Είμαστε πάλι στο Σεπτέμβρη, στην αρχή δηλαδή της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που λήγει το Δεκέμβρη του παρόντος έτους. Είναι η εποχή που γίνεται ο απολογισμός για το έτος, που πέρασεν. Και αυτόν το χρόνον ο απολογισμός δεν είναι λαμπρός και πάλιν.
Ο χρόνος που μας πέρασεν, όπως και οι προηγούμενοι, κυριαρχήθηκεν από την πανδημίαν του κορωνοϊού. Ο κορωνοϊός ήταν και εξακολουθεί να είναι το πρόβλημα της εποχής μας. Και διερωτάται κάποιος πότε θα απαλλαγούμε απ’ αυτό.
Εκτός από τον κορωνοϊόν άλλα κύρια προβλήματα, που απασχολούν την εποχή μας, είναι η κλιματική αλλαγή, η καταστροφή του περιβάλλοντος και, βέβαια, οι περιφερειακές διαμάχες.
Η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που εμείς οι ίδιοι αισθανόμαστε και αντιμετωπίζουμε. Στα μέρη μας οι περίοδοι των βροχών π.χ. άλλαξαν. Ουδέποτε είδαμε τόσες βροχές το καλοκαίρι. Στη Δυτική Ευρώπη π.χ. τον Ιούνιο, στην Κύπρο και Ελλάδα τον Αύγουστο-Σεπτέμβρη- Η κλιματική αλλαγή που ταλανίζει τον κόσμο τόσα χρόνια τώρα.
Οι πιο σοβαρές, όμως, είναι οι περιφερειακές διαμάχες. Σ’ αυτήν την περίπτωση, βέβαια, υπάρχει ο πόλεμος στην Ουκρανίαν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, ο οποίος συνεχίζεται από τις 24 Φεβρουαρίου, εισήγαγε νέα φαινόμενα στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις. Θα περίμενεν κάποιος ότι κάποιοι θα επενέβαιναν για να βρεθεί μια κάποια συμβιβαστική λύση. Όχι μόνον αυτό δεν έγινεν αλλά η αγριότητα του πολέμου έφθασε σε πρωτοφανή επίπεδα. Και το σήριαλ συνεχίζεται.
Στη γειτονιά μας, ο κ. Ερντογάν, αφού άλλαξεν άρδην τα γεγονότα, μας απειλεί ήρεμα ότι «θα μας επισκεφθεί ένα βράδυ».
Έχομεν ακόμη καιρό για να αποχαιρετίσουμεν το 2022. Ελπίζομεν ο νέος χρόνος να δώσει ελπίδα στην ανθρωπότητα για μια νέαν ολιγότερον άγριαν αρχή.
*Ο δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας),
πρώην μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ
στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων