γλέντια µε τον βασιλικό στο αυτί, στις καντάδες κρατώντας βασιλικούς, αλλά και ως εκδήλωση θαυµασµού όταν ένα κλωνάρι του, πρόσφεραν οι άνδρες στις κοπελιές που τους ενδιέφεραν. Ο βασιλικός, συµβολίζει την αιωνιότητα, ακόµα και ένα µόνο κλωνάρι του µπορεί και στέλνει πολλά µηνύµατα».
Για τον τρόπου που οι νέοι σήµερα ζουν τα κρητικά γλέντια, σχολίασε: «…οι νέοι, θα ήθελα να ρωτάνε τους παλιούς µας, να µαθαίνουν πως γλεντούσαν και έτσι να παραδειγµατίζονται για συµπεριφορές. Είναι λάθος να λέµε στους νέους, µην κάνεις αυτό µην το άλλο. Οι παρατηρήσεις δεν κάνουν καλό στους νέους διότι µπορεί να τους αποµακρύνουν. Όλα που βλέπουµε γινόταν πάντα και πάντα θα γίνονται, απλά µας κάνει εντύπωση όταν γίνεται σε υπερβολικό βαθµό».
Ακούστε αναλυτικά τη συνέντευξη του 33χρονου καλλιτέχνη από τον
Αϊµονα Μυλοποτάµου στο https://www.haniotika-nea.gr/podcasts/ και στο spotify.