Αναμφίβολα ο Φιντέλ Κάστρο υπήρξε μία προσωπικότητα που μαζί με τον Τσε Γκεβάρα είχαν δώσει ελπίδες σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς.
Ο Τσέ Γκεβάρα σκοτώθηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στην Βολιβία και πέρασε σαν μύθος και σαν σύμβολο στην ιστορία ενός αγνού ιδεολόγου επαναστάτη.
Ομως ο Φιντέλ μετά την απελευθέρωση της Κούβας εγκαθίδρυσε ένα καθεστώς όπου νόμος ήταν οι αποφάσεις του υπέρτατου αρχηγού, όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει το αλάθητο του “ηγέτη” φυλακιζόταν .
Οι υποσχέσεις ότι θα παρέδιδε την εξουσία στον λαό ξεχάστηκαν και οι εκλογές αποτελούσαν λέξη απαγορευμένη από τον υπέρτατο αρχηγό και βέβαια έχοντας “ιδιοκτησία” την Κούβα παρέδωσε την εξουσία στον αδελφό του .
Πάλι ο λαός δεν μπόρεσε να αποφασίσει φού οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν υπήρχαν στο νησί αυτό.
Ομως, όπως νομοτελειακά και ιστορικά συμβαίνει η δικτατορική αντίληψη της εξουσίας φέρνει τη διαφθορά, ενώ λοιπόν στην Κούβα, όπου οι άνθρωποι ζουν με 10 ή 30 δολάρια, ο γιος του Κάστρο σύμφωνα με το περιοδικό Forbes διαθέτει περιουσία τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με το γαλλικό περιοδικό L’ Express, τα τοπικά μέσα αποκάλυψαν ότι ο Αντόνιο Κάστρο έμενε στα πιο ακριβά ξενοδοχεία της Αλικαρνασσού και ότι είχε νοικιάσει πέντε σουίτες με την σύντροφό του και τους φίλους του.
Ας θυμηθούμε ότι είχε φτάσει στα παράλια της Τουρκίας με γιοτ πενήντα μέτρων προερχόμενος από τη Μύκονο.
Το 2014, ο Juan Reinaldo Sanchez, πρώην σωματοφύλακας του Φιντέλ Κάστρο, έγραψε το βιβλίο “Η κρυφή ζωή του Κάστρο” και αποκάλυψε ότι ο Κουβανός ηγέτης κατείχε ένα εξωτικό νησί, πολλά γιότ και πολλές εξοχικές κατοικίες. Η περιουσιακή του κατάσταση ήταν επτασφράγιστο μυστικό.
Είναι άραγε τυχαίο ότι μόνο ο δικτάτορας της Βορείου Κορέας (που και αυτός παρέλαβε από τον πατέρα του την εξουσία) κήρυξε στην χώρα του εννιάμερο πένθος.
Στις χώρες που πρεσβεύουν τη δημοκρατία τέτοιες πρακτικές θεωρούνται αντιδημοκρατικές και βέβαια αυτός που καταχράται την δύναμη της εξουσίας και θεωρεί τον λαό ανώριμο να αποφασίσει για την τύχη του είναι δικτάτορας και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν καλοί.
Οσο για τον υφυπουργό Παιδείας τον κ. Ζουράρι που χαρακτήρισε με απρεπέστατο χαρακτηρισμό όσους “τολμούν” να αμφισβητήσουν το ίνδαλμα του, του επιστρέφω τους χαρακτηρισμούς.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο για την και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.