Πολλοί έχουν επιστρατεύσει το χιούμορ αυτές τις δύσκολες μέρες λόγω κορωνοϊού και καραντίνας. Ενας από αυτούς είναι ο κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Κασπάροφ, ο οποίος προσφέρει βοήθεια στον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Ο Greek Freak που βρίσκεται σε καραντίνα λόγω του κορονοϊού ανέβασε στο Twitter φωτογραφία που παίζει σκάκι με την σύντροφό του ώστε να περάσει ευχάριστα η ώρα στο σπίτι.
Ο Κασπάροφ δεν άφησε ασχολίαστη τη φωτογραφια: «Ενημέρωσε με αν χρειάζεσαι κάποιες συμβουλές από μακριά, MVP» έγραψε στο twitter o σκακιστής.
Διεκόπη το τουρνουά διεκδικητών
Στο Εκατερίνεμπουργκ διεκόπη το τουρνουά διεκδικητών μετά την απόφαση της Ρωσίας να διακόψει τις αεροπορικές μεταφορές. Οι σκακιστές λοιπόν τα μάζεψαν και επέστρεψαν σπίτι τους επειγόντως. Τώρα θα σκεφτεί κανείς. Μήπως είχε δίκιο ο Ρατζάμποβ που δεν θέλησε να πάρει μέρος και που θα το βρει το δίκιο του άραγε;;
Ιρανή διαιτητής δεν επέστρεψε στη χώρα της
Η 32χρονη Ιρανή Σορέ Μπαγιάτ ήταν επικεφαλής διαιτητής στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού Γυναικών που διεξήχθη τον Ιανουάριο σε Κίνα και Ρωσία ανάμεσα στη ρωσίδα Γκοριάγκινα και την παγκόσμια πρωταθλήτρια, την κινέζα Τζου Γουεντζούν.
Από τα ΜΜΕ της χώρας της κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον ισλαμικό κώδικα ενδυμασίας.
Η Μπαγιάτ, μετά τα δημοσιεύματα δήλωσε ότι δεν επιθυμεί να επιστρέψει από τη Ρωσία, γιατί φοβόταν για την ασφάλειά της και τόνισε ότι δεν θα ταξιδέψει πίσω στην πατρίδα της, αν δεν της δοθούν γραπτές εγγυήσεις ασφαλείας από την ομοσπονδία σκακιού του Ιράν.
Η Μπαγιάτ έμπλεξε σε περιπέτειες κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης του πρωταθλήματος στη Σανγκάη , όταν τα κρατικά ΜΜΕ του Ιράκ την επέκριναν για φωτογραφίες, στις οποίες φαινόταν να μην φοράει την παραδοσιακή μαντήλα.
Από την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν, όλες οι γυναίκες πρέπει να φορούν την μαντήλα, γνωστή ως hijab, σε δημόσιους και αθλητικούς χώρους στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό. Στις γυναίκες, οι οποίες παραβιάζουν τον κώδικα ενδυμασίας, μπορεί να επιβληθεί δημόσια επίπληξη και πρόστιμο, ενώ μπορούν ακόμη και να συλληφθούν.
Η διαιτητής είπε ότι δεν συμφωνεί με το hijab, αλλά ότι φορούσε μια μαντήλα κατά τη διάρκεια των πρώτων αγώνων του πρωταθλήματος, αν και ήταν χαλαρή και δεν ήταν ορατή από κάποιες οπτικές γωνίες στις φωτογραφίες της. «Προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό» είπε.
Τελικά, η Μπαγιάτ μετά τους αγώνες δεν επέστρεψε στο Ιράν και βρέθηκε στην Αγγλία όπου διαμένει προς το παρόν.
Πιόνι από σκάκι πουλήθηκε σχεδόν 820.000 ευρώ!
Ένα πιόνι από σκάκι, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και αγοράστηκε έναντι 5 λιρών Αγγλίας το 1964, πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 735.000 αγγλικών λιρών.
Η μικρή φιγούρα του πολεμιστή ανακαλύφθηκε ως ένα από τα κομμάτια που λείπουν από ένα σετ που θεωρείται ένα από τα πιο εκπληκτικά θαύματα του μεσαιωνικού κόσμου.
Τα πιόνια Λιούις (Lewis) βρέθηκαν στη Νήσο Λιούις, στο αρχιπέλαγος των Νήσων Εβρίδων της Σκωτίας το 1831, κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες. Μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 93 κομμάτια, τα περισσότερα από τα οποία έχουν σκαλιστεί σε ελεφαντόδοντο θαλάσσιου ελέφαντα.
Σε δημοπρασία του Sotheby’s στο Λονδίνο, την Τρίτη, οι προσφορές για το πιόνι ξεκίνησαν από 534.514 ευρώ και γρήγορα ανέβηκαν στο ποσό των 668.142 ευρώ. Με την προμήθεια, το ποσό που καταβλήθηκε από τον ανώνυμο αγοραστή ήταν 818.475 ευρώ. Οι διοργανωτές είχαν εκτιμήσει ότι το πιόνι θα μπορούσε να αποφέρει μέχρι και 1.113.555 ευρώ (ένα εκατ. λίρες).
Ο Αλεξάντερ Κέιντερ, εμπειρογνώμονας του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s που πέρασε έναν χρόνο μελετώντας το εύρημα, δήλωσε: «Αυτή είναι μια από τις πιο συναρπαστικές και προσωπικές ανακαλύψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Ήταν προνόμιο να φέρω αυτό το κομμάτι της ιστορίας στη δημοπρασία, και ήταν καταπληκτικό που το παρουσιάσαμε στο Sotheby’s την περασμένη εβδομάδα. Ήταν μια τεράστια επιτυχία».
Συνολικά 82 πιόνια σκακιού Lewis βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο και 11 στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας στο Εδιμβούργο. Πέντε λείπουν. Το κομμάτι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα αγοράστηκε από έμπορο αρχαιοτήτων το 1964.
Η οικογένειά του, που το κρατούσε σε συρτάρι, δεν γνώριζε την αξία του μέχρι που το παρέδωσε για εκτίμηση στο Sotheby’s
Τα πιόνια πιθανότατα κατασκευάστηκαν στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας, μέρος της οποίας ήταν οι Εβρίδες μεταξύ 1150 και 1200. Οι θεωρίες για το πώς κατέληξαν στο νησί Λιούις αναφέρουν την ύπαρξη θησαυρού που αποτελεί μέρος ενός ναυαγίου ή που κρατήθηκε κρυμμένος από έναν περιπλανώμενο έμπορο.
Υπάρχει και φιλότιμο…
Η ιστορία μιας οικογένειας Νιγηριανών προσφύγων στη Νέα Υόρκη, έκανε τον γύρο του κόσμου πριν από ένα χρόνο. Ο 8χρονος τότε Tanitoluwa Adewumi με την οικογένεια του έφυγαν από τη Νιγηρία φοβούμενοι τις επιθέσεις εναντίον των χριστιανών από τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας Boko Haram και ζήτησαν άσυλο στη Νέα Υόρκη το 2017.
Η οικογένεια φιλοξενήθηκε σε ένα ίδρυμα εκκλησίας για τους άστεγους και ο μικρός Tanitoluwa πήγε στο τοπικό δημόσιο σχολείο, όπου εκεί ένας δάσκαλος του έμαθε να παίζει σκάκι. Ο μικρός αποδείχθηκε μεγάλο ταλέντο και μέσα σε ένα χρόνο, κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα NY State Scholastic Championship Chess παίρνοντας ως βραβείο ένα κύπελλο που έφτανε στο μπόι του. Οι New York Times παρουσίασαν την ιστορία της οικογένειας και ξεκίνησε μια καμπάνια GoFundMe με θέμα την ενίσχυση της οικογένειας για να αποκτήσει δική της στέγη. Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και μέσα σε δύο εβδομάδες μαζεύτηκε ένα ποσόν 50.000 δολαρίων που συνέχισε να αυξάνεται. Παράλληλα εμφανίστηκε ένας, ο οποίος προσέφερε να διαμέρισμα για να στεγαστεί για ένα χρόνο δωρεάν η οικογένεια και να φύγει από το άσυλο αστέγων. Προφανώς στο διάστημα αυτό οι γονείς του είχαν βρει κάποια εργασία που βελτίωσε τις συνθήκες διαβίωσης. Εν τω μεταξύ το ποσόν από την καμπάνια των New York Times είχε φτάσει τα 200.000 δολάρια! Οι Adewumis αποφάσισαν ότι δεν θα ξοδέψουν τίποτα από τα χρήματα αυτά για τον εαυτό τους! Το 10% το έδωσαν στην εκκλησία που τους βοήθησε όταν ήταν άστεγοι και το υπόλοιπο ποσόν διοχετεύθηκε μέσω ενός νέου ιδρύματος Tanitoluwa Adewumi για να βοηθήσουν Αφρικανούς μετανάστες στα πρώτα τους βήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τι να πει κανείς! Υπάρχει και φιλότιμο…
Μαθήματα σκακιού στον Α.Ο.Κύδων
Ο κορωνοϊός έκανε ματ στον αθλητισμό μια και όπως είναι γνωστό κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει ανασταλεί. Παρ’ όλα αυτά δεν το βάζουμε κάτω, γιατί το σκάκι μπορεί να μας βοηθήσει δημιουργικά αυτές τις ώρες με την βοήθεια του διαδικτύου. Όσοι αγαπούν το σκάκι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω ίντερνετ σε μικρές ομάδες 3-4 ατόμων ανάλογα με το επίπεδο τους.
Πληροφορίες : κ. Μυλωνάκη Γιώργο τηλ: 6972442935, e-mail: gmylwnakis@yahoo.gr
Α.Ο.ΚΥΔΩΝ – ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΣΚΑΚΙ!!