Πριν από σχεδόν έναν χρόνο το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την κατάργηση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, επικαλούμενο κάποιον «εξορθολογισμό» των προγραμμάτων σπουδών, χωρίς περεταίρω εξηγήσεις.
Πέρυσι εξετάστηκε για πρώτη φορά στις πανελλήνιες μετά από περίπου τρείς δεκαετίες και από τον Σεπτέμβρη δε θα διδάσκεται ούτε ως μάθημα γενικής παιδείας. Συνολικά τα μαθήματα των Κοινωνικών Επιστημών στο Λύκειο (όπως η «Πολιτική Παιδεία») θα περιοριστούν σημαντικά και πάντως δε θα υφίσταται πλέον διδακτικό αντικείμενο αποκλειστικής πρώτης ανάθεσης σε πτυχιούχους τμημάτων Κοινωνιολογίας.
Μια ολόκληρη ειδικότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού της δημόσιας εκπαίδευσης (μόνιμων και αναπληρωτών) αδρανοποιείται και μακροπρόθεσμα αφαιρείται. Τα προγράμματα προετοιμασίας κοινωνιολόγων-εκπαιδευτικών των πανεπιστημίων μένουν χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ποιος ορθολογισμός υπαγορεύει άραγε μια τέτοια απαξίωση της επένδυσης της πολιτείας στην εμπειρία και τις γνώσεις του ανθρώπινου δυναμικού της;
Οι εκπαιδευτικοί έχουν μάθει να ζουν με τις αλλαγές στην κατανομή των διδακτικών αντικειμένων στο ωρολόγιο πρόγραμμα ανάλογα με τις ιεραρχήσεις προτεραιοτήτων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσο νομιμοποιείται μια αφαίρεση ενός ολόκληρου τομέα γνώσεων από τον ορίζοντα των μαθητών. Ας υποθέσουμε ότι κάτι τέτοιο αντανακλά την ισχύουσα βούληση της πλειοψηφίας, όπως εκφράστηκε στις τελευταίες εκλογές, (αν και κάτι τέτοιο δεν τέθηκε προς έγκριση από το εκλογικό σώμα σε κανένα προεκλογικό πρόγραμμα). Θα δέχονταν άραγε όσοι αποτελούν αυτήν την πλειοψηφία να καταργηθεί από μια επόμενη κάποιος άλλος τομέας γνώσεων, όπως για παράδειγμα τα Θρησκευτικά;
Το Υπουργείο Παιδείας γνωρίζει ότι οι πολίτες, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, περιμένουν από μια οργανωμένη πολιτεία να παρέχει στις νεότερες γενιές τα εφόδια για να αντιμετωπίσουν όλες τις πλευρές της ανθρώπινης ζωής, άρα και την κοινωνική συμβίωση. Μόνο που αυτά τα εφόδια τα αντιλαμβάνεται ως «δεξιότητες ζωής» (π.χ. ανοχή στη διαφορετικότητα, πολιτειότητα, απασχολησιμότητα, διαχείριση συναισθημάτων, δημιουργική/κριτική σκέψη). Αφορούν συγκεκριμένες οπτικές των κοινωνικών σχέσεων και αυθαίρετες επιλογές από διάφορα γνωστικά πεδία, οι οποίες έρχονται να υποκαταστήσουν τις γνώσεις που βασίζονται σε αυτοτελείς επιστήμες.
Ωστόσο οι τελευταίες δεν υποτάσσονται σε επιμέρους συμφέροντα και συγκυριακά ενδιαφέροντα. Απορρέουν από έναν διάλογο, ο οποίος διεξάγεται μεταξύ πολλών διαφορετικών θεωρήσεων για την πραγματικότητα, συμπληρωματικών ή ανταγωνιστικών μεταξύ τους. Έτσι, παρέχουν στα άτομα τα εργαλεία ελέγχου των αντιλήψεων που την προσδιορίζουν και τους επιτρέπουν να παρεμβαίνουν σ’ αυτήν, αντί να προσαρμόζονται παθητικά.
Μπορούν άραγε να αντικατασταθούν τα μαθήματα οδήγησης αυτοκινήτου από «μαθήματα χειρισμού τιμονιού», «μαθήματα αλλαγής ταχυτήτων, «μαθήματα χρήσης φρένων», κλ.π.;
Ή μήπως απλώς εκπαιδεύουν τους μαθητές να αποτελούν εξαρτήματα κάποιων άλλων, αντί να οδηγούν την προσωπική και συλλογική τους ζωή σε όποια κατεύθυνση επιθυμούν;
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του Υπουργείου Παιδείας να απομακρυνθεί από τις καθιερωμένες πρακτικές των χωρών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ σε σχέση με την πολιτική κοινωνικοποίηση, όπου οι Κοινωνικές Επιστήμες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του περιεχόμενου των σπουδών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ προβάλλει τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών αυτών ως πρότυπα, επιδέχεται διάφορες αναγνώσεις.
Για το ζήτημα αυτό, το παράρτημα Χανίων του Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων ευελπιστεί να ανοίξει μια δημόσια συζήτηση στην οποία καλεί να συνεισφέρουν όσοι ενδιαφέρονται για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης.
Τα μαθήματα των κοινωνικών επιστημών είναι αναγκαία στην εκπαίδευση!!!Αντί να τα εξαφανίζουν οφείλουν να τα ενισχύσουν!!!με περισσότερα μαθήματα σε όλες τις βαθμίδες ου σχολείου!!
Αυτά που ακολουθούν δεν θα μπορεις να τα μαθαίνεις πλέον στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και υπάρχει λόγος και σκοπιμότητες για την κατάργηση της κοινωνιολογίας το 2021:
Λειτουργισμος: οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν τα ίδια συμφέροντα.
Μαρξισμός: οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι έχουν αντίθετα συμφέροντα.
Ακόμα και η παπαγαλια αυτών των δύο βασικών κοινωνικών θεωριών σε βάζει σε κριτικό αναστοχασμο.
Θεωρία της κοινωνικής κατασκευής: Σε απαλλάσσει από επίκτητες κατασκευασμένες ενοχές, σε απελευθερώνει ως προσωπικότητα, γιατί ότι θεωρείται νόρμα και φυσιολογικό είναι απλά μια κοινωνική κατασκευή που έτυχε να ισχύει στο χωροχρόνο που υπάρχεις!!! Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή , γιατί σε άλλη χρονική στιγμή στην ίδια κοινωνία που ζεις, ίσχυαν άλλες αξίες και αντιλήψεις, γιατί αυτή τη στιγμή σε άλλες χώρες και κοινωνίες ισχύουν άλλες αξίες, νοοτροπίες και αντιλήψεις.
Θεωρία της κοινωνικής αλληλεπίδρασης: κατανοείς τον εαυτό σου και την προσωπικότητα σου, μέσα από τις επιρροές των σημαντικών άλλων, πχ οικογένεια, συμμαθητές, συγχωριανοί κτλ .. Καθρεπτικος εαυτός.
Μαθαίνεις ότι η συμπεριφορά σου καθορίζεται από τους κοινωνικούς ρόλους και τις κοινωνικές θέσεις, όπως είναι δομημένες μέσα στον εκάστοτε θεσμό πχ οικογένεια, κράτος, ΜΜΕ, σχολείο. . μαθαίνεις ότι ο ρόλος σου ως άντρας ή γυναίκα ή ομοφυλόφιλος είναι προσδιορισμενος από συγκεκριμένες κοινωνικές αξίες που εξυπηρετούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες και κυρίως μαθαίνεις ότι η συμπεριφορά σου καθορίζεται από τις αντιδράσεις των άλλων!!!Μαθαίνεις για τη συμπεριφορά σου στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο… μέσα από τις κοινωνικές συνθήκες. Μαθαίνεις ότι στο στάδιο του ομαδικού παιχνιδιού, θα διαμορφώσεις άποψη, θέση και στάση για τα επαγγέλματα και τις ιδιότητες των συνανθρώπων σου (γενικευμένο άλλο)… δηλαδή ποιους θα φοβάσαι, θα θαυμάζεις ή θα υποτιμάς!!!
Δεν θα μάθεις ποτέ ξανά ότι εκτός από την ατομική ευθύνη, υπάρχει και η συλλογική και η κρατική ευθύνη….. ίσως τα ακούσεις από κάποιον ακριβοπληρωμένο ποινικολόγο, όταν θα χρειαστεί να υπερασπιστεί στο δικαστήριο ή στα ΜΜΕ τον εύπορο και σπουδαίο πελάτη του.
Ενίσχυση των κοινωνικών επιστημών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης!!!!
Οι κοινωνιολόγοι ζητάμε την επιστροφή του μαθήματος της κοινωνιολογίας ως μάθημα κατεύθυνσης στην γ λυκείου αλλά και όσων μαθημάτων μας καταργήθηκαν στη β λυκείου(πολίτης και δημοκρατία,. Βασικές αρχές κοινωνικών επιστημών)
Και το μαθημα Ελληνικος και Ευρωπαικος Πολιτισμος που καταργησε η Κεραμεως στην Α Λυκειου ειναι Κοινωνικών επιστημων : Κοινωνική Ιστορια . Συνολικά καταργηθηκαν 4 μαθηματα Κ. ε