Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Ο κορωνοϊός απέναντι στην πολιτική

Κύριε διευθυντά,
με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού και λόγω των καταστρεπτικών συνεπειών του, φαίνεται ότι πολλοί έχουν πάρει βήμα για να επικρίνουν διάφορα. Βλέπουμε να ρίχνουν ευθύνες τόσο σε πρόσωπα όσο και σε κυβερνήσεις αλλά και σε ιδεολογίες. Συχνά ακούμε να κατηγορούν τον πολιτικό φιλελευθερισμό, τον οικονομικό φιλελευθερισμό, την παγκοσμιοποίηση, τον μοντερνισμό και αλλά πολλά. Θα παραμείνω αγνωστικιστής σε όλα αυτά γιατί έχουν μικρή σημασία για τα επιχειρήματα που θα αναπτύξω παρακάτω.
Πριν από χιλιάδες χρόνια ο Πλάτων εξέφραζε την ανησυχία του όσον αφορά την δημοκρατική κυβέρνηση ότι ίσως να ήταν πολύ ανορθολογική για να κυβερνήσει σωστά. Θα χρειαζόταν κάποιος πολύ σοφός για να κυβερνήσει χωρίς να κάνει λάθη. Ο Αριστοτέλης του “απάντησε” ότι ενώ ισχύουν όλα αυτά θα ήταν αδύνατο να βρεις κάποιον τόσο σοφό. Δεν υποστηρίζω λοιπόν ότι θα έπρεπε να αλλάξουμε ή να περιορίσουμε το πεδίο εφαρμογής της διακυβέρνησης, όπως είναι στην περίπτωσή μας η πολιτική εποπτεία και ο έλεγχος της πανδημίας.
Αντιθέτως βλέπουμε ότι πρώτη φορά συνεργάζονται επιστήμονες με κράτη τόσο καλά στο όνομα του αόρατου εχθρού και για το κοινό καλό όλων μας.
Είδαμε κράτη ανεξαρτήτως αν είναι δημοκρατικά ή φιλελεύθερα να μην τα καταφέρνουν τόσο καλά με την πανδημία αλλά και το αντίθετο όπως η Κίνα που είναι μονοκομματικό κράτος όπου βλέπουμε να γλυτώνει σιγά-σιγά από τον αόρατο εχθρό.
Ενα ψευδοδίλλημα που έχει παρουσιαστεί τελευταία είναι να διαλέξουμε μεταξύ υγείας ή ελευθερίας εφόσον χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει ζωή και το αντίθετο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ομως τα μέτρα που έχουν παρθεί είναι προσωρινά και πιστεύω ότι αξίζει η θυσία όλων μας για τη ζωή που είναι το υπέρτατο αγαθό.
Δυστυχώς όμως όλα αυτά πέρα από το κοινωνικό φάσμα φαίνεται ότι επηρεάζουν αρνητικά την οικονομία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην διεθνή σφαίρα. Αν και είναι νωρίς για να καταλογίζουμε το κόστος της πανδημίας φαίνεται τα κράτη να έχουν αρχίσει να παίρνουν αυστηρές προφυλάξεις. Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη απαιτούν κορωνο-ομόλογα από την Γερμανία, ενώ η Κίνα και η Αμερική σκέπτονται πώς θα διαχειριστούν το κομμάτι του δανεισμού. Η Κίνα είναι πιθανόν να μην εκτιμήσει σωστά τις πιέσεις που θα δεχτούν τα νεοαποκτηθέντα κράτη-πελάτες και είναι πιθανό να ασκήσει άλλου είδους επιρροή πάνω τους με την καθιερωμένη τακτική της. Επίσης βλέπουμε μια προσπάθεια εξαναγκασμού πολιτικών παραχωρήσεων χρησιμοποιώντας την παραγωγική της ικανότητα. Αυτά θα παρουσιάσουν στις Ην. Πολιτείες την ευκαιρία να εξαγοράσουν αντίστοιχα χρέη μέσω εταιριών «ελάφρυνσης ή αναδιάρθρωσης χρέους», από πελάτες που βρίσκονται υπό την επιρροή της Κίνας. Μέχρι τώρα ήταν υπό την ψυχολογική ασφάλεια του μιλιταρισμού και τώρα βρίσκονται να αντιμετωπίσουν την Κίνα η οποία κυριαρχεί από οικονομικής άποψης και εξελίσσεται ταυτοχρόνως στρατιωτικά.
Εν τέλη αυτό που πρέπει να γίνει είναι να φανούν γενναιόδωρα τα κράτη τόσο ως προς τους λαούς όσο και μεταξύ τους αλλά και να επενδύσουν με όλα τα μέσα στην εύρεση εμβολίου και θεραπείας για την καταπολέμηση του αόρατου εχθρού. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε εμάς και τις ευάλωτες ομάδες και να περιμένουμε ο χρόνος να μας αποκαλύψει τα σχέδια του.

Κλωθάκης Κωνσταντίνος,
επιχειρηματίας


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα