Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Κουλές στο Φαράγγι Τρυπητής

Στο κείμενο που καταχωρήθηκε προ ημερών στα “Χ.Ν.” για το φαράγγι της Τρυπητής αναφέρθηκα και στον εκεί τουρκικό κουλέ για τον οποίο έλαβα τηλεφωνήματα από πεζοπορήσαντες στο φαράγγι ότι δεν είδαν τέτοιο κτίσμα.
Το κάστρο αυτό ευρίσκεται ψηλά στο διάσελλο και δυτικά της κοίτης του φαραγγιού, βόρεια δε από τον Προφήτη Ηλία.
Αποτελεί μέρος του κυκλώματος πύργων με οπτική επαφή μεταξύ των που αρχίζουν από πριν τον Φουρνέ και τερματιζουν περίπου στις Βρυσες Αποκορώνου και είναι περισσότεροι από τριάντα.
Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τον Προφήτη Ηλία και επειδή δεν θυμάμαι διαστάσεις υπολογίζω από αυτήν ότι ήταν τετράγωνος με πλευρές περίπου 30 μέτρων και έναν πύργο στη βορειοανατολική γωνιά.
Ολοι κτίσθηκαν από τέλος 1867 και δεν γνωρίζω αν επανδρώθηκε πότε και για πόσο διάστημα. Οι πολεμίστρες (θυρίδες) υπάρχουν μόνο στον βόρειο τοίχο γιατί από τις Μαδάρες, περίμεναν επιθέσεις ως φαίνεται. Είχε οπτική επαφή με τους κουλέδες, εκατέρωθεν της εξόδου φαραγγιού Σαμαριάς (Πισκοπος, Αγγελοκάμπι) και με αυτόν στο βουνό με την ονομασία Κουλές και ένα κουλεδάκι μεταξύ Αη Γιάννη και Αράδαινας. Υπάρχει μάλιστα παράδοση ότι ο επικεφαλής της κατασκευής έστειλε άνδρες να χαλάσουν τον Προφ. Ηλία για να πάρουν οικοδομικό υλικό αλλά ενέσκηψε ξαφνικά δυνατός άνεμος και αυτοί κατακρημνίσθηκαν. Επίσης νότια του Κουλέ υπάρχει πέτρα πελεκημένη που είναι γνωστή σαν Αγιος Σίδερος (ίσως Ισίδωρος) όπου και τα όρια Σελίνου Σφακίων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα