Σωστή και χρήσιµη η κριτική στο Πολυτεχνείο για τις εξελίξεις στον λόφο Καστέλι, όσο όµως εστιάζουµε µόνον εκεί, τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει.
Τα δεδοµένα είναι πολλά αλλά συγκεκριµένα:
• Υπάρχει ένας χώρος ύψιστης ιστορικής σηµασίας για την πόλη των Χανίων και την ιστορία της Κρήτης γενικότερα, η ξενοδοχοποίηση του οποίου θα είναι µια µεγάλη ντροπή.
• Η σηµερινή πρυτανική Αρχή έχει “κληρονοµήσει” συγκεκριµένες δεσµεύσεις απέναντι σε µια ιδιωτική εταιρεία.
• Το Πολυτεχνείο δηλώνει ότι τα οικονοµικά οφέλη από την εµπορική αξιοποίηση του λόφου Καστέλι θα λύσουν σειρά οικονοµικών θεµάτων που αντιµετωπίζει.
• Η πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας δηλώνει αντίθετη στο σενάριο της ξενοδοχοποίησης. Αναρίθµητοι φορείς, αυτοδιοικητικοί, µέχρι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους.
• Η πόλη των Χανίων έχει µεγάλες ανάγκες για να στεγάσει δοµές (π.χ. το Ιστορικό Αρχείο) και να αποκτήσει ελεύθερους χώρους.
• Το Πολυτεχνείο έχει µια µεγάλη, αναξιοποίητη, ακίνητη περιουσία, αποτέλεσµα – κυρίως – δωρεών από πολίτες.
Βάσει όσων έχουµε δει τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριµένη υπόθεση, δεν οδηγεί πουθενά το να περιµένουµε απλά από το Πολυτεχνείο να ακυρώσει τη συµφωνία αυτή. Ευκταίο µεν, στην δε πράξη δείχνει µη ρεαλιστικό.
Τι λέει η κοινή λογική; Ότι πρωτοβουλίες οφείλουν να αναλάβουν ο ∆ήµος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης. Να παρουσιάσουν στο Πολυτεχνείο µια “διέξοδο”, µια κατάσταση «win – win» για όλους (αφού καταφέραµε να µιλάµε µε επιχειρηµατικούς όρους για την ιστορία της πόλης µας).
Συγκεκριµένη πρόταση εδώ και χρόνια από τους δύο αυτούς φορείς δεν έχει διατυπωθεί. Παραµένουµε στα τυπικά που αφορούν το χωροταξικό κ.λπ. Ο ρόλος όµως κάθε ∆ήµου και κάθε Περιφέρειας είναι να παρεµβαίνει δυναµικά και ουσιαστικά σε τέτοια ζητήµατα, δίνοντας λύσεις σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Έχουν κατατεθεί αξιόλογες και τεκµηριωµένες προτάσεις από φορείς για την αξιοποίηση των ιστορικών κτηρίων, όµως δεν αξιοποιούνται ούτε από τον ∆ήµο, ούτε από την Περιφέρεια Κρήτης.
Με λίγα λόγια, αντί να παρατηρούν απαθείς τη διαµάχη του Πολυτεχνείου µε τοπικούς φορείς και πολίτες, θα έπρεπε ∆ήµος και Περιφέρεια να αναλάβουν πρωτοβουλία, να δουλέψουν πάνω σε µια συγκεκριµένη πρόταση, να παρουσιάσουν εναλλακτικές λύσεις για εξεύρεση πόρων στο Πολυτεχνείο, να ζητήσουν τη συνδροµή του ∆ικηγορικού Συλλόγου για να απεµπλακεί το Πολυτεχνείο από τις όποιες δεσµεύσεις έχει αναλάβει απέναντι στην εταιρεία Belvedere.
Τόσα χρόνια, τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει και αυτό έχει καταντήσει να είναι µια πάγια τακτική, ώστε ο κόσµος να “κουραστεί”, να αδιαφορήσει και να µείνουµε στο τέλος µε ένα µεγάλο ξενοδοχείο στον “πυρήνα” της ιστορίας του τόπου µας.
Αν θέλουν – όπως λένε – να αποτραπεί η ξενοδοχοποίηση, ας σταµατήσουν να είναι απλοί παρατηρητές εξελίξεων. ∆εν ψηφίστηκαν για να είναι διαχειριστές της πόλης και του νοµού, αλλά για να ασκούν πολιτική. ∆ιαφορετικά, θα αναθέταµε το… τιµόνι της πόλης σε µια λογιστική εταιρεία…