Δυο σχεδόν χρόνια μας «έφαγεν» από τη ζωή μας ο κορωνοϊός και συνεχίζει… Δεν φαίνεται να τελειώνομε με αυτόν.
Το 2020 και φαίνεται, δυστυχώς, και το 2021, θα «σπαταληθούν» σαν χρόνια της πανδημίας. Κάθε χώρα παίρνει τα δικά της μέτρα, που διαφέρουν, και ο κόσμος υποφέρει και από την ασθένεια αλλά και από τα μέτρα που παίρνονται από τα διάφορα Κράτη.
Στην Κύπρον τα μέτρα που παίρνονται ίσως να είναι τα σκληρότερα στην Ευρώπη. Πρώτον, υπάρχει η απαγόρευση της ελεύθερης διακίνησης, που είναι, απ’ ό,τι γνωρίζω, μοναδική στην Ευρώπην. Το θέμα των sms χρησιμοποιόταν, απ’ ό,τι γνωρίζω, μόνον στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η Ελλάδα φαίνεται ότι κατάλαβεν το παράλογον και το μη εξυπηρετικόν του στην καταπολέμηση της πανδημίας και ελάττωσεν τη χρήση του. Εμείς όχι μόνο δεν το καταργήσαμεν αλλά προσπαθούμε να το κάμομε περισσότερον «αυστηρόν». Τα sms πρέπει να καταργηθούν. Δεν είναι θέμα αν είναι ένα ή δυο ή τρία την ημέραν. Πρέπει να καταργηθούν. Όχι μόνον δεν βοηθούν αλλά εξαγριώνουν τον κόσμον και τον ωθούν να μην υπακούει. Όπως πολλά απ’ αυτά τα μέτρα όχι μόνον μπορεί να υποστηριχθεί ότι είναι και αντισυνταγματικά αλλά επίσης είναι οπωσδήποτε τυραννικά για έναν ελεύθερον άνθρωπον.
Ο Έλληνας αγαπά την ελευθερίαν του. Τα άρθρα 11, 13 και 21 του Συντάγματος είναι σχετικά. Βεβαίως υπάρχουν εξαιρέσεις, δεν νομίζω, όμως, ότι στην παρούσα περίπτωση δικαιολογείται το καθεστώς των sms.
Όπως γίνεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, των οποίων οι κάτοικοι δεν είναι λιγότερον «ευέξαπτοι» από μας, υπάρχει ελευθερία διακινήσεως, χωρίς sms ή τέτοιου είδους ελέγχους, με διατηρούμενες τις αποστάσεις και άλλα μέτρα, αν δε κάποιος δεν ακολουθεί τα μέτρα του γίνεται παρατήρηση από όργανα της τάξης.
Ο κόσμος, βέβαια, για να μην παραξηγηθούμεν, πρέπει να τηρεί τα μέτρα, γιατί αυτό είναι προς όφελος της υγείας του αλλά και των συνανθρώπων του. Τα μέτρα, όμως, πρέπει να είναι λογικά. Καθαριότητα, πλύσιμο των χεριών, αποστάσεις, μάσκες, αποφυγή πλήθους.
Από την άλλη μεριά, οι άνθρωποι, που μπορεί να παράβηκαν ένα μέτρο, ίσως και άθελά τους ή και αναγκαστικά, δεν είναι εγκληματίες. Είναι άνθρωποι που υποφέρουν από την πανδημίαν, όπως όλοι μας. Γνωρίζω περίπτωση που κινδύνευσε να συλληφθεί κάποιος γιατί σήκωσε τη μάσκα του για να αναπνεύσει, αφού ήταν ασθματικός.
Ο κορωνοϊός δημιούργησεν και δημιουργεί ανεπιθύμητες καταστάσεις. Όχι μόνο δυσκολίες αλλά πιο σοβαρές καταστάσεις όπως οικονομική καταστροφή επιχειρήσεων, ανεργία, φτώχεια και βέβαια στέρηση της υγείας και καμιά φορά της ζωής.
Χρειαζόμαστε την συνεργασίαν όλων μας για να βγούμε απ’ αυτήν την πανδημίαν. Όχι αντιπαλότητες αλλά λογικήν και συνεργασίαν.
*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος,
Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών
& Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι.,
Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων