»… και τα νέα δεδομένα για Κίνα και Δύση
Ο 21ος αιώνας είναι αυτός της Ασίας, με τη μετατόπιση του κόσμου από τον Ατλαντικό στον Ειρηνικό. Αλλά κάτω από τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για την παγκόσμια ηγεσία, βρίσκεται η άνοδος της Ινδίας, αυτής της τρίτης μεγάλης υπερδύναμης που θα μπορούσε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιπαράθεση μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Γιατί η Ινδία αλλάζει διάσταση. Γιόρτασε πέρυσι την 75η επέτειο της ανεξαρτησίας της και έγινε η πέμπτη οικονομική δύναμη στον κόσμο, μπροστά από το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου ηγείται για πρώτη φορά πρωθυπουργός ινδικής καταγωγής.
Σε µια εποχή που το διεθνές σύστηµα κατακερµατίζεται και όταν ο πόλεµος επιστρέφει µετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναλαµβάνει την προεδρία της G20, µε αποκορύφωµα τη σύνοδο κορυφής του ∆ελχί, τον επόµενο Σεπτέµβριο, την οποία σκοπεύει να θέσει το στόχο της οικοδόµησης µιας επανισορροπηµένης παγκόσµιας τάξης υπέρ του Νότου. Ταυτόχρονα, ανέλαβε την προεδρία του Οργανισµού Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου επιδιώκει να επιβάλει µια ατζέντα ασφαλείας µε επίκεντρο την εδαφική ακεραιότητα, ως απάντηση στις συγκρούσεις µε την Κίνα στα Ιµαλάια.
Ο αιώνας της Ινδίας
Η µοίρα της Ινδίας καθορίζεται περισσότερο από ποτέ από τη σχέση της µε την Κίνα. Το 1990 οι δύο γίγαντες ήταν ισόπαλοι. Στη συνέχεια, η Κίνα µε µέση ανάπτυξη 9.5% ετησίως, διεύρυνε ένα εντυπωσιακό χάσµα ανεβάζοντας το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα 12720 δολάρια, έναντι 2388 δολαρίων στην Ινδία.
Αλλά η ισορροπία δυνάµεων βρίσκεται σε διαδικασία επανεξισορρόπησης. Η δραστηριότητα αναπτύσσεται µόνο κατά 3% ετησίως στην Κίνα, λόγω:
∆ηµογραφική παρακµή.
Κρας ακινήτων.
Κακή διαχείριση της πανδηµίας από την πολιτεία.
Ταυτόχρονα, η Ινδία απογειώνεται και βιώνει µια µορφή οικονοµικού θαύµατος που θα πρέπει να την κάνει τρίτη παγκόσµια δύναµη γύρω στο 2030. Είναι πρώτα απ’ όλα ισχυρή δηµογραφικά. Έγινε φέτος η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσµο µε 1,428 δισεκατοµµύρια κατοίκους έναντι 1,4257 δισεκατοµµυρίων για την Κίνα. Από το 2027, ο ενεργός πληθυσµός της θα είναι ο µεγαλύτερος και θα συνεχίσει να αυξάνεται µέχρι το 2055, γεγονός που θα την καταστήσει την κύρια δεξαµενή εργασίας στον πλανήτη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική της να διαδεχθεί το Πεκίνο ως το «εργαστήριο του κόσµου».
Οι δείκτες
Σε οικονοµικό επίπεδο, οι µεταρρυθµίσεις που πραγµατοποιήθηκαν από τα τέλη του 20ου αιώνα επέτρεψαν στην Ινδία να ξεφύγει από την παγίδα της υπανάπτυξης µε το να γίνει µέρος της παγκοσµιοποίησης. Η δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 8,7% το 2022 και η ανάπτυξη θα φτάσει το 7% το 2023, για να σταθεροποιηθεί περίπου στο 6% ετησίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή την απορρόφηση της αύξησης του ενεργού πληθυσµού.
Οικονοµική ανάπτυξη 2022
Κίνα 3%
Ινδία 6,8%
2023 (πρόβλεψη)
Κίνα 5,2%
Ινδία 5,9%
2024 (πρόβλεψη)
Κίνα 4,5%
Ινδία 6,3%
1,5% του ΑΕΠ είναι το µερίδιο των άµεσων ξένων επενδύσεων στην Ινδία το 2022, σύµφωνα µε την Παγκόσµια Τράπεζα.
Το µισθολογικό κόστος είναι τρεις φορές χαµηλότερο από ότι στην Κίνα.
Την ίδια στιγµή που έχει γίνει ο δεύτερος εταίρος της Ρωσίας στην Ασία, η Ινδία επωφελείται από την εισροή ξένων κεφαλαίων που εγκαταλείπουν την Κίνα και την εξασφάλιση αλυσίδων αξίας γύρω από τη στρατηγική China Plus One.
Οι ψηφιακές υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 8% του ΑΕΠ και δηµιουργούν εξαγωγές 90 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Χρησιµεύουν ως υποστήριξη για την άνοδο της ισχύος της βιοµηχανίας γύρω απόw την αυτοκινητοβιοµηχανία, τα φαρµακευτικά προϊόντα – µε στόχο τη µείωση της εξάρτησης από το Πεκίνο κατά 80% για τα ενεργά συστατικά, τους ηµιαγωγούς ή τα smartphones.
Οι δισεκατοµµυριούχοι µέσα στον Κόσµο (πηγή: Forbes)
ΗΠΑ 735
Κίνα 495
Ινδία 169
Γερµανία 126
1% των Ινδών των πιο πλουσίων κατέχει το 33% του εθνικού πλούτου.
Με 650 δολάρια το χρόνο πρέπει να ζήσει το 50% του πληθυσµού της Ινδίας.
4000 χιλιόµετρα είναι το µήκος των συνόρων που χωρίζουν την Ινδία από την Κίνα.
Στρατιωτικοί προϋπολογισµοί: (σε δισεκατοµµύρια δολάρια, πηγή: Sipri)
ΗΠΑ 877
Κίνα 292
Ρωσία 86
Ινδία 81
Η Ινδία είναι ένας από τους µεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων. 2,2 εκατοµµύρια είναι ο αριθµός των οχηµάτων που παρήχθησαν µεταξύ 2010 και 2022 από το εργοστάσιο της Renault Nissan στο Τσενάι. Πάνω από τα µισά οχήµατα εξήχθησαν.
Το άλµα στις πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων στην Ινδία (Πηγή: constructeurs, TechSCI Research)
2020 3 εκατοµµύρια
2022 3,8 εκατοµµύρια
2026 (εκτίµηση) 5 εκατοµµύρια
Αναλογία iPhone που παράγονται στην Ινδία (Πηγή: Ινδική Κυβέρνηση, TF International Securities)
2021 1%
2023 (εκτίµηση) 5 µε 7%
2030 (πρόβλεψη) 30%
Οι ινδικές εξαγωγές ανθούν (Πηγή: Ινδικό Υπουργείο Εµπορίου και Βιοµηχανίας)
2020 225 δισεκατοµµύρια
2021 396 δισεκατοµµύρια
2022 453 δισεκατοµµύρια
Ένα τεράστιο φαρµακευτικό εργαστήριο
Οι µεγαλύτερες χώρες παραγωγής φαρµάκων κατά αριθµό τοποθεσιών παραγωγής (Πηγή: EudraGDMP)
Ινδία 4442
Κίνα 2794
ΗΠΑ 599
Ελβετία 399w
Ιαπωνία 281
Στην Ινδία εκπαιδεύονται 500000 διπλωµατούχοι µηχανικοί κάθε χρόνο.
Συµπερασµατικά, µέσω της στρατηγικής του «Made in India», ο Ινδός πρωθυπουργός, στην εξουσία από το 2014, έχει πείσει τις ξένες εταιρείες όπως η Renault, η Nissan, η Stelantis να επενδύσουν περισσότερο. Ειδικά από τη στιγµή που οι πολιτικοοικονοµικές εντάσεις µεταξύ της Κίνας και του υπόλοιπου κόσµου έχουν τοποθετήσει το Νέο ∆ελχί στο επίκεντρο της οικονοµικής σκακιέρας.
Παρά το χάος και την επίµονη έλλειψη υποδοµών, η Ινδία γίνεται µια από τις κύριες πλατφόρµες παραγωγής στον πλανήτη. Ως εκ τούτου, οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει οπωσδήποτε να είναι παρούσες εκεί. Το ∆ελχί αυτή τη στιγµή διαπραγµατεύεται µια συµφωνία ελεύθερου εµπορίου µε την Ευρωπαϊκή Ένωση.