Πέμπτη, 9 Ιανουαρίου, 2025

Ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Ξενοφών, ο Σωκράτης και ο Επίκουρος σε… γραμματόσημα

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την κυκλοφορία της Κοινής Σειράς Γραμματοσήμων με τίτλο «ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ», στις 15 Μαρτίου 2019, της οποίας τον σχεδιασμό, που έγινε με την χαλκογραφική μέθοδο, επιμελήθηκε ο καθηγητής Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, κ. Γιάννης Γουρζής.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση τα «γραμματόσημα με τις πιο σημαντικές μορφές του αρχαίου ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού που μας ταξιδεύουν στο πολύτιμο παρελθόν μας με την ανεκτίμητη συμβολή τους στο σήμερα: ο Ηρόδοτος και τα ταξίδια του, ο μαθητής Ξενοφών που μυείται στο φιλοσοφικό στοχασμό από τον δάσκαλο και πρότυπό του, Σωκράτη, τον αφοσιωμένο στην αλήθεια και την ηθική, ο Ευριπίδης που αμφισβητεί τα πάντα μέσα από τα έργα του και ο Επίκουρος με τον Κήπο του, στην αναζήτηση της ευδαιμονίας.

«Για να δώσει καρπούς ένα δέντρο πρέπει πρώτα να απλώσει τις ρίζες του, να αποκτήσει κορμό και να αναπτυχθεί – και αυτό συνήθως απαιτεί χρόνο. Οι καρποί του ελληνικού πνεύματος εμφανίσθηκαν άξαφνα, όπως ο πρώτος κεραυνός μιας ηλεκτρικής καταιγίδας σκίζει τον αίθριο ουρανό: τίποτα δεν προοιωνιζόταν κάτι τόσο μεγάλο, λαμπερό, λεπτό και βαθύ. Ναι, είχε προηγηθεί η Ορφική παράδοση, ο Όμηρος με τα ανεπανάληπτα έπη του, το άρμα του Θέσπιδος. Ναι, ενδεχομένως θα μπορούσε κανείς να αισθανθεί στην ατμόσφαιρα πως κάτι σημαντικό πλησίαζε. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας στην Αθήνα, ωστόσο, είναι από κάθε άποψη ένα ξάφνιασμα, μια αποκάλυψη και ένας κατακλυσμός μαζί: το ελληνικό πνεύμα, έχοντας νωρίτερα δοκιμάσει τις δυνάμεις του σε απαιτητικές αποστολές, έχει πια συνειδητοποιήσει την ρώμη του και δεν διστάζει να την δείξει με τρόπο όχι λιγότερο εκκωφαντικό από ό, τι πληθωρικό. Ο πέμπτος και ο τέταρτος αιώνας είναι μοναδικοί στην ιστορία του ανθρώπινου πνεύματος για το ύψος και το πλήθος των μορφών που τότε εμφανίζονται: ποτέ πριν, και ποτέ μετά, δεν συνωστίσθηκαν σε διάστημα δύο αιώνων – και στην ίδια πόλη, την Αθήνα – τόσες πολλές και τόσο εμβληματικές μορφές του πνεύματος: ο Ηρόδοτος, ο Ευριπίδης, ο Ξενοφών, ο Σωκράτης και, λίγο πιο μετά από αυτούς, ο Επίκουρος»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα