Αγνωστές πτυχές του έργου και της ζωής του σημαντικού συγγραφέα, ποιητή, μεταφραστή και κριτικού, Γιώργου Κοτζιούλα, ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια της ημερίδας που οργάνωσαν χθες στη μνήμη του, το Κέντρο Κρητικής Λογοτεχνίας και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Aνάμεσα στους ομιλητές ήταν και ο γιος του Γιώργου Κοτζιούλα, ο φιλόλογος Κώστας Κοτζιούλας, ο οποίος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το κριτικό του έργο «είναι τεράστιο. Είναι γύρω στα 500 κριτικά κείμενα».
Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο ίδιος αναφέρθηκε στη σχέση του Γιώργου Κοτζιούλα με Κρητικούς λογοτέχνες όπως τον Νίκο Καζαντζάκη.
Για τη σχέση του Γιώργου Κοτζιούλα με το βουνό, μίλησε ο καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΑΠΘ, Γιώργος Μαργαρίτης.
Οπως μας είπε ο κ. Μαργαρίτης, για τον Γιώργο Κοτζιούλα το βουνό είναι τρία πράγματα: Η «ιδέα ενός τόπου σαν τον αρχικό παράδεισο, ενός καθαρτήριου τόπου όπου όλα είναι αμόλυντα», ένα καταφύγιο και το τρίτο είναι στην Κατοχή όταν «συναντάει το βουνό ως επανάσταση, ως αλλαγή του κόσμου».
Στην ημερίδα μίλησαν ακόμη ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Σταμάτης Φιλιππίδης, η Καλλιόπη Κωτσάκη, DEA ΝΕ Φιλολογίας, ο μεταφραστής, Νίκος Σαραντάκος, ο Κώστας Μουτζούρης, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μιχ. Πασχάλης, ο Γιάννης Δημητρακάκης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Σωτηρία Μελετίου, φιλόλογος. Τις εισηγήσεις τους έστειλαν ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νάσος Βαγενάς, η Ευθαλία (Eφη) Μπουκουβάλα, φιλόλογος, ψυχολόγος και ο Γιάννης Δάλλας, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.