Τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των ανθρώπων η αρχιτεκτονική και υπολογιστική ακουστική καθώς και η ακουστική ηχοτοπίου, αναδείχθηκαν κατά την ομιλία του δρ Νικόλαου Μ. Παπαδάκη, μέλος του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ήχων και οικολογίας Reveil, που διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα Soundcamp Cooperative, στο Μουσείο Πάρκου Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Eιδικότερα, ο κ. Παπαδάκης μιλώντας στα “Χ.ν.” αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει πλέον η τεχνολογία και η επιστήμη προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα σε περιπτώσεις δημιουργίας χώρων που απαιτούν καλή ακουστική όπως θέατρα, μουσικές σκηνές κ.λπ. «Σε αυτή την προσπάθεια ακολουθούμε τις αρχές της αρχιτεκτονικής ακουστικής και με τη βοήθεια της υπολογιστικής ακουστικής μπορούμε να προβλέψουμε τη συμπεριφορά του χώρου», εξήγησε και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι η σημασία της ακουστικής είχε ήδη εντοπιστεί και μελετηθεί από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, στις μέρες μας καταγράφονται πολλές αστοχίες σε ανάλογους χώρους καθώς δεν ακολουθούνται οι επιστημονικές αρχές. Παράλληλα, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες και επιστημονικές μέθοδοι μπορούν να μας προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο κομμάτι της ηχομόνωσης και ηχοπροστασίας σε επίπεδο κατοικιών, ξενοδοχείων κ.λπ. υπολογίζοντας ακρίβεια πόσο θόρυβο από το εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να δέχεται ένας χώρος. Μάλιστα, επεσήμανε ότι παρότι στον Κτιριοδομικό Κανονισμό προβλέπονται κατηγορίες κτηρίων (Α,Β,Γ) ανάλογα με τον θόρυβο που μπορεί να έχει ένα κτήριο, η σχετική νομοθεσία δεν λαμβάνεται υπόψη. Τέλος, μίλησε για την ακουστική ηχοτοπίου η οποία έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι εισάγει μια νέα λογική στην αντιμετώπιση των ήχων καθώς υποστηρίζει ότι στόχος δεν είναι να απομονωθούν οι ήχοι και ο θόρυβος αλλά αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των ανθρώπων.
«Σε αυτό το πλαίσιο, μετράται η ακουστική με κριτήριο πόσο ευχάριστη ή δυσάρεστη είναι για τον χώρο που μας ενδιαφέρει και πόση ενεργητικότητα έχει αυτή. Με αυτό τον τρόπο, πιστοποιείται με ISO πόσο ευχάριστος είναι ο χώρος ως προς την ακουστική κι αυτό μπορεί να συσχετιστεί με αγοραστική κίνηση, με τον τουρισμό, με την διάθεση του κοινού να καθίσει ή να φύγει από εκεί κ.λπ.», ανέφερε ο κ. Παπαδάκης και πρόσθεσε ότι τέτοιες μετρήσεις διενεργεί το Εργαστήριο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Υπολογιστικής Μηχανικής και Βελτιστοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιώργος Σταυρουλάκης, μιλώντας στα “Χ.ν.”, υπογράμμισε τις πρακτικές εφαρμογές της αρχιτεκτονική και υπολογιστική ακουστική που δίνουν λύσεις σε καθημερινά προβλήματα: «Για παράδειγμα η ηχητική ρύπανση από έναν αυτοκινητόδρομο. Το πως σχεδιάζονται τα ηχοπετάσματα είναι καθημερινή πρακτική στην κεντρική Ευρώπη. Κι εμείς εδώ συζητάμε ακόμα στις Καλύβες αν ο δρόμος θα πρέπει να περάσει από πάνω, από κάτω κ.λπ. τη στιγμή που μπορούν να γίνουν συγκεκριμένες μετρήσεις και να ξέρουμε τι λειτουργεί και τι όχι. Αντίστοιχα το ίδιο μπορούμε να κάνουμε σε περιπτώσεις οχλουσών βιομηχανιών, σε περιοχές με μπαράκια, κλαμπ κ.λπ. όπου θα μπορούσαμε να δώσουμε λύσεις με ορθολογιστικό τρόπο».
Να σημειώσουμε ότι το Φεστιβάλ Ήχων και Οικολογίας Reveil, το διοργανώνει η διεθνής καλλιτεχνική ομάδα Soundcamp Cooperative και πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, του Ηνωμένου Βασιλείου της Αγγλίας, της Αμερικής και του Καναδά.